شنبه، 31 تیر 1396 - 01:21
- اندازه متن: + -  کد خبر: 11227صفحه نخست » اخبار فرهنگ سلامتدوشنبه، 28 فروردین 1396 - 11:17
در مواجهه با فرد دچار تشنج چه باید کرد؟

وقتی با فردی مواجه میشوید که مقابل چشمان شما دچار تشنج شده چه میکنید؟‌ تا بحال با این صحنه مواجه شده اید؟ ایا چیزی در مورد در مواجهه با فرد دچار تشنج چه باید کرد؟اهمیت باز کردن دهان بیمار در حین حمله شنیده اید؟‌ ایا باید به زور و با تلاش فراوان و استفاده از ابزار مختلف از جمله قاشق یا وسیله ای مشابه، دهان بیمار مبتلا به تشنج را باز کرد؟

به راستی در مواجهه با فردی که بطور ناگهانی هوشیاری خود را از دست داده و بطور غیرارادی اندامهایش را حرکت میدهد و دهانش قفل شده و باز نمیشود چه کار میکنید؟

اولین کار حفظ خونسردی خودتان است. آرام باشید و به ذهنتان فرصت دهید تا با تمرکز و ارامش، اوضاع را کنترل کند. در صورت امکان و وجود فضای مناسب بیمار را بخوابانید و سر بیمار را به یکطرف بچرخانید تا در صورت وجود ترشحات بزاقی یا کف الود در دهان بیمار، این ترشحات به سمت خارج حرکت کرده و وارد مجاری تنفسی بیمار نشوند. معمولا حین تشنج، دهان بیمار قفل شده و همین موضوع منجر به گاز گرفتن زبان بیمار هم میشود ولی تلاش برای باز کردن دهان بیمار کاری بیهوده بوده و صرفا باعث اسیب بیشتر به دهان و حتی دندانهای بیمار میشود. به همین دلیل این تصور که باید در هنگام تشنج دهان بیمار را با وسیله ای مثل قاشق و به زور باز کرد، غلط بوده و هیچ جایگاه علمی ندارد. تصور غلط دیگر که از گذشته برای باز کردن دهان بیمار حین تشنج وجود داشته کمک به تنفس بیمار حین تشنج است. اما باید دانست که با توجه به اینکه راه اصلی تنفس افراد از طریق بینی میباشد و دهان راه فرعی تنفسی است، حتی بسته شدن کامل دهان هم نمیتواند باعث ایجاد خطر برای بیمار شود.

اگر بیمار در موقعیتی خطرناک مثل لبه پرتگاه یا هر گونه بلندی است سعی کنید او را به کمی دورتر از لبه که خطر سقوط دارد، حرکت دهید. اگر وسایل تیز و برنده در اطراف بیمار است، سعی کنید این وسایل را از بیمار دور کنید.

هیچ لزومی برای گرفتن محکم دست و پای بیمار و ممانعت از حرکت اندامهای بیمار حین تشنج وجود نداشته و این کار باعث اسیبهای جدی به استخوانها و مفاصل بیمار میشود. پس سعی نکنید که حرکات بیمار را مهار کنید. تنها کاری که باید بکنید این است که بیمار را بخوابانید و سرش را به یکطرف بچرخانید و صبر کنید تا حرکات تشنجی بیمار تمام شود. معمولا این حرکات ۲ تا ۳ دقیقه طول کشیده و پس از ان بیمار شل میشود. ممکن است بیمار پس از حمله تشنجی تا مدتی گیج و خواب الود باشد. مانع خواب بیمار نشوید. بگذارید بیمار در محیطی ارام و ساکت استراحت نماید.
توجه داشته باشید که در صورتیکه حرکات تشنجی بیمار بیش از ۵ دقیقه طول کشید از اورژانس ۱۱۵ کمک بخواهید.

دکتر فردوس نظری
متخصص بیماریهای مغز و اعصاب

خبر فوری: رئیس هیئت اجرایی هفتمین دوره انتخابات سازمان نظام پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی اهواز: تلاش می کنیم نتیجه انتخابات را تا پایان امروز اعلام کنیم