وب دا خوزستان | پايگاه خبري و اطلاع رساني دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز : دكتر آروندي: كاربرد اصلي پرتو درماني، معالجه امراض سرطاني
دوشنبه، 2 بهمن 1396 - 16:29 کد خبر:13277

دكتر شعله آروندي متخصص راديوتراپي انكولوژي و عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز در توضيح مختصري در خصوص سرطانها و درمان آن ها افزود: سرطان به تكثير نابجا و بدون كنترل سلول در بدن اطلاق مي گردد، بطوريكه اين سلول ها مي توانند بسته به درجه تمايز مشابه بافتي باشند كه از آن منشا گرفته اند، يا كاملا" با آن متفاوت باشندبه طور معمول اين سلول ها قابليت دست اندازي به بافت، عروق مجاور و در مراحل پيشرفته تر ، بافت هاي غير مجاور از طريق عروق خوني و لنفاوي دارند.

وي با بيان اين مطلب كه روش هاي معمول و متداول درمان سرطان با در نظر گرفتن پاتولوژي مي تواند شامل يك ، دو ويا هرسه روش، جراحي،شيمي درماني و راديوتراپي باشد، اذعان داشت: روش هاي جديد تر نظير ايمونوتراپي تحت بررسي جهت كاهش عوارض جانبي است كه به نوبه خود نتايج اميدواركننده اي داشته است. ژن درماني هم از جمله روش هايي است كه اميد است در آينده كمك زيادي به درمان سرطان نمايد.

اين عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز با اشاره به اين مهم كه كاربرد اصلي پرتو درماني در معالجه  امراض سرطاني است تصريح كرد: راديوتراپي ، به قرار دادن سلول ها در معرض پرتوهاي يونيزان به قصد درمان اطلاق مي شود.

آروندي در توصيف انواع روشهاي راديوتراپي گفت: راديوتراپي به دو روش كلي داخلي و خارجي انجام مي شود كه در روش راديوتراپي خارجي منبع توليد پرتو يونيزان خارج از بدن قرار دارد و در روش راديوتراپي داخلي به معني قرار دادن منبع توليد پرتو يونيزان داخل و يا در تماس با بدن است

اين متخصص راديوتراپي در ادامه ياد آور شد: تمام بيماران مبتلا به سرطان در جريان مداواي خود از پرتودرماني استفاده نمي‌كنند، ولي مي توان گفت بسياري از اين بيماران در مرحله اي از دوره درمان خود به عنوان درمان اصلي با تسكيني و يا همراه و هم زمان با ساير روش هاي درماني تحت راديوتراپي قرار خواهند گرفت.

اين عضو هيئت علمي گروه آموزشي راديوتراپي دو گروه از عوامل را در خصوص پيشگيري از ابتلا به سرطانها موثر خواند و گفت: ابتلا به سرطان تحت تاثير دو گروه عوامل موثر اعم از فاكتور هاي دروني و بيروني قرار دارد كه اين موارد دائما بر هم تاثير مي گذارند. از اين رو در صورت وجود يك عامل سرطان زا در محيط ، تمامي افرادي كه در معرض اين عامل قرار گرفته اند به سرطان مربوط به آن عامل مبتلا نخواهند شد. اين امر نشان دهنده نقش و تاثير  عواملي نظير تغذيه ، آلودگي هاي زيست محيطي، بهداشت،  ارث و عوامل ژنتيك و ... در ابتلا يا عدم ابتلا به بدخيمي هاست.

وي در ادامه از عدم مصرف دخانيات، واكسيناسيون، امتناع از نوشيدن الكل، اصلاح عادات غذايي، رعايت دستورهاي ايمني محيط كار، حفاظت موثر در برابر نور را بعنوان روش هاي اوليه پيشگيري از ابتلا به سرطان نام برد و افزود: جلوگيري از ابتلا به بيماري هايي كه از طريق ارتباط جنسي منتقل مي شوند، مانند: هپاتيت B و ايدز، رعايت بهداشت و جلوگيري از ابتلا به بيماري هاي عفوني كه مي تواند در ايجاد سرطان موثر باشد

آروندي با تأكيد بر اين مطلب كه تشخيص زود رس و به موقع از راه هاي ديگر چون غربالگري ( تشخيص زودرس سرطان هاي خاص و ضايعه هاي پيش سرطاني در افراد بدون علامت)، انجام خود آزمايي پستان، پاپ اسمير، آزمايش خون مخفي در مدفوع، آزمايش پروستات واندازه گيري PSA، ماموگرافي بعد از ۴۰ سالگي مقدور است ، بيان كرد:

علاوه بر انجام اين موارد در تمامي افراد بسته به سن و جنس  توصيه مي‌شود. همچنين در افرادي با سابقه فاميلي ابتلا به سرطان هاي  تخمدان ، پستان، روده بزرگ و يا ابتلا به موارد متفاوت  سرطان در افراد يك فاميل و يا سرطان مشابه در افراد فاميل، با نظر و تشخيص پزشك متخصص سن شروع و روش بررسي و معاينات فوق مي تواند متفاوت باشد

در مواردي نياز به بررسي ژنتيك جهت اثبات احتمال ابتلا به سرطان و در صورت وجود زمينه ژنتيكي: استفاده از دارو يا جراحي به منظور جلوگيري از ابتلا به سرطان خواهد بود.

وي در پايان خاطر نشان كرد: علاوه بر اينكه راديوتراپي در كنترل درمان و گاه پيشگيري از بروز بعضي از بيماري هاي خوش خيم كار برد دارد، جلوگيري از بروز كلوئيد در محل اسكار جراحي نيز از جمله كاربردهاي پرتو درماني بشمار مي روند.