وب دا خوزستان | پايگاه خبري و اطلاع رساني دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز : در سمينار "سوءاستفاده جنسي از كودكان" آسيب شناسي شد: چرا و چگونه پديده كودك آزاري در جامعه بروز مي كند؟
چهارشنبه، 4 مرداد 1396 - 10:11 کد خبر:11964

متخصص اعصاب و روان در سمينار آموزشي "سوءاستفاده جنسي از كودكان" گفت: رفتار والدين بايد به گونه اي باشد كه كودك هميشه آن ها را بيش از اينترنت به عنوان قابل اعتمادترين و امين ترين فردي بشناسد كه مي توانند به سوالاتش در خصوص مسائل جنسي پاسخ دهد.

به گزارش روابط عمومي مركز آموزشي درماني امام خميني(ره) اهواز، دكتر مهدي سياح برگرد در اين سمينار آموزشي كه با حضور جمعي از پرسنل درماني و غيردرماني در تالار همايش شهيد دكتر رهنمون برگزار شد، اظهاركرد: سوء رفتار در تمام سنين و اقوام و سطوح اجتماعي ـ مالي ديده مي شود و طيف وسيعي را شامل مي شود به طوري كه در سال 2004 تعداد سه ميليون كودك آزاري در آمريكا گزارش شده است و با گسترش فن آوري و اينترنت نيز اين پديده در حال افزايش است.

وي ادامه داد: انواع كودك آزاري در دو جنس تقريبا يكسان است اما كودك آزاري جنسي در دختران بيشتر از پسران و كودك آزاري فيزيكي در پسرها شايع تر است. بيشترين شيوع كودك آزاري در سنين 0 تا 3 سال بوده و 58 درصد عاملان كودك آزاري را زن ها و 42 درصد را مردان تشكيل مي دهند.

متخصص اعصاب و روان درباره سبب شناسي پديده كودك آزاري گفت:  والدين آزار ديده اغلب خود قرباني خشونت بوده اند، بدين ترتيب سنت بدرفتاري با كودك، روش تربيتي در نظر گرفته مي شود و بعضي موارد آن را به تقليد از والدين يك روش انضباطي مي دانند.  عواملي چون شرايط زندگي پر استرس، فقر، تراكم و تعداد زياد فرزند، بحران هاي اجتماعي و محيطي، وجود اختلال رواني در والدين به خصوص اختلالات شخصيتي و سايكوز و اعتقاد بر اينكه كودكم شرور است، از جمله مواردي است كه براي علل بروز كودك آزاري مطرح مي شود.

سياح بيان كرد: مواردي مانند اينكه والدين عموما انتظارات زيادي از كودك دارند، عموما سن و توانايي كودك را در نظر نمي گيرند، والدين با سن كم، اعتياد در والدين، عزت نفس پايين، بيكاري والدين و حاملگي ناخواسته نيز ديگر عوامل بروز پديده كودك آزاري به شمار مي رود.

وي براي تشخيص كودك آزاري گفت: وقتي كودك دچار خونمردگي يا جراحاتي است كه به قدر كافي توجيه ندارند و اين ضايعات با سابقه اي كه والدين ميدهند مطابقت ندارند و يا با شرح حال والدين متناقض است يا تغيير مي كند، همچنين چنانچه خونمردگي ها و ساييدگي هايي كه الگو قرينه دارند(جراحت هر دو طرف صورت يا باسن)، خونمردگي هايي كه شكل آلت بوجود آورنده را دارد مثل كمربند يا گاز گرفتگي و يا سيگار، سوختگي هاي دو طرفه كه حدود آن واضح باشد، شكستگي هاي متعدد و مارپيچي، آثار جراحات قبلي كه در حال بهبودند، دهيدريشن هيپرناترميك، كناره گير بودن كودك، كودك در حضور والدين بسيار ساكت و بعد از رفتن آن ها آرام تر است، ترس شديد از معاينه، مخفي شدن والدين، چسبيدگي بيش از حد به يكي از والدين يا پرستار و پزشك مهربان از جمله مواردي است كه براي تشخيص كودك آزاري بايد مورد توجه قرار بگيرد.

اين متخصص اعصاب و روان در خصوص موقعيت هايي كه در آن احتمال وقوع آزار جنسي افزايش مي يابد اظهاركرد: در موقعيت هايي كه نظارت والدين به طور طبيعي كاهش مي يابد شامل موقعيت دو نفره كه فرد بزرگسال با كودك باهم براي تعامل يا بازي تنها هستند، افراد بزرگسالي كه مسئول سرگرم كردن يا آموزش كودك مي شوند، حضور دو كودك در كنار هم جهت بازي به خصوص وقتي اختلاف سني زياد مي باشد و اعتماد بيش از حد والدين به افراد خاص كه باعث مي شود به طور طبيعي نظارت كاهش يابد، احتمال وقوع آزار جنسي كودكان افزايش مي يابد.

دكتر سياح ادامه داد: همچنين در مواردي كه كودك آزاري توسط فرد غريبه انجام مي شود، كودك آزار مجبور به فريب يا تهديد خواهد بود. در مواقعي كه كودك به دليل اعتماد به نفس پايين، شرم و ترس قادر به افشا نمي باشد يا عدم باور سخنان كودك توسط والدين، يا غفلت از فرزند، يا ترس از بدنامي، عمل  كودك آزاري ادامه خواهد داشت.

وي در ادامه كودك آزاري جنسي را يك بحران دانست و گفت: توانايي سازگاري كودكان با اين مسئله كم است و كودكان 2 تا 3 ساله نيز از اين مسئله آسيب خواهند ديد. آسيب رواني، مشكلات رفتاري، تعارض در ارتباط با اطرافيان و احساس عدم امنيت در خانواده، همچنين ايجاد مشكل در روابط خانواده، متزلزل شدن رابطه عاطفي بين والدين، احساس گناه و ناتواني در انجام مراقبت در منزل، بروز احساسات منفي بين افراد خانواده(مثل خشم و نفرت)، به كارگيري روش هاي نامناسب فرزند پروري، بروز مشكل خانواده در تعامل با اطرافيان، افت عملكرد شغلي والدين و آسيب هاي اجتماعي از جمله آسيب ها و اثراتي است كه پديده كودك آزاري و پنهان كردن آن در پي دارد.

متخصص اعصاب و روان ميزان برخورد كودك از حمايت هاي خانواده و اجتماع را از عوامل مهمي براي پاك شدن خاطره آسيب از ذهن كودك عنوان كرد و افزود: براي پيشگيري از بروز كودك آزاري لازم است خانواده نظارت كافي بر كودكان و تعاملات آن ها با ساير افراد داشته باشد. مواردي چون پيش بيني شرايطي كه در آن احتمال آزار جنسي براي كودك بيشتر است و آموزش مهارت هايي كه مي توانند كودك را براي مقابله به اين مساله توانمند سازند، مي تواند در امر پيشگيري موثر باشد.

سياح اظهاركرد: براي دادن اطلاعات مرتبط با مسائل جنسي به فرزندان سه اصل را در نظر بگيريد؛ ابتدا اينكه با توجه به مرحله رشدي كه كودك شما در آن قرار دارد چه اطلاعاتي ضروري است بداند تا از سلامتش محافظت كند، دوم اينكه امنيت روحي، جسمي و جنسي اش را چگونه حفظ كند و سوم اينكه چه سوالاتي در اين مورد براي كودك شما پيش آمده است. كافي بودن اطلاعات و نوع اطلاعات كاملا بستگي به اين سه اصل دارد.

وي خاطرنشان كرد: فراموش نكنيد كه صحبت كردن درباره مسائل جنسي با كودك به شما اين فرصت را مي دهد تا ارزش ها و باورهاي خود را در اين مورد با كودك خود در ميان بگذاريد. ممكن است بعضي وقت ها پاسخ دادن به سوالات كودكان يا صحبت كردن در مورد برخي موضوعات براي شما بسيار خجالت آور و سخت باشد اما ضروري است كه كودك هميشه شما را بيش از اينترنت به عنوان قابل اعتمادترين و امين ترين فردي كه مي تواند به سوالاتش پاسخ دهد، بشناسد.