وب دا خوزستان | پايگاه خبري و اطلاع رساني دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز : اهميت تغذيه با شير مادر؛ شير مادر نسبت به هر شير خشكي براي رشد نوزاد مناسب تر است
سه شنبه، 10 مرداد 1396 - 09:05 کد خبر:11978

شير دادن به نوزاد هم براي نوزاد مفيد است و هم براي مادر. سازمان جهاني بهداشت به تمام مادرها توصيه مي‌كند كه حداقل 6 ماه به فرزند خود شير بدهند.
شير مادر در 6 ماه نخست تولد نوزاد بسيار لازم و ضروري است. اين كار علاوه بر اينكه يك رابطه عميق عاطفي بين مادر و فرزند ايجاد مي‌كند باعث مي‌شود كه نوزاد به خوبي تغذيه و رشد كند. در حقيقت تغذيه با شير مادر يك برد دوجانبه (هم براي مادر و هم براي نوزاد) است.

در دين مبين اسلام نيز به اهميت تغذيه نوزاد با شير مادر تأكيد فراواني شده است. اولين شير ترشح شده از سينه‌ي مادر كه آغوز نام دارد حاي تركيباتي به نام ايمونوگلوبولين مي باشد كه از كودك در برابر بسياري از بيماري ها حفاظت مي‌كند. اين تركيب لايه‌ي محافظتي توليد مي‌كند كه مانع از رسيدن ميكروب‌ها به سيستم گوارشي و تنفسي نوزاد مي‌شود.

بعلاوه، تغذيه انحصاري با شيرمادر از شيرخوار در مقابل عفونت‌ هاي شايع محافظت مي ‌كند. تغذيه با شير مادر به مدت حداقل 6 ماه، فراواني و شدت عفونت ‌هاي شايع را در يك سال اول زندگي كودك كاهش مي ‌دهد. همچنين تغذيه با شير مادر، عفونت ‌هاي حاد تنفسي و عفونت حاد گوش داخلي را در طول شيرخوارگي كاهش مي ‌دهد. كودكاني كه با شير مادر تغذيه مي‌شود باهوش‌ترند.

شير مادر نسبت به هر شير خشكي براي رشد نوزاد مناسب تر است. شير خشك حاوي مواد مغذي خاصي است اما اين مواد مغذي از شير مادر كمتر است. لازم به ذكر است كه شير مادر حاوي هورمون‌ها، سلول‌هاي زنده، آنزيم‌ها و آنتي‌بادي‌هايي است كه از بدن مادر ترشح مي‌شود و براي رشد كودك لازم است.

نتايج پژوهش‌هاي متعدد نشان مي‌دهد كودكاني كه شير خشك مي‌خورند بيشتر از نوزاداني كه با شير مادر تغذيه مي ‌شوند به انواع آلرژي‌ها مبتلا مي‌شوند. توجه داشته باشيد «ايمونوگلوبولين A» ي موجود در شير مادر باعث ايجاد چنين حفاظتي در كودكان مي‌شود.

شير مادر باعث تقويت حافظه مي‌شود. در واقع كودكاني كه با شير مادر تغذيه مي‌شود باهوش‌تر هستند. نتايج پژوهش‌هايي كه روي بيش از 17 هزار كودك انجام شده است نشان مي‌دهد كودكاني كه با شير مادر تغذيه مي‌شوند بهره هوشي بالاتري از كودكاني كه شير خشك مي‌خورند دارند. هر چه مدت زمان تغذيه با شير مادر بيشتر باشد كودكان امتياز بيشتري از نظر هوش مي‌گيرند.

اخيرا" مشخص شده است، هرچه دوران استفاده ي كودكان از شير مادر طولاني ‌تر باشد و ديرتر خوردن غذاهاي معمولي و جامد را آغاز كنند، احتمال ابتلا به چاقي در بزرگسالي براي آن ها كمتر مي شود.

از ديگر مزاياي تغذيه با شير مادر مقرون به صرفه بودن آن از نظر اقتصادي است و اينكه شيردهي مادر را از شستشو و تميز كردن شيشه شير راحت مي‌كند.

دكتر فاطمه حيدري
عضو هيئت علمي گروه تغذيه دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز