وب دا خوزستان | پايگاه خبري و اطلاع رساني دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز : گرماي هوا و ورزش در آب
دوشنبه، 9 مرداد 1396 - 12:04 کد خبر:11991

يكي از مهمترين و متداولترين مشكلات بهداشت شغلي در محيط هاي كاري، شرايط جوي نامناسب و به عبارتي كار در محيط هاي گرم است. محيط كاري گرم علاوه بر كاهش قابليت انجام كار در انسان مي تواند باعث بروز بيماري هاي متعددي شود. چرا كه بدن انسان در محدوده بين 36 الي 38 درجه سانتيگراد از دماي داخلي، داراي بهترين كارايي است.

چنانچه ميزان دريافت و توليد گرما بيش از مقداري باشد كه بدن قادر به دفع آن است، دماي داخلي بدن افزايش مي يابد و ممكن است منجر به اختلالات ناشي از گرما شود. اگر رطوبت هوا هم زياد باشد اوضاع بدتر مي شود؛ چرا كه رطوبت بر روي پوست شما مي نشيند و مانع تبخير عرق بدن مي شود.

بيماري هاي ناشي از مواجهه با گرما شامل طيف وسيعي از اختلالات، اعم از اختلالات خفيف و متوسط تا شوك هاي گرمايي است. در اختلالات خفيف و متوسط كه شامل كرامپ عضلاني، خستگي مفرط ناشي از گرما(ضعف گرمايي) مي باشند، فرآيند تنظيم حرارت بدن آسيب نمي بيند اما در شوك هاي گرمايي اين فرآيند مختل شده و حيات فرد به مخاطره مي افتد.

يكي ديگر از عوارض كار در محيط هاي گرم، افزايش حوادث شغلي به علت بهم خوردن تعادل عصبي و كاهش تمركز مي باشد. عواملي كه در ايجاد بيماري هاي ناشي از گرما به عنوان عوامل مستعد كننده نقش دارند، شرايط جوي نامساعد مانند افزايش دما و همچنين عوامل فردي مي باشد.

از عوامل فردي مي توان به مواردي نظير عدم سازش با گرما، خستگي، نداشتن شرايط جسماني مناسب، چاقي، فعاليت شديد، بيماري هاي قلبي و عروقي، مصرف الكل، مصرف داروهاي افزايش دهنده فعاليت سيستم پاراسمپاتيك، سن بالا و سابقه بيماري هاي ناشي از مواجهه با گرما اشاره كرد. اين موارد علاوه بر اينكه هزينه هاي هنگفتي براي دولت در بر خواهد داشت، به شدت نيروهاي انساني كشورهاي در حال توسعه اي همچون ايران را تهديد مي كند و  مي تواند مشكلات زياد روحي رواني بواسطه مشكلات مربوط به سلامتي شود. بنابراين توجه ويژه اي به حوزه سلامت، حفظ آن و راهكارهايي براي ارتقا و بهبود اين حوزه بسيار مهم است و با توجه به عوارض و اثرات سوء گرما، و مشكلات ناشي از آن  اقدامات پيشگيري و كنترلي در اين خصوص از ضروريات بهداشت و سلامت شغلي است.

از آنجايي كه در مناطق گرم و مرطوب فعاليت هاي ورزشي در محيط باز و بخصوص در فصل گرما، نمي تواند پيشنهاد مناسبي براي افراد باشد؛ ورزش در آب، مي تواند دامنه‌ وسيعي از فوايد درماني و سلامتي را فراهم كند. به علاوه ورزش در آب، مي تواند تمام فاكتورهاي تناسب اندام را ( كه در ورزش‌ هاي بيرون از آب وجود دارد) در بر ‌گرفته و به مرور زمان، سلامت عمومي افراد را ارتقاء دهد و همچنين بر طول عمر كاري نيروهاي انساني اضافه كند. از جهتي ديگر، تمام فعاليتهاي روزانه‌ را تسهيل كرده و همزمان، از بدن نيز در برابر استرس‌هاي فيزيكي و رواني محافظت مي كند.

شايان ذكر است از مزاياي عمومي ورزش در آب، مي‌توان به مواردي چون ارتقاء سلامت قلبي، بهبود تركيب بدن، كاهش استرس، بهبود آمادگي اسكلتي و عضلاني اشاره داشت و نكته حائز اهميت ديگر اين است كه انجام ورزش در آب  بصورت مستمر، به حفظ بافت عضلاني، كه متابوليسم ناشي از پيري را كند خواهد كرد، كمك كند.

حسين تيموري زمانه
عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز