وب دا خوزستان | پايگاه خبري و اطلاع رساني دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز : افتتاح مركز نمونه گيري تيروئيد بندر امام خميني(ره)
سه شنبه، 21 شهریور 1396 - 11:23 کد خبر:12324

به گزارش روابط عمومي شبكه بهداشت و درمان شهرستان ماهشهر، سه شنبه 14 شهريورماه 96 آيين افتتاح مركز نمونه گيري تيروئيد با حضور مهندس علي نوري معاون بهداشت شبكه و رئيس مركز بهداشت شهرستان، دكتر فرنوش توكلي سرپرست بيمارستان و مراكز بهداشتي بندر امام خميني(ره) و جمعي از نيروهاي مركز خدمات جامع سلامت شماره ۶ برگزار شد.

مهندس نوري در اين مراسم گفت: با توجه به آمار نوزادان متولد شده در زايشگاه راه زينب (س) بندر امام خميني (ه)، از انجايي كه خانواده ها مجبور بودند براي انجام اين آزمايش ساده به شهرستان ماهشهر مراجعه كنند، با افتتاح اين مركز و استقرار آن در مركز خدمات جامع سلامت  شماره 6 واقع در مركز بهداشتي درماني بندر امام خميني (ره)، گام بلندي در راستاي ارتقاء رفاه حال شهروندان بندر امام خميني(ره) برداشته شد.

رئيس مركز بهداشت ماهشهر با بيان اهميت انجام آزمايش تيروئيد بدو تولد اذعان داشت: كم كاري تيروئيد يكي از بيماريهاي بدون علامت است كه به ندرت تشخيص داده مي شود و فقط در 5% از نوزادان بر اساس علائم باليني قابل تشخيص است، از اين رو ممكن است در اثر عدم تشخيص و درمان به موقع باعث ايجاد عوارض مغزي و عصبي در نوزادان گردد. چرا كه رشد و تكامل مغز،حدودا" تا سن 3 سالگي ادامه دارد و نوزاداني كه دچار كم كاري تيروئيد هستند علاوه بر اينكه رشد طولي و قدي آنها تحت تأثير قرار مي گيرد، دچار عوارضي نظير عقب ماندگي ذهني، ناشنوايي، لالي و بعضي بيماريهاي مغزي و عصبي نيز مي شوند. بنابراين با غربالگري نوزادان و انجام يك آزمايش ساده طي 5-3 روز بعد از تولد ميتوان سريع و آسان اين اختلالات را تشخيص داد.

وي افزود: منظور از روز سوم 72 ساعت پس از تولد ميباشد كه با مراجعه خانواده هاي نوزادان تازه متولد شده و با گرفتن چند قطره خون از پاشنه پاي نوزاد اين نمونه گيري انجام مي شود.

نوري بيان داشت: در مركز غربالگري تيروئيد مركز ضمن نمونه گيري، پرسش نامه اي توسط كارشناسان آن واحد تكميل و ضمن دريافت شماره تلفن از والدين، تنها در صورت مثبت بودن جواب آزمايش بلافاصله با خانواده نوزاد تماس حاصل مي شود تا جهت انجام اقدامات بعدي مراجعه نمايند. گاهي لازم است كه يك هفته پس از نمونه گيري اوليه، نمونه گيري مجدد از نوزاد صورت گيرد كه اين امر ويژه نوزادان نارس، نوزادان با وزن كمتر از 2 كيلو و500 گرم و يا وزن بيش از 4 كيلوگرم، 2 يا چند قلو ها و همچنين نوزاداني كه سابقه بستري در بيمارستان دارند، نوزاداني كه داروهاي خاصي مانند دوپامين مصرف مي كنند و يا تجربه دريافت و تعويض خون داشته اند، صورت مي گيرد.