سه شنبه، 28 شهریور 1396 - 16:07
- اندازه متن: + -  کد خبر: 11153صفحه نخست » اخبار فرهنگ سلامتدوشنبه، 14 فروردین 1396 - 10:24
نوار مغزی چیست و چه کاربردی دارد؟

نوار مغزی در واقع امواج الکتریکی ایجاد شده توسط سلولهای عصبی موجود در مغز بوده که توسط تعدادی الکترود که روی پوست سر نصب نوار مغزی چیست و چه کاربردی دارد؟میشود؛ ثبت میگردد. برای ثبت یک نوار مغزی استاندارد حداقل ۲۰ دقیقه زمان لازم بوده و در طی ثبت امواج مغزی علاوه بر ثبت امواج در حالت ارام و ثابت باید از مانورهای مختلفی مثل باز و بسته کردن مکرر پلکها، تنفس تند و عمیق و استفاده از نورهای شدید نیز کمک گرفت تا دقت تشخیصی افزایش یابد.

اما باید دانست که نوار مغزی چه کاربردی در علم پزشکی دارد؟‌
۱. مهمترین کاربرد نوار مغز تایید تشخیص تشنج است. تشنج در واقع یک حمله ناگهانی بصورت افت هوشیاری و حرکات غیرطبیعی در سر و چشمها و بدن افراد است که به دنبال ایجاد ناگهانی امواج الکتریکی غیرطبیعی در مغز افراد ایجاد میشود. اینکه چه عاملی باعث ایجاد این امواج غیر طبیعی میشود خود نیاز به بحثی مفصل دارد که در این گفتار نمیگنجد. به این ترتیب گاهی میتوان با ثبت این امواج غیرطبیعی در فواصل حملات تشنج در یک فرد، ابتلای فرد را به بیماری اثبات کرد. البته باید گفت که گاهی ممکن است علیرغم وجود تشنج واقعی، امواج غیرطبیعی در نوار مغزی یک فرد دیده نشود. در واقع نوار مغزی غیرطبیعی در فردی که سابقه یک نوبت تشنج دارد، تایید کننده بیماری او بوده ولی نوار مغزی نرمال رد کننده بیماری نمیباشد و ممکن است فرد مبتلا به تشنج نوار مغزی کاملا نرمال داشته باشد. به این ترتیب باز هم به اهمیت شرح حال کسب شده از بیمار و شاهدان عینی تشنج برای تایید تشخیص و شروع درمان باید اذعان نمود.

۲. با کمک نوار مغز گاهی میتوان کانون ایجاد کننده حملات تشنج را در مغز مشخص کرده و بر این اساس در مورد نوع و نحوه درمان تصمیم گیری نمود.

۳. با کمک نوار مغز میتوان حملات تشنج واقعی را از تشنج های کاذب (حملاتی از حرکات غیرطبیعی شبیه به تشنج که در زمینه مشکلات روحی رخ میدهند) افتراق داد.

۴. گاهی میتوان برای افتراق حملات تشنج از سنکوپ (افت ناگهانی هوشیاری در اثر کاهش خونرسانی به مغز) از نوار مغزی کمک گرفت.

۵. نوار مغزی برای تایید تشخیص برخی از بیماریها از جمله برخی از انواع دمانس های سریعا پیشرونده و نیز برخی از عفونتهای مغزی مثل انسفالیت هرپسی کمک کننده است.

۶. نوار مغزی گاهی برای تعیین علت افت هوشیاری در بیماری که هیچ علتی برای افت هوشیاری وی وجود ندارد کمک کننده است.

۷. از نوار مغزی میتوان برای تایید و اثبات مرگ مغزی استفاده کرد.

دکتر فردوس نظری

متخصص بیماری های مغز و اعصاب