وب دا خوزستان | پايگاه خبري و اطلاع رساني دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز : تاثيرات كم كاري تيروئيد بر روي جنين و مادر از زبان دكتر ذاكركيش
سه شنبه، 24 مرداد 1396 - 12:57 کد خبر:12061

دكتر مهرنوش ذاكركيش فوق تخصص غدد و عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز در خصوص كم كاري تيروئيد اظهار كرد: تيروئيد، به عنوان يكي از مهمترين غده هاي بدن و توليد كننده هورمون تيروكسين است كه براي سوخت و ساز و توليد انرژي و به ويژه تكامل سيستم عصبي در دوران جنيني ضروري است. غده تيروئيد بايد در مادر باردار سالم باشد چون تا هفته يازدهم هنوز تيروئيد جنين تشكيل نشده و در نتيجه از هورمون هاي مادر استفاده مي كند.

ذاكركيش بيان كرد: اگر تيروئيد مادرباردار كم كار باشد، تشكيل سيستم عصبي جنين دچار مشكل مي شود و در ضريب هوشي و رشد و نمو كودك تاثير مستقيم دارد چون ضريب هوشي به همان نسبت كم كاري تيروئيد پايين مي آيد. اگر نوزاد با كم كاري تيروئيد و كمبود هورمون تيروكسين متولد شود از نظر رشد و نمو و ذهني دچار اختلال مي شود.

وي اضافه كرد: كم كاري تيروئيد با آزمايش خون از پاشنه پاي نوزاد مشخص مي شود كه بايد به موقع درمان آغاز شود چون در غير اين صورت، دچار عقب افتادگي ذهني بيشتر و برگشت ناپذير مي شود. زن باردار بايد هر ماه از نظر وضعيت تيروئيد بررسي شود تا در صورت كم كاري تحت درمان قرار گيرد و همچنين كم كاري تيروئيد احتمال ناباروري و سقط مكرر جنين را نيز افزايش مي دهد.

ذاكركيش با بيان اينكه استفاده از اين جمله كه من تيروئيد دارم اشتباه است و با كم كاري و يا پركاري تيروئيد به عنوان بيماري ذكر مي شود، در خصوص علائم كم كاري تيروئيد گفت: كمبود انرژي، كم شدن اشتها، افزايش وزن در حد سه تا چهار كيلو به صورت تجمع آب در بدن، يبوست، احساس سرما در شرايط گرما، سرد بودن دست ها رنگ پريدگي صورت و ريزش مو از جمله اين علائم است. تشكيل گواتر(بزرگي غده تيروئيد)، كاهش شنوايي، كندي ضربان قلب، كند تر بودن رفلكس هاي بدن، و گاهي كم خوني از ديگر علائم كم كاري است كه با مصرف قرص لووتيروكسين درمان مي شود.

اين فوق تخصص غدد بيان كرد: برخي از مادران تصور مي كنند به علت بارداري، مصرف دارو براي جنين مضر است در حالي كه اين نوع دارو براي سلامت جنين است. براي رشد و نمو جنين بايد ميزان مصرف دارو به ميزان 25 تا 50 درصد افزايش يابد و مادران نگران خطري براي جنين نباشند ضمن اينكه بعد از زايمان ميزان مصرف به حالت قبل بر مي گردد.

ذاكركيش در خصوص علائم پركاري تيروئيد اظهار كرد: تحرك زياد، بي خوابي، تحريك پذيري عصبي، لرزش دست، كاهش وزن با وجود اشتهاي بالا ، سرعت بالاي متابوليسم، دست هاي خيس و عرق كرده، تپش قلب شديد و احساس گرما حتي در زمستان، علائم گوارشي و يا بالا رفتن سرعت حركات روده، اسهال، افت پتاسيم و بزرگي سينه در مردان و ضربان قلب شديد از جمله اين علائم محسوب مي شود.

اين فوق تخصص غدد با بيان اينكه در پركاري تيروئيد كم كردن وزن بسيارشديد است و گاهي بيمار 10 تا 15 كيلو كم وزن كم مي كند مي شود و حتي با بيماري هاي بدخيم روبرو مي شود و اينكه اختلالات قاعدگي در پركاري و كم كاري تيروئيد ايجاد مي شود، گفت: معمولا انتظار مي رود قطع شدگي قاعدگي در كم كاري و كم شدن فواصل قاعدگي در پركاري اتفاق بيفتد. گاهي غده تيروئيد بيمار بر اثر پركاري به صورت يك دست بزرگ مي شود و در افراد جوان رايج تر است و علائم چشمي به صورت از حدقه بيرون زدن چشم را نشان مي دهد.

اين عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور  اهواز با اشاره به اينكه درمان اين نوع بيماري از طريق مصرف دارو و يا جراحي است كه البته قبل از از جراحي تيروئيد، بايد دارو مصرف شود، ادامه داد: استرس هاي روحي از جمله عوامل پركاري تيروئيد است اما در كم كاري هنوز دليل خاصي مشخص نيست ولي مصرف برخي از مواد غذايي مانند گل كلم، بروكلي، شلغم و سويا در ايجاد گوارتر و كم كاري موثرند.

ذاكركيش افزود: مصرف قرص هاي ضد بارداري در افراد با كم كاري خفيف خود را بيشتر نشان مي دهند اما بعد از قطع كردن قرص به حالت عادي بر مي گردد، عفونتهاي پوستي و برخورد با اشعه ها نيز مي تواند از عوامل كم كاري باشد.

اين فوق تخصص غدد در پايان با بيان اينكه  بيماري هاي اتوايميون از جمله دلايل كم كاري و يا پركاري است يعني سيستم ايمني بدن براي تيروئيد آنتي بادي مي سازد كه باعث پركاري يا كم كاري مي شوند، گفت: در كم كاري، آنتي بادي هاي مهار كننده ساخت هورمون تيروئيد و در پركاري آنتي بادي هاي محرك ساخت هورمون تيروئيد ايجاد مي شود.

منبع: ايرنا خوزستان