دوشنبه، 2 مرداد 1396 - 19:15
- اندازه متن: + -  کد خبر: 10815صفحه نخست » اخبار فرهنگ سلامتیکشنبه، 1 اسفند 1395 - 15:08
سرطان روده بزرگ را چگونه بشناسیم؟

مقدمه:سرطان روده بزرگ را چگونه بشناسیم؟

سرطان ها یکی از علل مهم مرگ و میر در همه کشورهای دنیا از جمله ایران می باشد . بر اساس بررسی ها ی انجام شده حدود  40% سرطان ها با حذف عوامل خطر قابل پیشگیری هستند. متاسفانه مواجهه بشر با عوامل سرطان زا و در نتیجه انواع مختلف سرطان به دلایل زیر در حال افزایش است:

• افزایش عوامل سرطانزا در محیط زندگی و کار انسان؛
  • افزایش طول عمر و امید به زندگی انسان  و در نتیجه تماس بیشتر و طولانی تر با عوامل سرطانزا.

سرطان های شایع و مهم در ایران عبارتند از سرطان پستان، سرطان پوست، سرطان روده بزرگ و سرطان دهانه رحم.

سرطان روده بزرگ یکی از شایعترین سرطان های جهان و ایران است. سرطان ناشی از رشد بی رویه برخی از سلول های بدن است که با تکثیر بیش از حد خود، ایجاد تومور می کنند. سرطان ها از جمله سرطان روده بزرگ معمولاً یک علت مشخص ندارند بلکه مجموعه ای از عوامل در کنار یکدیگر قرار می گیرند و باعث پیدایش تومور بدخیم می شوند.

برای پیشگیری از سرطان روده بزرگ باید بدانیم که علل ایجاد کننده سرطان کدامند، همچنین چه عواملی اثر محافظتی در برابر این سرطان دارند. عوامل خطر متعددی با سرطان کولون همراهند با این حال تنها تعداد معدودی از این عوامل خطر قابل اصلاحند. عواملی مانند سن، نژاد و سابقه خانوادگی غیر قابل اصلاح هستند. با این حال اصلاح شیوه ی زندگی با الگوی تغذیه ای سالم و افزایش فعالیت فیزیکی، عدم مصرف الکل و دخانیات می توانند تا حدی از بروز سرطان روده بزرگ جلوگیری کنند.

افراد در معرض خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ:

• سابقه سرطان روده بزرگ در گذشته
  • سابقه آدنوم روده بزرگ در گذشته
  • سابقه بیماری التهابی روده بزرگ (IBD) (بیماری کرون یا کولیت اولسروز)
  • سابقه سرطان روده بزرگ در فامیل درجه یک مانند: پدر، مادر، برادر، خواهر یا فرزندان.
  • سابقه سرطان روده بزرگ در فامیل درجه دو (که در سن زیر پنجاه سال بروز کرده باشد) مانند: عمه، عمو خاله، دایی.

علائم هشدار دهنده ابتلا به سرطان روده بزرگ:

• خونریزی دستگاه گوارش تحتانی در طی یک ماه اخیر؛
  • یبوست در طی یک ماه اخیر (با یا بدون اسهال، درد شکم و احساس پر بودن مقعد پس از اجابت مزاج)؛
  • کاهش بیش از ده درصد وزن بدن در طی شش ماه همراه با یکی از علایم فوق.

اصول تشخیص زودهنگام سرطان روده بزرگ:

• شرکت در برنامه تشخیص زود هنگام و غربالگری سرطان.
  •  شناخت علایم هشداردهنده سرطان روده بزرگ .
  • مراجعه به موقع در صورت بروز علایم.

با شناخت علایم هشداردهنده سرطان روده بزرگ و مراجعه به موقع به خانه ها و پایگاه های بهداشتی می توان ضایعات پیش سرطانی را پیش از تبدیل شدن به سرطان، زودتر تشخیص داد.

منبع:

مدیریت سلامت جمعیت، خانواده  و مدارس/گروه آموزش و ارتقای سلامت، مرکز تحقیقات سرطان ایران.

اعلام نتایج هفتمین دوره انتخابات اعضاء هیئت مدیره سازمان نظام پزشکی در حوزه دانشگاه علوم پزشکی اهواز
  اعلام نتایج هفتمین دوره انتخابات اعضاء هیئت مدیره سازمان نظام پزشکی سایر شهرهای تابعه دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز
  دکتر موگهی: تلاش می کنیم نتیجه انتخابات را تا پایان روز رای گیری اعلام کنیم
  دکتر خدادادی: هر چه حضور رای دهندگان بیشتر باشد، اعتبار انتخابات بیشتر و منتخبین جایگاه بالاتری خواهند داشت