جمعه، 28 مهر 1396 - 00:19
- اندازه متن: + -  کد خبر: 11318صفحه نخست » اخبار فرهنگ سلامتشنبه، 9 اردیبهشت 1396 - 13:38
سزارین، ریسک ابتلا به افسردگی پس از زایمان را بالا می برد

سزارین، ریسک ابتلا به افسردگی پس از زایمان را بالا می برد دکتر شاهین نوروزی، متخصص اعصاب و روان و رئیس بخش روان مردان در بیمارستان گلستان اهواز در تعریف افسردگی پس از زایمان گفت: بروز اختلال افسردگی در زمان بارداری تا یک ماه بعد از زایمان ( و بنا بر نظر برخی تا 3 ماه بعد زایمان) را افسردگی پس از زایمان می گویند.

وی افزود: کاهش هورمون های بارداری بعد زایمان، استرس مراقبت نوزاد و بی خوابی ها، استرس افزایش وزن و ظاهر فیزیکی، عدم حمایت روانی و اجتماعی از جانب همسر و نزدیکان میتوانند از دیگر موارد زمینه ساز در ابتلا به این بیماری دانست.

وی ادامه داد: وجود عوارض زایمانی، حضور سابقه فامیلی، اختلال خلقی، سابقه اختلال خلقی در گذشته فرد و همچنین مکانیزم های مقابله با استرس ضعیف نیز در ابتلا به این بیماری نقش دارد.

نوروزی با تاکید بر نقش کلیدی همسر در بهبود وضعیت بیمار، اذعان داشت: اگر فردی از نظر روحی دچار افسردگی شد، باید با پزشک خود مشورت کند همچنین این زمان، زمانی است که باید از یک شخص دیگر هم کمک گرفته شود، این فرد می‌تواند والدین، دوستان یا یکی از اعضای خانواده باشد. شایان ذکر است در این میان همسر مهم‌ترین نقش را می‌تواند ایفا کند.

عضو هیئت علمی گروه روانپزشکی تصریح کرد: سایر استرسهای روانی اجتماعی در این دوره، مجموعا" از فاکتور های خطر و علل افسردگی بعد زایمان می باشد. طبق بررسی های انجام شده اکثر موارد افسردگی بعد زایمان از دوره بارداری شروع و به همین علت این اختلالات را افسردگی peripartum (افسردگی پس از زایمان) می نامند.

نوروزی در خصوص تشخیص این نوع افسردگی خاطر نشان کرد: آنچه مهم است تشخیص زود هنگام این اختلال و درمان زود رس روانشناختی و در صورت نیاز دارویی است و قبل از اینکه شدت افسردگی زیاد شود و مقاوم به درمان شده یا عوارضی چون آسیب رساندن به خود یا اختلال در مراقبت از نوزاد و سایر عملکردهای فرد ایجاد کند، باید تشخیص و درمان شود. البته اکثر موارد افسردگی بعد زایمان که در 50 تا 80 درصد خانمها دیده می شود BLUE زایمانی (افسردگی خفیف است که تا یک هفته بعد زایمان خود به خود برطرف می شود) و فقط 10 تا 15 درصد دچار افسردگی اساسی بعد زایمان می شوند که این موضوع مداخلات جدی تر می خواهد. اکثر موارد حمایت روانی اجتماعی و همدلی و کمک کردن نزدیکان بخصوص همسر در مراقبت نوزاد و خواب نسبتا کافی مادر برای برطرف شدن افسردگی کافیست.

وی ضمن بیان علائم افسردگی افزود: مراقبت از نظر شدت یافتن افسردگی، افکار آسیب رسان به خود یا نوزاد، بروز علایم توهم و هذیان  و مراجعه فوری به روانپزشک در این موارد الزامی است.

متخصص اعصاب و روان بیمارستان گلستان در پایان با اشاره به عوامل ابتلا به افسردگی به زایمان و راه های درمان آن گفت: عمل جراحی سزارین ریسک ابتلا به افسردگی پس از زایمان را بالا می برد و مراجعه زود هنگام به روانپزشک، محیط گرم و حمایت خانواده بخصوص همسر، نقش اساسی در بهبودی وضعیت بیمار دارد. درمان های دارویی موثری برای درمان این اختلال و موارد شدیدتر  و جنون بعد زایمان وجود دارد که  توسط روانپزشک بصورت سرپایی یا در صورت نیاز بستری، تجویز می گردد.

خبر فوری: وزیر بهداشت: انسجام و وحدت ملی، بهترین پاسخ به اظهارات نابخردانه ترامپ است