وب دا خوزستان | پايگاه خبري و اطلاع رساني دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز : دكتر سلمان زاده: دخانيات تهديدي براي توسعه
چهارشنبه، 14 تیر 1396 - 14:52 کد خبر:11781
معاون بهداشت دانشگاه: برخي افراد تصور مي كنند دود قليان كم خطر است در صورتي كه اين تصور كاملاً اشتباه است و دود قليان حاوي مواد سرطان زا و سمي بيشماري است.

در بسياري از كشورها به طور متوسط سن شروع سيگار زير 15 سال و شيوع مصرف دخانيات در بين جوانان بسيار بالا مي باشد. در ايران نيز طبق مطالعات انجام شده مصرف قليان در بين نوجوانان 13 تا 15 ساله از سال 1382 تا 1386 دو برابر افزايش يافته است.
بررسي‌ها نشان مي دهد  مصرف دخانيات، در تمام اشكال آن، خطر ابتلا به برخي بيماري هاي مزمن و مرگ زودرس را به طور جدي افزايش مي­دهد. همچنين افرادي كه دخانيات مصرف نمي‌كنند ولي به طور ناخواسته با دود دخانيات مواجهه مي شوند نيز در معرض خطر بيشتر سرطان ريه و تعدادي بيماري هاي ديگر هستند.  بنابراين  مصرف دخانيات هر ساله موجب مرگ ميليونها نفر در جهان مي شودكه چنانچه  مصرف آن كاهش نيابد، پيش بيني مي شود تا سال 2030 بيشترين عامل مرگ و مير باشد.

مضرات استعمال دخانيات:

بدين ترتيب يكي از بزرگترين معضلات جامعه كنوني ما روي آوردن جوانان به مصرف قليان به عنوان يك نوع سرگرمي و تفنن مي باشد. در استان خوزستان با توجه به كمبود فضاهاي سبز شهري و نيز كمبود امكانات ورزشي و تفريحي، همزمان با تعطيل شدن مدارس و دانشگاه ها، مصرف قليان در جمع هاي دوستانه و در اماكن عمومي به عنوان يك تفريح و سرگرمي، مورد توجه اغلب جوانان مي باشد.

يكي از مهمترين اقدامات دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز در اين زمينه راه اندازي كلينيك هاي ترك دخانيات و اقدامات نظارتي بر اجراي كامل قانون جامع كنترل و مبارزه ملي با دخانيات، در سطح استان مي باشد. در  اين راستا معاونت بهداشت دانشگاه نسبت به تجهيز و راه اندازي  23 كلينيك ترك دخانيات در 21 شهرستان اقدام نموده است، به طوري كه 2 كلينيك فعال در سطح استان به 16 كلينيك فعال ارتقاء يافته است. در اين كلينيك ها بر اساس روش هاي استاندارد سازمان جهاني بهداشت خدماتي از قبيل برگزاري دوره هاي آموزشي، مشاوره هاي روانشناسي و درمان دارويي  به صورت رايگان ارائه مي گردد.

اهداف كلينيك هاي ترك دخانيات:

1. اجراي برنامه هاي آموزشي، مشاوره اي و پيشگيرانه؛

2.ارتقاء سلامت روحي و رواني جوانان و همچنين پيشگيري از آسيب هاي اجتماعيِ ناشي از مصرف سيگار؛

3. تبيين راهكارهاي ترك سيگار و فوايد آن توسط كارشناسان اين مراكز براي مددجويان تحت پوشش؛

4. حساس سازي و افزايش سطح آگاهي شهروندان در سنين مختلف در زمينه مضرات ناشي از استعمال دخانيات؛

5.دسترسي آسان به مشاوره‌ها به منظور پيشگيري، سازماندهي و جلب مشاركت مردم براي ارتقاي سطح فرهنگ سلامت؛

6. ارائه روش هاي دارويي ترك دخانيات ، مانند استفاده از روش هاي درمان با جايگزين‌هاي نيكوتين كه روند ترك دخانيات را 2تا 3 برابر افزايش مي‌دهد.

دكتر شكراله سلمان زاده

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز