یک شنبه 07 مهر 1398

ششم مهرماه روز جهانی مبارزه با هاری با شعار حذف هاری با واكسیناسیون

رئیس مرکز بهداشت خوزستان گفت: بيماري هـاري يكي ازمهمترين بيماريهاي مشترك بين حيـوان وانسان است .

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه، دکتر سید مهدی حسینی زاده رئیس مرکز بهداشت خوزستان گفت: بيماري هـاري يكي ازمهمترين بيماريهاي مشترك بين حيـوان وانسان است كه درخيلي از منـاطق جهـان شـايع بـوده که به دلیل درصد كشندگي بالا (صددرصد)، در ایران نيـز يـك اولويـت مهـم به شمارمي آيد که بيش از  %85 از مـوارد حيــوان گزيـدگي تــوسط سـگ اتفـاق مـي افتـد.

وی در ادامه به اصلی ترین راه های سرايت این بيماري اشاره کرد و افزود: اصلي ترين راه سـرايت بيماري،گازگـرفتن به وسيلة حيـوان هار است. البته ازطريق كشيده شدن پنجة آغشته به بزاق حـاوي ويروس هـاري(بـه ويـژه درگربه وگربه سانان) نيز بيماري منتقل مي شود.

رئیس مرکز بهداشت استان افزود: ابتلا به هاري متأسفانه درمـان ندارد و به مرگ منجر مي شود؛ البتـه افــرادي كـه توسط حیوانات اهلي و وحشي گاز گرفته ميشـوند، اگر بلافـاصله و در اسـرع وقت بـه مـراكز درمـان پيشـگيري هاری مــراجعه و تحـت اقــدامات  مربوط قرار گيرند، ميتوانند از ابتلابه بيماري هاري رهايي يابنـد.

رئیس مرکز بهداشت خوزستان در خصوص راه های پیشگیری از ابتلا به این بیماری اظهار کرد: هرگز به سگ يا  حيوان در حال نگهداري از بچه هايش نزديك نشويم و هیچ به سگ يا حيوان در حال غذا خوردن نزديك نشویم. غذاي سگ را از جلو حيوان برنداريم و از تحريك نمودن حيوانات بخصوص سگ خودداري نماييم. هنگام درگيري سگ و حيوانات به آنها نزديك نشویم و يا مبادرت به جداسازي آنها ننماييم.

وی در ادامه در خصوص واکسیناسیون مورد مذکور عنوان کرد:  نسبت به واكسيناسيون سگ و حيوانات خانگي حساس از طريق دامپزشكي اقدام نماييم و از ريختن زباله و پس مانده هاي غذايي در اطراف منزل و گذرگاهها و معابر عمومي خودداري نماييم. هرگز به چشمان سگ خيره نشويم، از جلو سگها ندويم، بدون اجازه و همراهي صاحبخانه وارد منزل داراي سگ نشويم. از پرتاب سنگ و يا اشياء به طرف سگ و تحريك نمودن سگ به ديگران خودداري نماييم.

حسینی زاده ادامه داد: از هموطنان گرامی درخواست میشود، در صورت گزش توسط هر نوع حیوان محل زخم را فوراً با آب و صابون به مدت 15 تا 20 دقیقه شستشو دهيد و به نزدیک ترین مرکزخدمات جامع سلامت جهت تزريق واكسن و سرم هاري سريعاً مراجعه نماييد.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: 27 واحد درمان پیشگیری هاری در شهرستانهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی اهواز وجود دارد
وی در اشاره به دیگر خدماتی که در این مراکز انجام می گیرد، تصریح کرد: جهت خارج ساختن و تمیز نمودن ویروس هاری از محل زخم باید تا حد مقدور در ساعات اولیه پس از گزش لابلای زخم را حداقل به مدت 15تا 20دقیقه با آب تمیز و صابون عمیقاً مورد شستشو قرار داد. این عمل مهمترین قسمت پیشگیری از هاری به حساب می آید.

هنگام خارج کردن صابون از لابلای زخم باید با استفاده از شیلنگ و فشار آب باید کف صابونهای باقیمانده را از لابلای زخم خارج نمود، زیرا باقیمانده صابون می تواند مواد ضدعفونی کننده را بی اثر نماید.

وی در توصیه جهت ضد عفونی نمودن زخم گفت: زخم را بعد از شستشو باید با الکل 60تا 70درجه یا محلول بتادین یک درصد و یا سایر مواد ضدعفونی نمود. زخم را هیچ وقت نباید پانسمان نمود زیرا میکروب هاری بی هوازی است و بر اثر پانسمان رشد آن سریع خواهد شد.

حسینی زاده در خصوص تلقیح واکسن و سرم و پیگیری جهت تکمیل نوبتهای واکسن اظهار داشت: این مسأله باید با پیگیری، آموزش و حساسیت کامل دنبال گردد. ضمناً وضعیت واکسیناسیون توأم یا ثلاث فرد مجروح باید مورد بررسی قرار گیرد.

رئیس مرکز بهداشت استان خوزستان در پایان گفت: تعداد موارد حیوان گزیده در سال گذشته در شهرستانهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی اهواز 5870 مورد بوده است و هزینه تامین واکسن و سرم هاری برای هر نفر 3 میلیون تومان است.

طراحی و پیاده سازی: راد رایانه