جمعه، 28 مهر 1396 - 00:32
- اندازه متن: + -  کد خبر: 11460صفحه نخست » اخبار فرهنگ سلامتیکشنبه، 24 اردیبهشت 1396 - 16:35
آسم، نشانه ها و راه های پیشگیری

مقدمه:

در سراسر دنیا بیش از 5/1میلیارد نفر به بیماری های مزمن ریوی مبتلا هستند  و سالانه بیش از بیش از 4 میلیون نفر در اثر ابتلا به آن جان آسم، نشانه ها و راه های پیشگیری خود را از دست می دهند. آسم نیز یکی از بیماری های مزمن ریوی است و بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی بیش از 300 میلیون نفر از مردم دنیا مبتلا به بیماری آسم هستند و پیش بینی می شود که تا سال 2030 صد میلیون بیمار آسمی به بیماران فعلی اضافه گردند. بر اساس مطالعات انجام شده در کشور، شیوع آسم در جمعیت کودکان و نوجوانان حدود 13-10% تخمین زده می شود.

اگرچه این بیماری در هر سنی می تواند شروع شود، ولی حدود نیمی از افراد مبتلا اولین علائم خود را تا سن 10 سالگی داشته اند و بسیاری از کودکان مبتلا نیز اولین حمله ی آسم خود را قبل از سن 6 سالگی تجربه کرده اند. البته در خانواده هایی که یک یا هر دو والدین مبتلا به آسم باشند، احتمال ابتلای فرزندان به بیماری زیاد است.

کودکان مبتلا به اگزما یا حساسیت غذایی به احتمال زیاد بیش از دیگر کودکان به آسم مبتلا خواهند شد. سیگار کشیدن مادر در دوران حاملگی و یا قرار گرفتن در معرض دود سیگار نیز شانس ابتلا به آسم را افزایش می دهد.

بیماری آسم:

آسم یک بیماری مزمن است و لوله های کوچکِ راههای هوایی، که هوا را به داخل و خارج ششها می برند، تحت تاثیر آن قرار  می گیرند. هنگامی که شخص مبتلا به آسم در معرض یک محرک قرار می گیرد، ماهیچه های دربرگیرنده این لوله ها منقبض شده و موجب تنگ شدن این راههای هوایی می شوند. مخاط این راههای هوایی قرمز و متورم می شوند و معمولا" یک مایع چسبناک یا خلط تولید می کنند. همه ی این عوامل موجب تنگ شدن و تحریک راههای هوایی شده و به علائم آسم ختم     می شوند. راههای هوایی وقتی برای یک مدت طولانی ملتهب می شوند، فوق العاده حساس می گردند و باعث می شود با شدت بیشتری به محرک های مختلف مانند: آلرژن ها، ویروس ها، گرد و غبار، دود و ... واکنش نشان دهند.

علایم بیماری:

علائمی مانند:  سرفه خشک، خس خس متناوب، تنگی نفس و احساس فشار در قفسه سینه در بیماران مبتلا به آسم بسیار رایج  می باشد. علائم بیماری آسم عموما متناوب و متغیر بوده (یعنی وجود دوره های عود و بهبودی علائم) و اغلب در شب و اوایل صبح شدت می یابند.

علل ایجاد بیماری:

علل آسم به طور کامل شناخته نشده است و معمولا با ترکیبی از عوامل ارثی و محیطی(محرک ها) ایجاد می شود. محرک ها معمولا شامل: آلاینده های هوا، گرد و غبار، حیوانات خانگی، سرماخوردگی و آنفلوآنزا، دود تنباکو، گرده گل و گیاهان، پشم و یا پر حیوانات و مایت، بوهای تند و شوینده ها می باشند.

توصیه های مهم:

* به بیماران توصیه می شود که محل سکونت خود را تمیز نگه دارند.

* حتی الامکان شخص دیگری با استفاده از جارو برقی دارای فیلتر HEPA و کیسه های دو جداره خانه را جارو کند.

* به جای پوشاندن کف اتاق با موکت، فرش و یا دیگر محصولات نساجی که گرد و غبار، آلرژن ها  و مایت ها را در خود نگه می دارند از کاشی، کفپوش و یا چوب استفاده شود.

* بالش، پتو و ملحفه به طور منظم با آب گرم ( 60 درجه سانتیگراد) شستشو داده شوند.

*به طور کلی حیوانات خزدار یا پرندگان در منزل نگهداری نشوند، حتی اگر بیمار به آنها آلرژی نداشته باشد؛ زیرا باعث افزایش میزان گرد و غبار خانه می شوند.

از کشیدن سیگار در منزل خودداری شود.

حمله آسم چیست؟

به بدتر شدن ناگهانی علائم آسم به علت سفت شدن عضلات اطراف راه های هوایی حمله آسم می گویند. در هنگام حمله آسم، دیواره راه های هوایی معمولا متورم، ضخیم و ملتهب می شوند. این حالت ها (سفت شدن عضلات مسیر هوایی، التهاب و تولید خلط چسبنده) باعث بروز علائمی مانند تنگی نفس، خس خس سینه، سرفه و سایر مشکلات مشابه می شوند. دیگر علائم حمله آسم ممکن است شامل موارد زیر باشند:

• خس خس شدید در هنگام دم و بازدم
  • سرفه هایی که متوقف نمی شوند
  • تنفس بسیار سریع
  • احساس درد و فشار در سینه
  • سفت شدن عضلات گردن و قفسه سینه
  • اشکال در صحبت کردن
  • احساس اضطراب و وحشت
  • رنگ پریدگی و عرق کردن
  • آبی شدن لب و یا ناخن ها(در موارد مزمن بیماری)
  • بدتر شدن علائم با وجود اینکه از داروهایتان نیز استفاده کرده اید.

در حین یک حمله آسم چه باید کرد؟

• در ساعت اول هر20 دقیقه، 2 تا 4 پاف از داروی استنشاقی تسکین دهنده استفاده کنید.
  • به حالت نشسته در آیید و لباس هایتان را شل کنید.
  • اگر علائم بیماری آسم شما بهبود نیافتند و یا اگر مشکوک هستید  به شماره 115زنگ زده و یا فورا با دکترخود تماس بگیرید.
  • تا زمان رسیدن تیم فوریت های پزشکی، دستورهای فوق را تکرار کنید.
  • حتی اگر احساس بهبودی حاصل کردید در اولین فرصت برای ارزیابی سطح کنترل بیماری و پیشگیری از حملات بعدی به پزشک خود مراجعه نمایید.

داروهای متعدد بسیار خوب برای کنترل کردن آسم وجود دارد که البته باید با نظر و صلاحدید پزشک مورد استفاده قرار گیرند. داروهای استنشاقی از موثرترین آن ها محسوب می شوند، زیرا دارو مستقیما" به داخل شش ها می رود. بیشتر داروهای پیشگیری حاوی استرویید هستند و مصرف این داروها از طریق استنشاقی مقادیر کمتری از استرویید در جاهای دیگر بدن جذب می شود. چون داروی استنشاقی مستقیما به داخل لوله های هوایی، که دقیقا همان جایی که لازم است، می رود.

خبر فوری: وزیر بهداشت: انسجام و وحدت ملی، بهترین پاسخ به اظهارات نابخردانه ترامپ است