شنبه، 29 مهر 1396 - 12:53
- اندازه متن: + -  کد خبر: 11173صفحه نخست » یادداشت شنبه، 19 فروردین 1396 - 14:10
اختلالات روانپزشکی جزو شایعترین و ناتوان کننده ترین بیماریها هستند
دکتر شکراله سلمان زاده
هفتم آوریل مصادف ۱۸ فروردین ماه سالروز تاسیس سازمان جهانی بهداشت به عنوان روز جهانی سلامت نامگذاری گردیده است و در اختلالات روانپزشکی جزو شایعترین و ناتوان کننده ترین بیماریها هستندهمین راستا نیز هر ساله یک موضوع مهم مرتبط با سلامت جوامع به عنوان شعار محوری آن در نظر گرفته میشود.

سازمان جهانی بهداشت محوریت روز جهانی سلامت ۲۰۱۷ را افسردگی تعیین کرده است. بدون تردید این نامگذاری فرصت مغتنمی است تا در جهت تقویت جایگاه و اهمیت بعد سلامت روانی و سلامت اجتماعی در کنار سلامت جسمانی آحاد جامعه و همچنین در راستای حفظ و تقویت سرمایه انسانی و اجتماعی و کاهش بار بیماری و آسیب های اجتماعی گامهای محکم و موثری برداریم.

سازمان جهانی بهداشت شعار امسال روز جهانی سلامت را "بیا در مورد افسردگی حرف بزنیم" انتخاب نموده است. در همین راستا نیز شعار هفته ملی سلامت (۱ تا ۷ اردیبهشت) نیز زندگی سالم با نشاط و امید تعیین گردیده است. چرا که اختلالات روانپزشکی جز شایعترین و ناتوان کننده ترین بیماریها هستند. مطالعات صورت گرفته در ایران و جهان نشان میدهد که یک نفر از هر چهار نفر در طول زندگی خود به اختلالات روانی مبتلا میشود. در کشور ما اختلالات روانپزشکی بعد از سوانح و حوادث غیرعمدی دومین رتبه بار بیماریها را به خود اختصاص داده و در این بین افسردگی بیشترین شیوع را دارد. بنابراین افزایش آگاهی جمعیت عمومی در رابطه با راه های موثر پیشگیری و درمان و همچنین گسترش فرهنگ گفتگو پیرامون آن با هدف کاهش انگ اجتماعی تحمیل شده و تشویق مبتلایان به مراجعه جهت دریافت خدمات امری ضروری است.

سازمان جهانی بهداشت برای مقابله با اختلال افسردگی در وهله اول سه گروه آسیب پذیر نوجوانان و جوانان، سالمندان و زنان باردار که احتمال بروز افسردگی با توجه به شرایط در آنها بیشتر است را به عنوان گروه های هدف تعیین کرده است.

با توجه به اهمیت سلامت روان در جامعه و نقش و جایگاه آن در توسعه پایدار کشور، این امر در برنامه تحول نظام سلامت بطور ویژه مورد توجه قرار گرفته است به نحوی که به دنبال اجرای طرح تحول نظام سلامت در حال حاضر در تمام مراکز سلامت کارشناسان سلامت روان استقرار یافته اند و بصورت رایگان خدمات مشاوره ای رایگان را به مردم تحت پوشش ارائه می نمایند.

خوشبختانه با اجرای طرح تحول نظام سلامت و ایجاد زیرساخت برای تقویت خدمات حوزه سلامت روان در نظام مراقبتهای بهداشتی اولیه و همچنین گسترش برنامه های سلامت روان امید آن میرود که به تدریج و با ایجاد دسترسی و افزایش آگاهی مردم در حوزه سلامت روان، به سمت تشخیص و درمان به موقع و در نهایت کاهش بار ناشی از این بیماریها برویم.

سخن آخر اینکه نشاط و شادابی در پیکره سازمانی ما ودر کالبد یکایک مان آنگاه نمایان خواهد بود و مجسم خواهد شد و جلوه گری خواهد کرد که در پرتو تلاش یکایک مان مرگ مادر و کودکی را نه تنها در جامعه و جغرافیای تحت پوششمان که در هیچ کجای سرزمین مان شاهد نباشیم، که تظاهرات سالک را بر گونه های معصومانه کودکانمان به تماشا ننشینیم، که سوانح و حوادث جان زن و مرد و کودک و پیر و جوانمان را نگیرد، که همه ساله میلیون ها و بلکه میلیارد تومان سرمایه طبیعی و نعمات خداوندی را در نتیجه شرایط بد نگهداری و اسراف به هدر ندهیم، که سرطانها و دیابت و بیماری های قلبی و عروقی را بسان بیماریهای واگیر در تسخیر و تصرف خود درآوریم، که آب و هوا و خاک و....را با دستان خود الوده نسازیم و که در انجام وظیفه مان از اندک کوششی دریغ نورزیم، که برای تک تک جمعیت تحت پوششمان پرونده الکترونیک تشکیل داده و مراقبتهای نوین سلامت را بی کم و کاست ارزانی مردمانمان داریم، که در تامین زمین و جلب مشارکت خیرین بکوشیم و با احداث و تملک واحد های بهداشتی ، خود را از خانه بدوشی برهانیم.

دکتر شکراله سلمان زاده
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز
و رئیس مرکز بهداشت استان خوزستان

خبر فوری: وزیر بهداشت: انسجام و وحدت ملی، بهترین پاسخ به اظهارات نابخردانه ترامپ است