پنجشنبه، 30 شهریور 1396 - 05:48
- اندازه متن: + -  کد خبر: 10861صفحه نخست » اخبار فرهنگ سلامتپنجشنبه، 5 اسفند 1395 - 19:12
یکم لغایت 7 اسفند ماه هفته ملی سلامت مردان

به گزارش روابط عمومی دانشکده پزشکی، دکتر مهدی بیژن زاده عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: حفظ و ارتقاء سلامت مردان یکی از مهمترین ابعاد توسعه جامعه محسوببرای داشتن فرزندان سالم علاوه بر سلامت ژنتیک پدر، سلامت روحی و جسمی وی نیز حائز اهمیت است می گردد و با توجه به نقش مردان بعنوان محور اصلی اقتصاد خانواده و اختصاص نیمی از جمعیت جامعه، تلاش برای تأمین سلامت مردان امری ضروری است.

بیژن زاده بیان داشت: شرایط مناسب جسمی و روحی مردان از طرفی نیروی کار اصلی جامعه را برای رسیدن به اهداف اجتماعی و اقتصادی حمایت می کند و از طرفی باعث حفظ دوام و سلامتی خانواده و نیز نسل آینده ساز می گردد.

وی با بیان اینکه در علم ژنتیک می توان از دو جنبه به وضعیت مردان توجه کرد، اذعان داشت: از یک جنبه سلامت مرد بعنوان یک قسمت از دو عنصر تولید نسل می تواند باعث تولد فرزندان سالم و ارتقاء سطح سلامت در جامعه گردد.

این عضو هیئت علمی گروه  ژنتیک پزشکی دانشگاه ادامه داد: تعداد قابل توجهی از بیماری های ژنتیک می توانند از طریق پدر به فرزندان منتقل شوند، محتوای ژنتیک هر فرد حاصل انتقال ژن و کروموزومهای پدر و مادر وی به او می باشد.

وی بیان داشت: بنابراین جز در موارد استثنایی، بیماریهایی که بدلیل هر گونه جهش در ژن یا کروموزم در انسان بوجود می آیند، شامل انواع بیماریهای تک ژنی مانند تالاسمی، هموفیلی و بیماریهای کروموزمی مانند تریزومیها و سندرم داون و بیماریهای چند عاملی مثل اختلالات اترواسکلروتیک عروق قلبی و مغزی، دیابت، آسم و غیره،ً باید حداقل در یکی از والدین وجود داشته باشد تا به فرزندان انتقال یافته و در آنها ایجاد علایم بیماری کند.

بیژن زاده ضمن بیان عوامل موثر بر سلامت جنین عنوان کرد: برای داشتن فرزندان سالم علاوه بر نیاز به سلامت ژنتیک پدر، سلامت روحی و جسمی وی از جنبه های مختلف دیگر نیز حائز اهمیت است. بنابراین وجود شرایط روحی و روانی پایدار و مناسب و در عین حال دوری از انواع عوامل موثر بر سلامت جنین مانند مواد دارویی، شیمیایی، الکل، دخانیات باعث شکل گیری حیات جنین سالم، شاداب و بدور از بیماری خواهد شد.

معاون آموزش پزشکی دانشکده پزشکی با اشاره به عوامل زمینه ساز بیماریهای ژنتیکی اظهار داشت: افزایش سن پدر نیز در مواردی می تواند زمینه ساز ایجاد بیماریهای ژنتیک خاص در فرزند شود، البته این سن افزایش یافته نسبت به سن خطر ساز از نظر مادر بیشتر است و تعداد و شدت بیماری نیز نسبت به افزایش سن مادر کمتر می باشد .

وی در ادامه جنبه دیگر  بررسی وضعیت مردان در علم ژنتیک را سهم مردان در ایجاد باروری جامعه دانست و گفت: ناباروری یکی از مشکلات شایع بهداشتی است. در بررسی میزان موالید در جامعه و تحلیل علل ایجاد نازایی، توانایی باروری مردان یکی از دو سوی امر می باشد. علل مختلف ژنتیکی و غیر ژنتیکی می توانند سبب فقدان توانایی مرد در ایجاد باروری گردند که البته در طی مراحل بررسی علل نازایی هم، در اولین قدم علل مربوط به مرد موردکنکاش قرار می گیرند.

بیژن زاده بیان داشت: به مدد پیشرفت های حاصل در تکنیکهای مختلف ژنتیکی، تشخیص عوامل و بیماریهایی که می توانند در نسل بعد ایجاد بیماری کند و همچنین عوامل مختلف موثر بر فقدان توانایی باروری مردان ـ همانند زنان ـ در موارد متعددی بسادگی حاصل می شود و بهمین دلیل توصیه می شود در مواردی که بدلیل وجود موارد محتمل از نظر بیماریهای ژنتیکی در خانواده یا سایر علل تأثیر گزار مانند سن بالای والدین و یا ازدواج فامیلی، احتمال ایجاد بیماری ژنتیکی در نسل بعد وجود دارد، مشاوره ژنتیک انجام شود تا در صورت صلاحدید و تشخیص متخصص مربوطه، آزمایشات مورد نیاز درخواست و تفسیر گردند.

وی با تاکید بر این مطلب که هرگونه بیماری در مردان بطور ژنتیکی به فرزندان منتقل نمی شود، افزود: وجود سلامت روحی و جسمی کلی پدر یکی از شروط داشتن فرزند سالم است، اما آنچه که مستقیماً به فرزند منتقل می شود بعضی از بیماریهای ژنتیکی هستند که درصد احتمال انتقال آنها به فرزندان توسط متخصص ژنتیک قابل محاسبه می باشد. البته عوامل موثر در سلامت جنین مانند مصرف دارو ها، الکل و دخانیات را هم باید مد نظر قرار داد.

این عضو هیئت علمی گروه ژنتیک ضمن بیان نقش ژنتیک در درمان بیمارهایی که سلامت مردان رابه خطر می اندازد، افزود: نقش ژنتیک بیشتر تشخیص عوامل خطر زا و بیماریهایی است که می توانند ایجاد خطر کنند. امروزه پس از تشخیص صحیح و تعیین احتمال انتقال بیماری به نسل بعد، به مدد روشهای مختلف مولکولی و سلولی ژنتیک، می توان وجود و یا فقدان بیماری مورد نظر را در جنین تعیین کرد و برای بیماریهایی که تأثیر شدیدی بر سلامت خانواده و جامعه دارند، درصورت رعایت جنبه های شرعی  و قانونی مجوز سقط صادر  گردد.

بیژن زاده در پایان بیان داشت: قاعدتاً این تکنیک باعث کم شدن بروز بیماری و تولد این بیماران در جامعه می شود، آنچه که برای بیماریهایی مثل تالاسمی، انواع تریزومی ها و سایر اختلالات شدید کروموزمی در حال تحقیق می باشد .در مواردی که نازایی بدلیل مشکلات از جانب مرد می باشد، روش های ژنتیکی باعث کمک به تشخیص بهتر بیماری و تعیین میزان موفقیت روش های مختلف القاء باروری و یا کمک به باروری در زوج می گردند. در چنین مواردی معمولاً همکاری تیم درمان متشکل از متخصص ژنتیک در کنار متخصصین ارولوژی، زنان و جنین شناسی، توانایی باروری را به خانواده های مشتاق فرزند باز می گرداند.

با صدور ابلاغی از سوی رئیس دانشگاه علوم پزشکی اهواز، اعضای هیأت علمی کمیته ناظر بر نشریات دانشگاه منصوب شدند
  رئیس دانشگاه علوم پزشکی اهواز: بیماران تنفسی دو هفته پیش از آغاز بارندگی در خوزستان دارو مصرف کنند
  برگزاری همایش مدیران مدارس متوسطه ناحیه 1 با حضور رئیس مرکز بهداشت غرب اهواز
  دکتر موگهی در آئین روپوش سفید دانشجویان پزشکی: ارائه دهنده گان خدمات سلامت، بزرگترین جهادگران هستند