وب دا خوزستان | پايگاه خبري و اطلاع رساني دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز : توصيه‌هاي تغذيه‌اي براي بيماران مبتلا به كبد چرب
چهارشنبه، 15 شهریور 1396 - 10:15 کد خبر:12291

مهنوش صاحبدل مسئول واحد تغذيه مركز بهداشت خوزستان اصول و موارد تغذيه‌اي ويژه بيماران مبتلا به كبد چرب را تشريح كرد و گفت: مصرف زياد كربوهيدرات تصفيه شده علت ابتلا به بيماري كبد چرب در افراد است يعني همان نان سفيدي كه اكنون قوت مصرفي اصلي مردم است. با توجه به علل بروز اين بيماري، بايد بيماران مبتلا به كبد چرب در برنامه غذايي خود مواردي را رعايت كنند و مورد توجه قرار دهند.
 
وي تصريح كرد: اولين نكته در رابطه با بيماران كبد چرب اين است كه بيمار بايد سعي كند حتما به وزن مناسبي برسد، زيرا اصولا اين بيماران داراي اضافه وزن يا چاقي هستند. متأسفانه به تازگي به علت تغذيه نامناسب و بد، برخي افراد لاغر نيز به اين بيماري مبتلا مي‌شوند اما بيشتر اين بيماران داراي اضافه وزن يا چاقي هستند.
 
مسئول واحد تغذيه مركز بهداشت خوزستان ادامه داد: به همين علت است كه گفته مي‌شود بيماران مبتلا به كبد چرب در صورت داشتن برنامه غذايي مناسب با كاهش وزن اصولي مي‌توانند درصد چربي كبد خود را كاهش دهند. از لحاظ تغذيه مناسب براي اين بيماران، بايد مصرف فيبر غذايي در اين برنامه گنجانده شود.
 
صاحبدل عنوان كرد: با توجه به اينكه علت ابتلا به بيماري كبد چرب مصرف كربوهيدرات تصفيه‌شده يعني مواد نشاسته‌اي است، مصرف فيبر غذايي براي مقابله با چنين حالتي به افراد داراي كبد چرب توصيه مي‌شود. اين بيماران بايد سعي كنند غلات كامل را در برنامه غذايي خود قرار دهند.
 
وي ادامه داد: يعني مبتلايان به كبد چرب بايد در مصرف غلات، از انواع غلات سبوس‌دار استفاده كنند. همچنين توصيه مي‌شود كه اين بيماران در مورد برنج تنها برنج قهوه‌اي استفاده كرده و همچنين در رابطه با ماكاروني نيز ماكاروني سبوس‌دار مصرف كنند.
 
مسئول واحد تغذيه مركز بهداشت خوزستان بيان كرد: در حال حاضر نان سنتي سبوس‌دار موجود نيست و متأسفانه تمامي نان‌ها حتي نان سنگك و بربري نيز بدون سبوس و در واقع كم‌سبوس هستند. بنابراين بيماران داراي كبد چرب براي مصرف نان در برنامه غذايي خود سعي كنند از نان صنعتي سبوس‌دار استفاده كنند.
 
صاحبدل گفت: همچنين اين بيماران بايد سعي كنند برنج را همراه با حبوبات يا سبزيجات مصرف كنند كه داراي فيبر بيشتري است زيرا حبوبات از منابع خوب فيبر غذايي محسوب مي‌شود. حتي اين توصيه را به اين افراد مي‌كنيم كه از مصرف نان خود كم كنند و همراه با غذاي خود حبوبات مصرف كنند.
 
وي ادامه داد: براي مثال به جاي برنج سفيد توصيه مي‌شود كه از برنج قهوه‌اي استفاده كنند و در كنار آن حبوبات را قرار دهند كه در اين زمينه به  غذاهايي نظير سبزي پلو، عدس پلو، لوبيا پلو و ... مي‌توان اشاره كرد. سبزيجات و ميوه‌جات در برنامه غذايي اين بيماران حائز اهميت بسياري هستند زيرا از منابع غني فيبر غذايي به شمار مي‌روند.
 
مسئول واحد تغذيه مركز بهداشت خوزستان افزود: بنابراين بيماران داراي كبد چرب در كنار غذاي خود حتما سبزيجات و ميوه‌جات به ويژه سبزيجات غيرنشاسته‌اي مصرف كنند. سيب‌زميني، نخودفرهنگي و لوبيا سبز از جمله سبزيجات نشاسته‌اي هستند كه مصرف زياد آنها به اين بيماران توصيه نمي‌شود. اين نوع سبزيجات براي مبتلايان به بيماري كبد چرب ضرر دارند.
 
صاحبدل گفت: سبزيجات برگي مانند كدو، كلم، بادمجان، خيار، گوجه، كاهو، قارچ و هويج كالري زيادي ندارند اما داراي فيبر بالايي هستند و توصيه مي‌شود اين دسته از سبزيجات حتما در برنامه غذايي افراد مبتلا به بيماري كبد چرب قرار بگيرد. اين افراد مي‌توانند اين سبزيجات را چه به صورت خام و چه به صورت پخته مصرف كنند.
 
وي با تأكيد بر ممنوعيت مصرف مواد غذايي سرخ‌كردني براي بيماران داراي كبد چرب، اظهار كرد: مصرف ميوه‌جات به علت دارا بودن فيبر بالا به افراد مبتلا به بيماري كبد چرب توصيه مي‌شود اما اين بيماران نبايد آب‌ميوه مصرف كنند و مصرف گوشت و پوست ميوه براي اين افراد اهميت دارد. بنابراين بايد اين بيماران ميوه كامل را در برنامه غذايي خود استفاده كنند.
 
مسئول واحد تغذيه مركز بهداشت خوزستان ادامه داد: همچنين اين بيماران در مصرف ميوه‌جات نبايد زياده‌روي كنند. مصرف نهايتا سه يا چهار ميوه در روز كافي است. در خصوص نوع ميوه براي اين افراد هيچ محدوديتي وجود ندارد اما اين بيماران بهتر است كه ترجيحا از ميوه‌هاي خيلي شيرين استفاده نكنند.
 
صاحبدل تصريح كرد: افراد مبتلا به بيماري كبد چرب در مصرف لبنيات بايد از نوع كم‌چرب آن استفاده كنند زيرا چربي‌هاي اشباع‌شده نظير چربي همراه با گوشت، گوشت قرمز و چربي موجود در لبنيات پرچرب براي سلامتي به ويژه براي افراد داراي كبد چرب مضر است.
 
وي بيان كرد: بيماران مبتلا به كبد چرب در مصرف گوشت نيز ترجيحا بايد از گوشت سفيد استفاده كنند. البته پوست اين گوشت بايد قبل از مصرف گرفته شود. مصرف ماهي براي اين افراد بسيار خوب است و اين بيماران سعي كنند حداقل دو مرتبه در هفته، ماهي را به صورت غير سرخ‌كردني مصرف كنند.
 
مسئول واحد تغذيه مركز بهداشت خوزستان افزود: متأسفانه در سبك تغذيه امروز مردم، عادت شده كه ماهي را به صورت سرخ شده مصرف كنند كه بسيار مضر است و تمام خاصيت ماهي با سرخ كردن از بين مي‌رود و اين ضرر براي بيماران مبتلا به كبد چرب بيشتر است.
 
صاحبدل گفت: ترشيجات، رب گوجه‌فرنگي، انواع سس به ويژه سس‌هاي قرمز،‌ نمك زياد، چاي پررنگ، ادويه‌جات تند، غذاهاي آماده و فست‌فود،‌ پفك و چيپس نيز براي سلامتي افراد داراي كبد چرب بسيار مضر است و توصيه مي‌شود اين اقلام غذايي را اكيدا مصرف نكند. مصرف زياد تخم‌مرغ نيز مي‌تواند براي اين افراد مضر باشد.
 
وي با بيان اينكه مصرف نوشابه‌هاي گازدار دشمن سرسخت سلامتي افراد داراي كبد چرب است، عنوان كرد: نوشيدني‌هايي نظير آبميوه‌هاي صنعتي و نوشابه‌ها گازدار و شربت‌هاي پودري نيز براي سلامتي اين بيماران مضر است.
 
مسئول واحد تغذيه مركز بهداشت خوزستان بيان كرد: هر چند اقلام و مواد غذايي نشاسته‌اي و داراي كربوهيدرات براي افراد داراي كبد چرب مضر است، اما حتما بايد اين مواد غذايي نظير سيب‌زميني، ماكاروني، برنج و نان را به صورت كم و كنترل شده مصرف كنند و در برنامه غذايي خود قرار دهند.
 
صاحبدل گفت: افراد داراي كبد چرب در رابطه با مصرف روغن بايد از روغن‌هاي جامد و حيواني پرهيز كنند و تنها مي‌توانند روغن مايع و آن هم به ميزان كم استفاده كنند. روغني كه در طبخ غذاي اين بيماران استفاده مي‌شود، بايد سعي شود مخلوطي از روغن‌هاي مايع شامل روغن زيتون، روغن كنجد و ... باشد.