دوشنبه، 5 تیر 1396 - 08:08
- اندازه متن: + -  کد خبر: 11395صفحه نخست » یادداشت یکشنبه، 17 اردیبهشت 1396 - 11:07
بعد روانی و اعتقادات معنوی بیمار؛ فاکتورهای مؤثر در درمان
حجت الاسلام و المسلمین عادلی نژاد

عصر جدید و مدرن با آغاز خود فرهنگ جدیدی را برای زندگی و چگونه زندگی کردن بشر عرضه کرد که مهم ترین و بنیادی ترین شاخصه های بعد روانی و اعتقادات معنوی بیمار؛ فاکتورهای مؤثر در درماناین فرهنگ، عرفی شدن حیات و زندگی و به عبارت دیگر زدودن قدسیت از همه بخش های زندگی بشر بود.

فرهنگ و فرآیند سکولارسیون به سرعت چشم گیری همه ساخت ها و بخش های زندگی بشر را تصاحب کرد و انسان مدرن آن را به عنوان یک اصل مسلم پذیرفت. این فرهنگ گرچه در حوزه نظر، دین، معنویت فردی و شخصی را نفی نمی کرد و شاید در بستر تاریخی خود برای دفاع و حفظ مسیحیت تن به دین حداقلی و معنویت فردی داد ولی در حوزه عمل با تحمیل محدودیت های فراوان آن چنان معنویت را مورد هجمه و خدشه قرار داد که دین فردی و معنویت شخصی هم آرام آرام به فراموشی سپرده شد. فرآیند سکولارسیون در استمرار خود به حدی از تجلی عملی و نظری رسید که عده ای دین و معنویات را خرافات و مخدر نامیدند.

عرصه سلامت هم از این نگاه و فرهنگ جدید مستثنی نبود. دانش جدید پزشکی با تغییر و انقلاب در فلسفه علم و مبادی شناخت بشر و حاکمیت و نگاه پزیتویستی تحصل گرایی افراطی به چنان دستاوردهای بزرگی دست یافت که دیگر سخن گفتن از معنویت به عنوان بخشی از وجود آدمیان و یکی از فاکتورهای سلامت نه تنها سخت بلکه کلامی کاملاً غیر علمی تلقی می شد.

اما اولین رگه های رجعت از این نگاه افراطی اولین بار در سال 1971 توسط موبرگر تحت عنوان بهزیستی معنوی شکل گرفت.

معنویت گرچه در تعریفش همیشه اختلاف بوده و هست ولی همیشه و در عین ابهام مورد توجه و گمشده بشریت بوده و هست.

تا دهه های اخیر که نتایج تحقیقات نشان دادند که عوامل معنوی، اعتقادی و دینی با شاخصه های سلامت ارتباط دارند و بیماری انعکاسی از شکل گیری عوامل زیست شناسی روانی و اجتماعی است.

امروز وقتی از سلامت گفته می شود یکی از مهم ترین ابعاد سلامت، سلامت معنویست. امروز وقتی سخن از درمان می شود، یکی از فاکتورهای مؤثر در درمان را بعد روانی و اعتقادات معنوی بیمار می دانند.

صاحب نظران امروز با هر نگاه و تعریفی که از معنویت و سلامت انجام دهند حتی به آرامش و اطمینان قلبی که ناشی از اعتقادات فردی است و باعث امید و رضایت و نشاط درونی می گردد تأکید دارند، که در نتیجه به سلامت و تعالی همه جانبه انسان کمک خواهد کرد.

بر همین اساس رهبر معظم انقلاب(مد ظله العالی) در سیاست های ابلاغی نظام سلامت در بند 3 که در سال 93 ابلاغ شد، بر موارد ارتقاء سلامت روانی جامعه با ترویج سبک زندگی اسلامی- ایرانی، تحکیم خانواده، رفع موانع تنش آفرین در زندگی فردی و اجتماعی، ترویج آموزش های اخلاقی و معنوی و ارتقاء شاخص های سلامت روانی تأکید دارند.

امروز همان گونه که سلامت یک مسأله فرابخشی هست، سلامت معنوی هم یک مسأله فرابخشی است که نیاز به یک عزم و تصمیم و هماهنگی بین بخشی برای رسیدن به این مهم می باشد، که نقش وزارت بهداشت به عنوان متولی حوزه سلامت نقشی محوری خواهد بود.

امید است متولیان با عنایت بیشتر به این بعد از سلامت در پیشبرد اهداف و آرمان نظام اسلامی موفق باشند.

حجت الاسلام و المسلمین عادلی نژاد

مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز

خبر فوری: دکتر سلمان زاده: شعار سازمان بهداشت جهانی امسال برای روز دخانیات؛ دخانیات تهدیدی برای همه