وب دا خوزستان | پايگاه خبري و اطلاع رساني دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز : راههاي تشخيص سرطان‌ هاي شايع دستگاههاي ادراري و تناسلي از زبان دكتر سركاريان
سه شنبه، 17 مرداد 1396 - 16:00 کد خبر:12044
عضو هيئت علمي گروه ارولوژي: فردي كه مدام سيگار مصرف مي كند، حتي اگر همين امروز سيگار را ترك كند، 14 سال طول مي كشد تا اثرات سرطاني سيگار در مثانه پاك شود و از بين برود. همچنين مصرف ترياك نقش عمده اي در بدتر شدن اين نوع سرطانهاي بدخيم دارد، از اين رو بطور كلي توصيه مهم بهداشتي در پيشگيري از سرطانهاي دستگاههاي ادراري "ترك دخانيات" مي باشد.

دكتر محسن سركاريان عضو هيئت علمي گروه ارولوژي دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز در خصوص سرطانهاي دستگاههاي ادراري و تناسلي بيان داشت: برخي از سرطانها بخصوص سرطان بيضه در سنين جواني رخ مي دهد كه در صورت تشخيص سريع، تحت درمان قرار مي گيرد ولي تأخير در شناسايي و تشخيص دير هنگام بيماري باعث مي شود فرد طول عمري طبيعي نداشته باشد.

وي انجام معاينات ماهيانه توسط شخص را از راههاي تشخيص زودهنگام در سرطانهاي ادراري بخصوص سرطان بيضه برشمرد و در خصوص سرطان پستان نيز گفت: پروتكل تشخيص سرطان پستان بطور دقيق مانند سرطان بيضه مي باشد، به اين صورت كه معاينه بايد ماهيانه و توسط خود شخص انجام شود و در صورت مشاهده هر گونه تغيير شرايط ظاهري در بافت و اندام، جهت انجام سونوگرافي و اقدامات درماني بيشتر به پزشك مراجعه نمايد.

سركاريان سرطان مثانه را كشنده‌ترين سرطان دستگاه ادراري و دومين سرطان شايع دستگاه ادراري و تناسلي عنوان كرد و تصريح نمود: ديگر سرطانهاي دستگاههاي ادراري تناسلي در سنين ميانسالي به بالا نمايان مي شوند. سرطانهاي سيستم مثانه معمولا" با داشتن علامت ادرار خوني، راحت و ساده تشخيص داده مي شوند، مشروط بر اينكه بيمار تصور نكند با نوشيدن آب و مايعات فراوان مي تواند آن را رفع كند.

وي مراجعه به پزشك جهت انجام آزمايشات و بررسي هاي لازم را از اقدامات ضروري در راستاي اطمينان از عدم وجود سرطان مثانه و همچنين رفع ادرار خوني دانست، چرا كه مشاهده خون كم در ادرار نيز مي‌تواند علامتي از يك بيماري خطرناك باشد، بنابراين افراد بايد آن را جدي بگيرند.

سركاريان اذعان داشت: سرطان كليه به تنهايي سرطاني است كه در بيشتر موارد بدليل كوچك بودن توده موجود در كليه و عدم وجود علائم باليني امكان معاينه آن وجود ندارد و بطور معمول بطور اتفاقي با انجام سونوگرافي از بيمار تشخيص داده مي شود.

وي ضمن بيان اين مطلب كه تنها راه تشخيص سرطان كليه در مراحل ابتدايي انجام سونوگرافي منظم بصورت سالانه است، خاطرنشان كرد: در صورت شك در ابتلا به سرطان، تأييد آن با انجام سي اسكن مي باشد. بنابراين در صورتي كه زمينه بروز اين سرطانها در خانواده فرد وجود داشته باشد، توصيه مي شود، افراد بصورت سالانه معاينات لازم را انجام دهند.

سركاريان در خصوص سرطان پروستات در مردان اظهار داشت: سن بالا، نژاد و سابقه خانوادگي عوامل مهمي هستند كه خطر ابتلاء به سرطان پروستات را افزايش مي‌دهند، اما در حال حاضر امكان تشخيص زود هنگام آن با انجام معاينات مقعد و آزمايشات PSA وجود دارد. البته اگر يكي از بستگان درجه اول به اين بيماري مبتلا شده باشند، احتمال ابتلاء به بيماري دو تا سه برابر مي‌شود ولي در خصوص افراد عادي كه در خانواده مشكلي ندارند، توصيه مي شود پس از سن 55 سال، حتما" چكاپ هاي لازم را انجام دهند، چرا كه امروزه با يك تست خون ساده و معاينه اي كه از طريق مقعد صورت مي گيرد، مي توان وجود توده يا بافت بدخيم نهفته را تشخيص داد و سريعتر آن را درمان كرد.

عضو هيئت علمي گروه ارولوژي دانشكده پزشكي دانشگاه از سيگار بعنوان عامل مهم در بروز سرطانهاي دستگاه ادراري بخصوص سرطان كليه و مثانه نام برد و با تأكيد بر نقش موثر ترك سيگار در پيشگيري از سرطانها توصيه كرد: كنترل سرطان مثانه در فرد سيگاري جز با ترك استعمال دخانيات امكانپذير نيست، زيرا فردي كه مدام سيگار مصرف مي كند، حتي اگر همين امروز سيگار را ترك كند، 14 سال طول مي كشد تا اثرات سرطاني سيگار در مثانه پاك شود و از بين برود. همچنين مصرف ترياك نقش عمده اي در بدتر شدن اين نوع سرطانهاي بدخيم دارد، از اين رو بطور كلي توصيه مهم بهداشتي در پيشگيري از سرطانهاي دستگاههاي ادراري "ترك دخانيات" مي باشد.