پنجشنبه، 29 تیر 1396 - 17:13
- اندازه متن: + -  کد خبر: 11153صفحه نخست » اخبار فرهنگ سلامتدوشنبه، 14 فروردین 1396 - 10:24
نوار مغزی چیست و چه کاربردی دارد؟

نوار مغزی در واقع امواج الکتریکی ایجاد شده توسط سلولهای عصبی موجود در مغز بوده که توسط تعدادی الکترود که روی پوست سر نصب نوار مغزی چیست و چه کاربردی دارد؟میشود؛ ثبت میگردد. برای ثبت یک نوار مغزی استاندارد حداقل ۲۰ دقیقه زمان لازم بوده و در طی ثبت امواج مغزی علاوه بر ثبت امواج در حالت ارام و ثابت باید از مانورهای مختلفی مثل باز و بسته کردن مکرر پلکها، تنفس تند و عمیق و استفاده از نورهای شدید نیز کمک گرفت تا دقت تشخیصی افزایش یابد.

اما باید دانست که نوار مغزی چه کاربردی در علم پزشکی دارد؟‌
۱. مهمترین کاربرد نوار مغز تایید تشخیص تشنج است. تشنج در واقع یک حمله ناگهانی بصورت افت هوشیاری و حرکات غیرطبیعی در سر و چشمها و بدن افراد است که به دنبال ایجاد ناگهانی امواج الکتریکی غیرطبیعی در مغز افراد ایجاد میشود. اینکه چه عاملی باعث ایجاد این امواج غیر طبیعی میشود خود نیاز به بحثی مفصل دارد که در این گفتار نمیگنجد. به این ترتیب گاهی میتوان با ثبت این امواج غیرطبیعی در فواصل حملات تشنج در یک فرد، ابتلای فرد را به بیماری اثبات کرد. البته باید گفت که گاهی ممکن است علیرغم وجود تشنج واقعی، امواج غیرطبیعی در نوار مغزی یک فرد دیده نشود. در واقع نوار مغزی غیرطبیعی در فردی که سابقه یک نوبت تشنج دارد، تایید کننده بیماری او بوده ولی نوار مغزی نرمال رد کننده بیماری نمیباشد و ممکن است فرد مبتلا به تشنج نوار مغزی کاملا نرمال داشته باشد. به این ترتیب باز هم به اهمیت شرح حال کسب شده از بیمار و شاهدان عینی تشنج برای تایید تشخیص و شروع درمان باید اذعان نمود.

۲. با کمک نوار مغز گاهی میتوان کانون ایجاد کننده حملات تشنج را در مغز مشخص کرده و بر این اساس در مورد نوع و نحوه درمان تصمیم گیری نمود.

۳. با کمک نوار مغز میتوان حملات تشنج واقعی را از تشنج های کاذب (حملاتی از حرکات غیرطبیعی شبیه به تشنج که در زمینه مشکلات روحی رخ میدهند) افتراق داد.

۴. گاهی میتوان برای افتراق حملات تشنج از سنکوپ (افت ناگهانی هوشیاری در اثر کاهش خونرسانی به مغز) از نوار مغزی کمک گرفت.

۵. نوار مغزی برای تایید تشخیص برخی از بیماریها از جمله برخی از انواع دمانس های سریعا پیشرونده و نیز برخی از عفونتهای مغزی مثل انسفالیت هرپسی کمک کننده است.

۶. نوار مغزی گاهی برای تعیین علت افت هوشیاری در بیماری که هیچ علتی برای افت هوشیاری وی وجود ندارد کمک کننده است.

۷. از نوار مغزی میتوان برای تایید و اثبات مرگ مغزی استفاده کرد.

دکتر فردوس نظری

متخصص بیماری های مغز و اعصاب

تقدیر از معاونت غذا و دارو دانشگاه به عنوان معاونت منتخب در بین دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور
  رئیس هیات اجرایی هفتمین دوره انتخابات نظام پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اهواز: هدف ما برگزاری انتخابات سالم و به دور از هر گونه حاشیه است
  دانشگاه علوم پزشکی اهواز لوح تقدیر اولین جشنواره ملی عمران سلامت را از آن خود کرد
  دکتر برزگر: ارتقاء انگیزه، رقابت سازنده، بهبود فرآیندها و هم افزایی از اهداف ارزیابی معاونتهای غذا و دارو
  دکتر ایدنی: تا مهرماه فرصت هست که متولیان امر، درختانی را که در پاییز گرده افشانی می کنند هرس کنند
  دکتر برزگر: در صورت عدم پرداخت مطالبات داروخانه توسط بیمه ها، استان دچار بحران دارویی میشود
  معاون وزیر بهداشت در دیدار با خانواده شهید پرستار مدافع حرم در اهواز :قبل از هر چیز آمدیم که متبرک شویم
  رئیس انجمن داروسازان خوزستان: بحران ورشکستگی اقتصاد داروخانه جدی است، مسئولان فکری کنند!
  حضور معاون پرستاری وزیر بهداشت در اهواز
  دکتر موگهی: انتشار 23 عنوان نشریه دانشجویی در سال گذشته در دانشگاه علوم پزشکی اهواز

خبر فوری: دیدار معاون وزیر بهداشت با خانواده شهید پرستار مدافع حرم در اهواز