وب دا خوزستان | پايگاه خبري و اطلاع رساني دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز : پوكي استخوان در زنان و پيشگيري از آن
یکشنبه، 22 مرداد 1396 - 09:51 کد خبر:12077

دكتر پروين عابدي عضو هيئت علمي دانشكده پرستاري و مامايي دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز در خصوص تراكم استخوان گفت: پوكي استخوان شايعترين بيماري متابوليك استخوان مي باشد كه امروزه به عنوان يك معضل بهداشت عمومي شناخته شده است.

وي ژنتيك و ميزان فعاليت بدني را از مهمترين عوامل موثر در تراكم استخوان در سنين ميانسالي و پيري دانست و افزود: فعاليت فيزيكي مناسب از ابتداي سنين كودكي و همچنين تغذيه مناسب از ديگر عواملي هستند كه در ابتلا به پوكي استخوان نقش دارند.

عابدي ابراز نمود: زناني كه خيلي زود يائسه مي شوند و همچنين افرادي كه به مدت طولاني كورتون استفاده مي كنند، سريعتر دچار پوكي استخوان مي شوند. بدين ترتيب افرادي كه بطور مستمر فعاليت بدني منظمي دارند، علاوه بر تراكم استخوان كم تر، روند پوكي استخوان در بدن آنها كندتر خواهد بود.

اين عضو هيئت علمي دانشگاه با اشاره به اين موضوع كه تأخير در عادت ماهيانه دختران، از جمله مواردي است كه بايد به پزشك مراجعه كرد، گفت: اين عامل تأخير مي تواند زمينه ساز بسياري از بيماريها مانند پوكي استخوان شود.

وي در معرفي بيماريهاي خود ايمني كه از ديگر عوامل خطر ساز در زمينه پوكي استخوان است، افزود: بيماري لوپوس و ام اس از آن دسته از بيماري هايي هستند كه در صورت بروز در افراد، درمان خاصي ندارد و تحت برخي از مراقبت هاي درماني اصلي ترين عامل اين درمانها "كورتن" مي باشد.

عابدي بيان كرد: كورتن نام ماده اي است كه در بدن ترشح مي شود و در صورتي كه به اندازه كافي باشد مشكلي بوجود نخواهد آورد ولي اگر در جهت رفع بيماري بيش از حد نياز مصرف شود، ضمن داشتن اثر سوء، باعث كاهش تراكم استخوان مي شود. بنابراين افرادي كه بدليل بيماري خاص كورتن مصرف مي كنند، بايد تحت نظر پزشك فعاليت بدني مناسب داشته باشند و به شرايط  تغذيه اي خود بسيار توجه كنند.

وي ادامه داد: انتظار مي رود كه پزشكان براي بيماران دچار سرماخوردگي توضيح دهند كه سرماخوردگي و آنفلوآنزا بدليل ويروسي بودن با استراحت كردن، پس از سپري شدن يك دوره 7 الي 10 روزه بر طرف مي شود. از اين رو تزريق كورتن در اين مواقع بدليل آسيب جدي كه به بدن وارد مي كند، به هيچ عنوان بخصوص در مورد نوجوانان توصيه نمي شود. اين دارو بسياري از علائم بيماري را راحت و سريع از بين مي برد اما نكته مهم اين است كه اين فرآورده ها لزوما" درمان كننده نيستند.

اين عضو هيئت علمي دانشگاه ادامه داد: افراد سيگاري و مصرف كنندگان مشروبات الكلي دسته ديگري از افراد هستند كه در معرض خطر ابتلا به پوكي استخوان قرار دارند.

عابدي فعاليت بدني بمنظور پيشگيري از پوكي استخوان را بسيار موثر عنوان كرد و ضمن بيان اينكه هر فعاليت بدني خاصي كه بصورت مرتب 5 روز در هفته صورت گيرد و باعث افزايش ضربان قلب، تغيير دما و تعريق بدن شود را فعاليت فيزيكي مي گويند، تصريح كرد: از آنجا كه مقدار كالري بسيار كمي جهت انجام كارهاي منزل سوزانده مي شود، اين موارد جزء فعاليت بدني بحساب نمي آيد.

وي در پايان با تأكيد بر عدم استفاده از كورتن به دلايل نامعلوم، به تبليغات صورت گرفته در خصوص استفاده از كرمها و قرص هاي حاوي اين ماده جهت چاقي و پر كردن صورت اشاره كرد و اظهار داشت: اين موارد به هيچ عنوان علمي نيستند و استفاده از آنها توصيه نمي شود.