وب دا خوزستان | پايگاه خبري و اطلاع رساني دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز : بيماري هپاتيت، هيچ منعي براي ازدواج و تشكيل خانواده ايجاد نمي كند
پنجشنبه، 5 مرداد 1396 - 03:37 کد خبر:11969

دكتر پژمان علوي نژاد،فوق تخصص بيماريهاي گوارش و كبدو عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز در خصوص بيماري هپاتيت بيان داشت: بطور كلي در علوم پزشكي هر گاه پسوند "ايت" به كلمه اي اضافه گردد به معني التهاب در آن عضو است بعنوان مثال سينوزيت به معناي اين است كه سينوسها داراي التهاب هستند، از اين رو لفظ هپاتيت به معني وجود التهاب در كبد مي باشد و به علت خاصي اشاره نمي كند. ويروسها در حقيقت يكي از عواملي هستند كه مي توانند منجر به درگيري و التهاب كبد ‌شوند و لازم به تذكر است كه التهاب كبدي به هر دليلي مي تواند رخ دهد.

وي ادامه داد: اصولا ويروسهاي هپاتيت با ورود به بدن در تمام بدن پخش مي شوند ولي گرايش خاصي به بافت كبد دارند و در نهايت درون بافت كبد متمركز مي شوند. البته هپاتيت و التهاب كبد ممكن است به علتهاي ديگري از جمله علل روماتيسمي و خود ايمني بدن نيز ايجاد شود. يعني سيستم ايمني بدن در بافت كبد و بر عليه كبد بيمار فعال شود و يا اينكه هپاتيت ناشي از تجمع چربي در كبد باشد كه از عواقب كبد چرب معروف مي باشد. بنابراين بايد تفكيك شود كه هپاتيت به چه علتي ايجاد شده است. چرا كه گاها" وقتي پزشك به فردي مي گويد" شما دچار هپاتيت شده ايد " ممكن است موجب ترس و اضطراب در فرد و اطرافيان وي شود، در صورتي كه لزوما" اين هپاتيت مسري نبوده و خطر انتقال به اطرافيان را ندارد.

اين استاديار دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز اذعان داشت: در مورد بيماريهاي ويروسي اصولا" 5 ويروس اصلي هستند كه اين گونه بيماريهاي ويروسي را تشكيل مي دهند و تمايل خاصي به بافت كبد و درگير كردن آن دارند.بطور كلي دو تا از آن ويروسها تمايل به مزمن شدن دارند و دو تاي ديگر تنها بيماريهاي حاد ايجاد مي كنند

وي در ادامه گفت: هپاتيت A و E بيماري حاد در فرد ايجاد مي كنند و ويروس اين نوع هپاتيت ها از راه مواد آشاميدني و از راه دهان انتقال مي يابد، هرچند كه در آن برهه حاد بيماري شديدي عارض فرد مي شود ولي پس از سپري شدن دوره حاد، عوارض خاصي ايجاد نشده و ويروسها كاملا" از بدن پاك مي شوند. ويروس هپاتيت B يكي از چندين نوع ويروس هپاتيت است كه سبب التهاب مزمن گرديده و بر عملكرد كبد اثر مي گذارد. هپاتيت B حاد كمتر از 6 ماه طول مي كشد. در نوع حاد هپاتيت B، معمولاً سيستم ايمني بدن فرد مي تواند ويروس را نابود كند در نتيجه فرد بيمار در عرض چندين ماه كاملاً بهبود مي يابد. اغلب بيماران بزرگسال مبتلا به هپاتيت B، هپاتيت B از نوع مزمن دارند.

وي ضمن بيان اين مطلب كه احتمال انتقال بيماري هپاتيت C از طريق رابطه جنسي  وجود دارد اما اين احتمال بسيار كم است، در خصوص معرفي هپاتيت نوع C و D خاطر نشان ساخت: دونوع ديگر ويروسهاي اصلي كه بيماريهاي مزمن در كبد ايجاد مي كنند، عبارتند از هپاتيت نوع C و D هستند كه هپانيت نوع C زماني كه وارد بدن فرد مي شود بيماريهاي مزمن ايجاد مي كند و بيماريها حاد عموما تظاهر خاصي ندارد ولي در موارد دراز مدت مي تواند منجر به از بين رفتن كبد و يا نارسايي كبدي و سرطان كبد شود. در واقع، اغلب بيماران مبتلا به هپاتيت C تا مدت ها بعد و زماني كه آسيب كبدي از طريق آزمايشات پزشكي روتين مشخص گردد از بيماري خود اطلاعي ندارند.

علوي نژاد عنوان كرد: نوع ديگر هپاتيت نوع B هست كه ويروسي DNAدار است كه درصورت ورود به بدن در هسته سلولهاي كبد وارد مي شود، به همين دليل داروهاي فعلي كه در اختيار داريم قادر به ريشه كني اين بيماري نيست و با داروهاي موجود تنها اين بيماري را كنترل كرده و به سمت بيماري نهفته و خاموش مي بريم تا آسيب كمتري در كبد ايجاد شود. البته احتمالا طي يك يا دو سال آينده داروهايي وارد بازار مي شوند كه قادر به ريشه كني و درمان كامل اين بيماري خواهند بود. خوشبختانه ما براي اين بيماري واكسيناسيون فعال را در اختيار داريم كه از سالها قبل بصورت همگاني در كشور ما در حال انجام است و اصولا ابتلا به اين بيماري قابل پيشگيري است.

وي با اشاره به ذهنيتهاي غلط در بين عموم افزود: متأسفانه ابتلا به هپاتيتC، بر اساس ذهنيت غلط موجود در بين مردم، بسيار خطرناك تلقي شده و باعث تخريب شرايط زندگي اجتماعي فرد مي شود، چرا كه اولين قضاوتي كه در ذهن بسياري شكل مي‌گيرد، انجام رفتارهاي پرخطر است. اما امروزه خوشبختانه با درمانهاي جديدي كه در اختيار داريم تقريبا" در تمامي موارد هپاتيت C قابل درمان است و به هيچ عنوان نگراني هاي گذشته وجود نخواهند داشت.

اين عضو مركز تحقيقات گوارش و كبد در مورد اينكه به هيچ عنوان هپاتيت مانعي براي ازدواج و تشكيل خانواده در فرد ايجاد نمي كند اظهار داشت: اگر فرد مبتلا به هپاتيت B باشد، همسر فرد قبل از ازدواج تحت واكسيناسيون قرار مي گيرد و بعد از ايجاد آنتي بادي در بدن همسر ديگر منعي براي ازدواج، روابط جنسي و تشكيل خانواده وجود ندارد. از اين رو اگر فرد مبتلا به هپاتيت C باشد اين ويروس كاملا" قابل درمان است و فرد براحتي مي تواند تحت درمان قرار گيرد چرا كه انتقال اين ويروس بسيار ناچيز و قابل امحاء است و هپاتيت هاي نوع A و E نيز كه اصولا مزمن نمي شوند و پس از سپري شدن دوره حاد كاملا" درمان مي شوند.از اين رو به هيچ عنوان هپاتيت منعي براي ازدواج و تشكيل خانواده ايجاد نمي كند.

علوي نژاد با تأكيد بر اهميت انجام اقدامات درماني و پيشگيري معمول در مادران باردار در رابطه با بيماريهاي مزمن كبدي تصريح كرد: در صورتي كه مادر باردار به هپاتيت B مبتلا باشد، اين بيماري از مادر به فرزند قابل انتقال است كه البته در حين بارداري با آزمايشات غربالگري شناسايي خواهند شد و واكسيناسيون بعداز تولد ريسك اين انتقال به نوزاد را به حداقل ممكن مي رساند. مهم اين است كه ازمايشهاي غربالگري حين بارداري بصورت استاندارد و صحيح انجام گيرد و در صورت ابتلا وجود اين ويروس مشخص شود.