وب دا خوزستان | پايگاه خبري و اطلاع رساني دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز : فراگيرترين نشانه شانه منجمد درد، خشكي و گرفتگي مداوم مفصل شانه است
یکشنبه، 19 شهریور 1396 - 13:36 کد خبر:12314

دكتر احمد دشت بزرگ عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز از بيماري شانه يخ زده به معناي محدوديت شديد حركتي در مفصل شانه نام برد و افزود: يكي از شايعترين علل شانه منجمد يا يخ زده درد شبانه در ناحيه شانه است.

وي ضمن بيان يكي از ريز فاكتورهاي اين بيماري، گفت: زنان به مراتب بيشتر از مردان به بيماري يخ زدگي شانه مبتلا مي شوند كه به علت التهاب و سفت شدن كپسول مفصلي با درد آغاز مي شود و بعد از درد نواحي، مفاصل خشك شده و فرد براي مدتي دچار محدوديت حركت مي شود. اين محدوديت نيز به اين صورت است كه دست بيمار به سمت بالا حركت نمي كند و از پشت به ناحيه كمر نمي رسد، اين محدوديت حركت كم كم تشديد مي يابد. شيوع اين بيماري در دوران ميانسالي و پيري بيشتر از دوران جواني است و معمولا" در سنين بالاي 45 سال رخ مي دهد.

دشت بزرگ بيماري ديابت را يكي از مهمترين علائم اين عارضه قلمداد نمود و گفت: احتمال بروز شانه يخ زده در بيماران مبتلا به ديابت 5 برابر بيشتر از افراد عادي است. البته كم كاري و پركاري غده تيروئيد، شكستگي هاي اطراف مفصل شانه، جراحي سر و گردن و يا ضربه هاي وارده به اين نواحي، ديسك گردن، بي حركتي هاي طولاني مدت و بيشتر از حد طبيعي كه گاهي به هر دليلي براي بيمار تجويز مي شود، از ديگر علائم مستعد كننده در ايجاد اين بيماري بشمار مي روند.

وي ضمن تاكيد بر اين مطلب كه فراگيرترين نشانه شانه منجمد درد، خشكي و گرفتگي مداوم مفصل شانه است، در خصوص راهكارهاي درماني اين بيماري اذعان داشت: علاوه بر تشخيص علت زمينه اي و برطرف نمودن آن، كنترل قند خون درمان بيماريهاي تيروئيد، پرهيز از نرويدي حركتي غير ضروري از موارد بسيار ضروري مي باشد.

وي در بخش ديگري ضمن اشاره به داروهاي ضد درد و التهاب، بر اهميت نقش ورزش در درمان اين بيماري تاكيد كرد و اظهار داشت: فيزيوتراپي نقش قابل توجهي در كمك به برگشت حركات طبيعي به مفصل شانه دارد. همچنين در راستاي بهبود درد و حركات مفصل شانه گاهي تزريقات درون مفصلي، روشهاي جراحي جديد، آرتروسكوپي شانه (جراح شانه مي تواند داخل مفصل شانه را مشاهده كند و بافت ضعيف شده، پاره يا تخريب شده را تشخيص دهد) مي تواند تاثير بسزايي بر افزايش سرعت دامنه حركتي بيماران داشته باشد.

اين فوق تخصص ارتوپد بيماري مفصلي خشكي و يخ زدگي شانه را يك بيماري خود محدود شونده خواند و افزود: شايد اين بيماري طي دوره اي سه ساله خود به خود درمان شود، اما باعث مي شود فرد تحرك خود را از دست بدهد و اين بي تحركي ضعف  و ناتواني عضلات شانه را بدنبال داشته باشد. هدف از درمان اين است كه طول اين دوره كوتاه شود و بيمار سريعتر اين دوره را سپري كند و به زندگي طبيعي خود باز گردد.

اين متخصص استخوان و مفاصل در پايان با تأكيد بر صاف راه رفتن در دوران نوجواني كه از بروز قوز پشت و در نتيجه شانه منجمد در بزرگسالي جلوگيري مي كند، خاطرنشان ساخت: ديابت اولين گزينه اي است كه هنگام مراجعه بيمار، توسط پزشك مورد بررسي قرار مي گيرد. بطور كلي احتمال اينكه افراد عادي دچار بيماري يخ زدگي شانه شوند 2 درصد است ولي اين احتمال در افرادي كه مبتلا به ديابت هستند، حدودا" به 15 درصد مي رسد.