سه شنبه، 5 اردیبهشت 1396 - 19:04
- اندازه متن: + -  کد خبر: 11186صفحه نخست » یادداشت دوشنبه، 21 فروردین 1396 - 15:10
افسردگی قابل پیشگیری و درمان است
مهرداد شریفی

روز جهانی بهداشت، هر ساله در 7 آوریل (18فروردین ماه) به مناسبت سالگرد تاسیس سازمان بهداشت جهانی، گرامی داشته می شود.

این روز فرصتی منحصر به فرد را برای انجام اقداماتی مربوط به موضوعات بهداشتی ویژه ای که نگرانی مردم در سراسر جهان است، فراهم می کند.

شعار امسال سازمان بهداشت جهانی : «افسردگی؛ بیا حرف بزنیم !» و شعار ملی هفته سلامت (7-1 اردیبهشت ماه): «زندگی سالم با نشاط و امید» است.

سه گروه خاص در پیام سازمان بهداشت جهانی، بیشتر مورد توجه قرار گرفته اند که عبارتند از: نوجوانان و جوانان، زنان در سنین باروری (بویژه پس از زایمان) و سالمندان (افراد بالای 60 سال) .

سازمان بهداشت جهانی در سال 1999، بار بیماری افسردگی را در رتبه چهارم قرار داده بود ولی پیش بینی شده است که در سال 2020، این بیماری رتبه دوم را در بار بیماریها کسب کند.

افسردگی همه سنین، همه سطوح زندگی و همه کشورها را در برمی گیرد. این امر باعث اضطراب روانی و تاثیر بر توانایی مردم حتی در انجام  ساده ترین کارهای روزمره و گاه پیامدهای مخرب در روابط خانوادگی و دوستانه و عدم توانایی ادامه زندگی می شود.

از علائم رایج افسردگی می توان به از بین رفتن علاقه به امـور لـذت بخش در افراد، کم خوابی یا پر خوابی، بی اشتهایی یا پـر اشـتهایی، احساس غم، احساس خستگی یا کمبود انرژی در فرد، احساس گناه و افکار مکرر مرگ، خودکشی و حتی اقدام به خودکشی را نام برد که همه به نوعی کیفیت زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد.

در بدترین حالت ، افسردگی می تواند منجر به خودکشی شود که درحال حاضر دومین علت اصلی مرگ  ومیرافراد 29-15 ساله است. شیوع افسردگی با افزایش سن، افزایش می یابد و در زنان، بیش از مردان گزارش شده است.

متأسفانه در ایران نیز با شیوع قابل توجه افسـردگی در جمعیـت هـای مختلف مواجـه هسـتیم .

در عین حال ، افسردگی  قابل پیشگیری و درمان است. شناخت بهتر از ماهیت افسردگی، چگونگی پیشگیری و درمان آن به کاهش برچسب مرتبط با این شرایط، کمک خواهد کرد.

صحبت کردن و آموختن مهارتهای درست آن و تقویت ارتباط با خانواده، دوستان، نزدیکان در بهبود شرایط فرد و  خالی شدن کامل از دغدغه های جاری، بسیار حائز اهمیت است.

خوشبختانه با ژرف نگری سیاستگزاران سلامت و  بر اساس  نیازهای هنجاری و بیان شده ی مردم، جذب و استقرار روانشناسان در مراکز خدمات جامع سلامت، یکی از چندین خدمت نوینی است که در پرتو  برنامه تحول سلامت، به گروههای مختلف سنی ارائه می شود.

آموزش مهارتهای ارتباطی، مهارتهای زندگی و فرزندپروری و... مبتنی بر شواهد علمی از جمله خدماتی است که استقبال مردم را نیز در پی داشته است.

در حوزه غرب اهواز، در حال حاضر 15 روانشناس در مراکزخدمات جامع سلامت شهری و 3 روانشناس در مراکز بهداشتی درمانی روستایی  الباجی، تصفیه شکر، ام تمیر و الهایی به ارائه خدمت می پردازند که تنها در راستای پیشگیری و کنترل بیماری افسردگی، در سال گذشته و در طول 974 جلسه،  به بیش از 2172 نفر از ساکنان غرب اهواز، آموزش های گروهی ارائه کرده اند.

امید است با توانمندسازی مردم برای مراقبت از سلامت خود، خانواده و اطرافیان، علاوه بر ارتقاء سلامت جسمی، در زمینه ی سلامت روانی، اجتماعی و معنوی نیز به دستاوردهای ارزشمندی دست یابیم.

جامعه ای با نشاط و امیدوار، پویا و بالنده در همه ی عرصه های علم، هنر، فن آوری و ورزش، ارمغان همت جمعی مردم و مسئولان برای ارتقای سلامت است.

مهرداد شریفی

رئیس مرکز بهداشت غرب اهواز

خبر فوری: تجلیل از فرآیندهای برتر آموزشی در دهمین جشنواره شهید مطهری در دانشگاه علوم پزشکی اهواز