وب دا خوزستان | پايگاه خبري و اطلاع رساني دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز : دكتر حاجي زاده: نابينايي؛ عاقبت همه ديابتي‌ها نيست!
دوشنبه، 6 شهریور 1396 - 14:48 کد خبر:12222
عضو هيئت علمي گروه چشم پزشكي دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز مهمترين اقدام در خصوص بيماران ديابتي را غربالگري، پيگيري دقيق و معاينه مرتب بر اساس دستور چشم پزشك برشمرد و بيان داشت: توصيه مي شود به محض تشخيص ديابت معاينه كامل چشم انجام شود و حتي با نرمال بودن معاينات قبلي حداقل سالي يكبار معاينه مجدد صورت گيرد.

دكتر مريم حاجي زاده عضو هيئت علمي دانشكده پزشكي دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز در مورد يكي از بيماريهاي نسبتا" شايع و جدي بنام بيماري قند يا ديابت گفت: در اين بيماري، بالا بودن ميزان قند خون در طولاني مدت سبب تغييراتي در عروق خوني تمام اعضاي بدن مي شود و اين تغييرات باعث بروز برخي عوارض در ارگانهاي حياتي مانند مغز، قلب، كليه و چشم مي گردد كه در نهايت ممكن است به مشكلاتي همچون سكته مغزي، سكته و نارسايي قلبي، نارسايي كليوي، نوروپاتي و نابينايي منجر گردد.

حاجي زاده با اشاره به شيوع عوارض چشمي ديابت و افزايش روز افزون آن افزود: علاوه بر افزايش شيوع ديابت با پيشرفتهاي جديد و كنترل بهتر بيماري بر طول عمر بيماران افزوده شده و در نتيجه عوارض چشمي بيماري ديابت بيشتر ديده مي شود. همچنين ناراحتي چشمي بيماري ديابت يكي از علل عمده نابينايي و يا كم بينايي، در كشورهاي پيشرفته و غير پيشرفته مي باشد.

وي ضمن بيان اينكه در گذشته و پيش از ابداع روشهاي جديد درماني، بسياري از بيماران ديابتي متاسفانه به علت عوارض چشمي نابينا مي شدند، اظهار داشت: ديابت مي تواند به اشكال مختلف مانند ايجاد آب مرواريد، آب سياه و مهمتر از همه گرفتاري شبكيه (رتينوپاتي) بر ديد تأثير بگذارد و امروزه با تشخيص به موقع و درمان مناسب، مي توان تا حدي از اين عارضه جلوگيري نمود.

عضو هيئت علمي گروه چشم پزشكي دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز، رتينوپاتي ديابتي را عارضه‌اي ناشي از ديابت كه بدليل تغييرات ايجاد شده در رگ‌هاي خوني رخ مي‌دهد، قلمداد نمود و اذعان داشت: پرده شبكيه (رتين) لايه عصبي در پشت چشم است كه نور را درك مي كند و تصاوير را به مغز مي فرستد. آسيب عروق خوني در شبكيه ممكن است باعث نشت مايع يا خون و يا رشد شاخه هاي عروقي شكننده و به دنبال آن آسيب شبكيه شود، در نتيجه تصويري كه شبكيه به مغز مي فرستد تار مي شود. رتينوپاتي ديابتي يكي از علل اصلي كاهش ديد در بيماران ديابتي است و هر چه طول عمر بيماري ديابت بيشتر باشد احتمال بروز عارضه نيز بيشتر مي شود.

اين جراح چشم در ادامه تصريح نمود: رتينوپاتي در مراحل اوليه ممكن است بر كاهش ديد تأثير نداشته باشد و عليرغم آسيب چشم، بدون علامت باشد، اما با پيشرفت بيماري ديد كاهش يافته و يا بطور كامل از بين مي رود.

حاجي زاده با اشاره به اين نكته كه بهترين راه تشخيص عوارض چشمي ديابت، انجام معاينات منظم توسط چشم پزشك است، افزود:  پس از انجام معاينات اوليه در صورت لزوم و طبق نظر چشم پزشك معالج ممكن است انجام آنژيوگرافي يا تصويربرداري از شبكيه چشم تجويز شود.

وي مهمترين اقدام در خصوص بيماران ديابتي را غربالگري، پيگيري دقيق و معاينه مرتب بر اساس دستور چشم پزشك برشمرد و بيان داشت: توصيه مي شود به محض تشخيص ديابت معاينه كامل چشم انجام شود و حتي با نرمال بودن معاينات قبلي حداقل سالي يكبار معاينه مجدد صورت گيرد. در صورت بروز رتينوپاتي، معاينات با فواصل كمتري انجام شود. كنترل دقيق، مرتب و طولاني مدت قند خون مي تواند از بروز اين عوارض جلوگيري كرده و يا حداقل زمان بروز آنها را به تأخير اندازد. از اين رو با انجام اين اقدامات مي توان از عوارض وخيم و جبران‌ناپذير جلوگيري شود و درمان مناسب به موقع انجام گيرد.

حاجي زاده در بيان راههاي درمان رتينوپاتي ديابتي اظهار داشت: در بسياري از موارد خفيف احتياجي به درمان نيست اما لازم است علائم بيمار با معاينات منظم بررسي شود. در ديگر موارد، درمانهايي شامل ليزر، تزريقات داخل چشمي و جراحي براي متوقف كردن صدمات ناشي از رتينوپاتي ديابتي و در صورت امكان بهبود ديد انجام مي شود.

اين متخصص چشم پزشكي در توصيف نقش بيمار در درمان رتينوپاتي ديابتي خاطرنشان كرد: پيشگيري، شناسايي و درمان مناسب عوارض ديابت فقط وابسته به چشم پزشك نيست، بلكه توجه بيمار به درمان دارويي، رعايت رژيم ديابتي وتوصيه هاي پزشك معالج ضروري است.  بيمار بايد تحت نظر متخصص داخلي قند خون و فشار خون خود را در محدوده مناسب حفظ كند و از سيگار كشيدن خودداري نمايد. انجام فعاليتهاي فيزيكي معمولاً براي بيماران مبتلا به رتينوپاتي ديابتي مشكلي بوجود نمي آورد. از اين رو در برخي از بيماران بنابر صلاحديد پزشك، محدود كردن فعاليتهاي فيزيكي توصيه مي شود. بطور كلي بيماران مبتلا به ديابت بايد حداقل سالي يك بار توسط چشم پزشك معاينه شوند و در صورت ايجاد عارضه رتينوپاتي ديابتي معاينات بيشتر با فواصل كمتر ضروري است.