پنجشنبه، 23 آذر 1396 - 06:41
- اندازه متن: + -  کد خبر: 11328صفحه نخست » اخبار فرهنگ سلامتیکشنبه، 10 اردیبهشت 1396 - 16:11
ایمن سازی یکی از موثرترین روش های پیشگیری و کنترل بیماری های واگیردار است

ایمن سازی یکی از موثرترین روش های پیشگیری و کنترل بیماری های واگیردار بوده و در طی 30 سال گذشته دستاوردهای مهمی در ایمن سازی یکی از موثرترین روش های پیشگیری و کنترل بیماری های واگیردار استزمینه بیماری های قابل پیشگیری با واکسن از جمله فلج اطفال، دیفتری، سیاه سرفه، کزاز و ... به دست آمده که منجر به ارتقای سلامت کودکان و جامعه شده است.

به همین دلیل سازمان جهانی بهداشت از سال 2010، هفته آخر ماه آوریل را (4-10 اردیبهشت ) به عنوان هفته جهانی واکسیناسیون نام گذاری نموده است. برای سال جاری شعار " واکسن ها عمل می کنند " و با استراتژی فعالیت های هدفمند آموزشی، ارتباطی و رسانه ای و توسعه خدمات ایمن سازی انتخاب شده است.

واکسن چیست؟‌

بدن انسان به خودی خود می تواند با میکروب ها مبارزه نماید. این حالت را "مصونیت" می نامند. گاهی برای ایجاد  مصونیت با به بدن کمک (خارجی) کرد. در بسیاری از بیماری های ویروسی، اگر انسان یک بار مبتلا و خوب شود، در برابر‌آن مصونیت پیدا می کند. مثلاً ‌آبله، ‌سرخک و آبله مرغان از بیماری هایی هستند که اگر فردی یکبار به آن ها مبتلا شود، برای همیشه در برابر آنها مصونیت پیدا می کند. اما در بیماری های دیگری مانند آنفولانزا ممکن است چند بار انسان به آن ها مبتلا شود. پس برای رهایی از ابتلا به آن ها، به طور مصنوعی در بدن انسان مصونیت ایجاد می کنند. به دین طریق که ویروس ضعیف شده ی آن بیماری را به بدن تزریق کرده، فرد را دچار یک حالت خفیفی از آن بیماری می نمایند. ولی چون ویروس ضعیف است، انسان به زودی بهبود می یابد و پس از بهبودی کامل برای یک مدت طولانی در برابر آن بیماری، مصون می شود.

واکسیناسیون یعنی چه؟

به هر گونه اقدامی که به منظور پیشگیری از بروز عفونت و یا تخفیف شکل طبیعی بیماری در فردی با تجویز واکسن به عمل آید، ایمن سازی یا واکسیناسیون گفته  می شود.

برنامه معمول واکسیناسیون کودکان در جمهوری اسلامی ایران چگونه است؟

نوع واکسن

سن

ب ث ژ- فلج اطفال خوراکی- هپاتیت ب

بدو تولد

پنج گانه - فلج اطفال خوراکی

2 ماهگی

پنج گانه - فلج اطفال خوراکی و فلج اطفال تزریقی

4 ماهگی

پنج گانه - فلج اطفال خوراکی

6 ماهگی

MMR

12 ماهگی

سه گانه- فلج اطفال خوراکی-MMR

18 ماهگی

سه گانه- فلج اطفال خوراکی

6 سالگی

عـوارض واکسینـاسیـون کدامند؟
پیشگیری ازبیماری های عفونی بوسیله واکسن یکی از موفقیت های مهم علم پزشکی است، اما باید در نظر داشت که با وجود پیشرفت های بدست آمده در تهیه واکسن‌های کم ضرر و بی‌نهایت موثر، به هرحال هیچ واکسنی کاملاً بی عارضه نیست.  برخی از شایع‌ترین آن ها عبارتند از:

• تورم و حساسیت و درد موضعی در محل تزریق که گاهی با درجات خفیفی از تب نیز همراه می باشد. این عوارض اغلب در طی ۲۴ ساعت اول بعد از تزریق ظاهر شده و معمولاً درکودکان مشخص تردیده می شود.
  • در حاملگی تزریق واکسن‌های ویروسی زنده مانند  سرخک، سرخجه و اوریون به علت احتمال انتشار آن ها به جفت و جنین می تواند باعث کری، کوری و ... شود.

به دنبال تزریق واکسن توام نیز عوارض موضعی از قبیل:  قرمزی محل تزریق، حساسیت موضعی و گاهی واکنش های عمومی مانند: تب، سر درد و گاهی ظهور دانه هایی در سطح بدن مشاهده می شود که این واکنش ها به زودی ازبین خواهند رفت.

استقبال از سردار سرتیپ خادم سیدالشهدا در فرودگاه اهواز
  دکتر شاطر زاده: حوزه علوم حرکتی و سلامت که وارد مقوله ای جدید به نام پزشکی باز ساختی شده است
  آئین تجلیل از پژوهشگران برتر دانشگاه علوم پزشکی اهواز در سال 1395
  انتصابات جدید در دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز
  دکتر بوستانی: دانشگاه برخوردار در استان خوزستان کمک میکند، رفاه، امنیت و توسعه در استان رخ دهد.
  بازدید استاندار خوزستان از پروژه عمرانی در حال ساخت بیمارستان جدید ابوذر اهواز
  برگزاری دومین کنگره ملی علوم حرکت بالینی در دانشگاه علوم پزشکی اهواز
  سلمانزاده: سلامت مقوله ای فرابخشی است و همه اجزا و سازمان های جامعه باید دست به دست هم دهند تا ما جامعه ای سالم داشته باشیم.
  بازدید معاون درمان دانشگاه و مدیر مرکز فوریت های پزشکی از مصدومین جاده دشت آزادگان
  برگزاری نشست آموزشی راه اندازی پروژه نوبت دهی الکترونیک در درمانگاههای تخصصی و فوق تخصصی تابعه دانشگاه جندی شاپور اهواز

خبر فوری: وزیر بهداشت: انسجام و وحدت ملی، بهترین پاسخ به اظهارات نابخردانه ترامپ است