شنبه، 5 فروردین 1396 - 12:16
- اندازه متن: + -  کد خبر: 10782صفحه نخست » اخبار فرهنگ سلامتشنبه، 30 بهمن 1395 - 12:08
بی توجهی به بیماری آمبولی ریه عواقب خطرناکی دارد

فوق تخصص آلرژی، آسم و ایمونولوژی مرکز آموزشی درمانی امام خمینی(ره) اهواز گفت: بیماری آمبولی ریه قابلیت پیشگیری دارد اما بی توجهی با آن عواقب خطرناکی خواهد داشت.

به گزارش روابط عمومی مرکز آموزشی درمانی امام خمینی(ره) اهواز، دکتر سیدحمید برسی با بیان این مطلب اظهارکرد: آمبولی ریه انسداد ناگهانی در عروق ریه است که علت آن معمولا یک لخته خون در اندام تحتانی مانند پا به نام ترومبوز ورید عمقی است که این لخته می شکند و از طریق جریان خون به ریه ها می رود.

وی ادامه داد: بیماری آمبولی ریه و لخته های وریدی و عمقی قابلیت پیشگیری دارد؛ هم در بخش های بستری و هم در محیط های خارج از بیمارستان، می توان با فراهم کردن تمهیداتی از بروز این بیماری جلوگیری کرد. پرداختن به مباحث مهم پیرامون بیماری آمبولی ریه بسیار حائز اهمیت است چرا که این بیماری در صورت عدم تشخیص، مرگ و میر بالایی خواهد داشت.

فوق تخصص آلرژی، آسم و ایمونولوژی مرکز آموزشی درمانی امام خمینی(ره) اهواز گفت: اگر به فکر این بیماری نباشیم عواقب خطرناکی به دنبال خواهد داشت.  می توان به راحتی از بروز چنین وضعیتی جلوگیری کرد. مهم ترین راه تشخیص، توجه به شرح حال بیمار و علائم بیماری است. پزشک در هر مرحله که به وجود این بیماری مشکوک شد باید از روش های آزمایشگاهی و راه های تشخیصی مخصوص این بیماری استفاده کند. بهترین روش تشخیصی برای این بیماری، سی تی آنژیوگرافی ریوی است.

برسی افزود: اهمیت این بیماری به این دلیل است که در صورت عدم تشخیص، مرگ و میر بسیار بالایی خواهد داشت و اگر ظن کلینیکی پزشک نسبت به ابتلا به این بیماری بالا نباشد، تشخیص بیماری به طور قطعی صورت نمی گیرد و بیمار با تشخیص های دیگری در بخش بستری خواهد شد.

وی عنوان کرد: آمبولی ریه، یک بیماری شایع است؛ در جامعه ما مردم تنها آسم را به عنوان یک بیماری شایع می شناسند. این در حالی است که آمبولی ریه نیز بسیار شایع است و تمامی افراد با بیماری های زمینه ای یا داخلی در شرایط خاص، در استرس ابتلا به این بیماری قرار می گیرند.

فوق تخصص آلرژی، آسم و ایمونولوژی مرکز آموزشی درمانی امام خمینی(ره) اهواز گفت: به محض مشکوک شدن به وجود بیماری باید از روش های تشخیصی و آزمایشگاهی مربوط به این بیماری استفاده کنیم. چنانچه ظن کلینیکی پایین باشد می توان از شاخص هایی مانند دیدایمر که به طریق آزمایشگاهی انجام می شود و زمانی که ظن کلینیکی بالا باشد، از روش های تصویری برای تشخیص آمبولی ریه استفاده خواهیم کرد؛ سی تی آنژیوگرافی ریه بهترین روش تشخیصی در این زمینه به شمار می رود.

برسی ادامه داد: در مرحله بعدی، چنانچه به دلیل نارسایی کلیه یا اختلالات مربوط به تیروئید منعی برای وجود داشته باشد، در کنار اسکن ونتیلیشن از اسکن پرفیوژن ریوی نیز برای تشخیص بیماری استفاده می کنیم. برای تشخیص لخته عمقی نیز از روش هایی مانند سونوگرافی داپلر و در صورت ضرورت از سی تی اسکن، ونوگرافی و یا MRI استفاده می شود. اهمیت انجام این اقدامات تشخیصی این است که در صورت تشیخص بیماری، درمان آن بسیار ساده است و امکاناتی فراهم شده که به صورت سرپایی و حتی بدون تزریق و با مصرف داروهای خوراکی درمان صورت می گیرد.

فوق تخصص آلرژی، آسم و ایمونولوژی مرکز آموزشی درمانی امام خمینی(ره) اهواز اظهارکرد: بیماران بایستی حتما دوره درمانی خود را کامل کنند. قطع پیش از موعد داروهای ضد انعقادی منجر به برگشت شرایط انعقادپذیری و بروز آمبولی ریه خواهد شد.

برسی با بیان اینکه تنگی نفس، مهم ترین علامتی است که در بیماری آمبولی ریه وجود دارد، افزود: بیشترین علامت این بیماری، تاکی پنه(تند نفسی) است. برخی علائم آن نیز به این صورت ظاهر می شوند که بیمار دچار سیانوز شده و وارد شوک می شود. همچنین ممکن است بیمار خلط خونی و سرفه نیز داشته باشد.

وی گفت: شرایط مختلفی در ایجاد آمبولی ریه موثر هستند؛ آسیب جداره رگ ناشی از جراحی، تروما یا ضربه، انعقادپذیری ارثی مانند کمبود فاکتورهای ضدانعقادی ارثی که منجر به ایجاد لخته می شود. همچنین در افرادی که سابقه خانوادگی تکرار شوندگی دارند و زیر 30 سال داشته باشند، نیز احتمال بروز این بیماری وجود دارد.

خبر فوری: پیام تبریک نوروزی دکتر اسماعیل ایدنی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز