صفحه اول    درباره وب دا    معرفی رئیس، معاونین و مدیران دانشگاه    تماس با ما  
چهارشنبه، 22 آذر 1396 - 13:43   
  سرخط اخبار:  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 11683صفحه نخست » اخبار فرهنگ سلامتشنبه، 27 خرداد 1396 - 14:20
تب خونریزی دهنده کریمه کنگو (CCHF ) چه بیماری است؟

تب خونریزی دهنده ویروسی کریمه کنگو (CCHF) یک بیماری خونریزی دهنده تب دار حاد است که بوسیله کنه منتقل می شود. این تب خونریزی دهنده کریمه کنگو (CCHF ) چه بیماری است؟بیماری به طور اساسی از طریق تماس با حیوانات آلوده یا از طریق گزش کنه به انسان انتقال می یابد ولی قابلیت انتقال از یک فرد به فرد دیگر نیز وجود دارد.

بیماری تب خونریزی دهنده ویروسی کریمه کنگو در آسیا، اروپا و افریقا وجود دارد و مرگ و میر بالا و همه گیری های داخل بیمارستانی آن نیز شایع است. علیرغم این که بیماری مخصوص حیوانات است ولی موارد تک گیر و همه گیری های ناگهانی این بیماری درانسان ها نیز اتفاق می افتد.

 اولین موارد محتمل و قطعی بیماری از سال 1999 (1378) در ایران گزارش گردید. عامل بیماری برای نخستین بار از خون افراد بیمار در مرحله بروز تب و همچنین از کنه ی بالغ جدا شد. طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت (who) درسال 2008 و نقشه انتشار جغرافیایی بیماری درسال 2015 ایران نیز در کمربند منطقه ای بالاترین میزان موارد بروز بیماری  CCHF  قرار داشته و بیش ترین موارد بالینی از استان های شرقی شامل سیستان و بلوچستان، فارس و خراسان گزارش شده است. طی مطالعات انجام شده در استان اصفهان میزان آلودگی به این ویروس در کنه های سخت 9 درصد، افراد با مشاغل پرخطر 12 درصد، دام ها 7/12 درصد و در گوسفندان مازندران نیز 7/3 درصد بوده است. شیوع بیماری بیشتر در فصل گرم سال همزمان با فصل فعالیت کنه ها می باشد.

را ه های آلودگی به بیماری کدامند؟

مهمترین راه آلودگی کنه، خونخواری کنه Hyalomma (هیالومای نابالغ) از مهره داران کوچک می باشد. یک بارآلودگی موجب می شود کنه در تمام طول مراحل تکامل، آلوده باقی بماند و کنه بالغ نیز ممکن است عفونت را به مهره داران بزرگ مثل دام ها منتقل کند.

 عفونت در انسان پس از گزش کنه آلوده یا له کردن آن بروی پوست نیز ایجاد می شود. بیماری بوسیله خرگوش صحرائی، جوجه تیغی، گوسفند و گاو به نقاط مختلف توسعه می یابد. تعداد زیادی از پرندگان به عفونت مقاوم هستند. در میان پرندگان، شترمرغ نسبت به عامل بیماری حساس بوده و در کانون های آندمیک بیماری میزان شیوع نسبتاً بالای بیماری در گله شترمرغ ها گزارش گردیده است. ویروس در حیوانات نشخوارکننده اهلی مثل گاو، گوسفند و بز به مدت یک هفته پس از آلودگی باقی می ماند. بیماری در حیوانات اهلی هیچگونه علائم مشخصی ندارد و خطر انتقال بیماری در انسان هنگام ذبح حیوان آلوده، تماس با پوست و یا لاشه حیوان و یا یک دوره کوتاه پس از ذبح حیوان آلوده وجود دارد.

همچنین تماس با خون و بافت بیماران به خصوص در مرحله خونریزی یا انجام هرگونه اعمالی که منجر به تماس انسان با خون، بزاق، ادرار، مدفوع و استفراغ آن ها گردد باعث انتقال بیماری می شود. بیمار در طی مدتی که در بیمارستان بستری است به شدت برای دیگران آلوده کننده است، عفونت های بیمارستانی بعد از آلودگی با خون و یا ترشحات بیماران شایع می باشند.

 

چه کسانی در معرض خطر بیماری قرار دارند؟

افرادی که بیشتر در معرض خطر می باشند عبارتند از: دامداران و کشاورزان، کارگران کشتارگاه ها، دامپزشکان و کارکنان بهداشتی و درمانی (بیمارستان ها).

بیماری چه علایم و نشانه هایی دارد؟

بیماری بر اساس نوع انتقال آلودگی دارای 2 دوره کمون می باشد:

1)دوره کمون بیماری به دنبال گزش توسط کنه : معمولاً یک تا سه روز است و حداکثر به 9 روز می رسد.

2)دوره کمون به دنبال تماس با بافت ها یا خون آلوده: معمولاً پنج تا شش روز است و حداکثر زمان ثابت شده 13 روز می باشد.

قبل از خونریزی، شروع علائم ناگهانی حدود 1 تا 7 روز طول می کشد (متوسط 3 روز) و بیمار دچار سردرد شدید، تب، لرز، درد عضلانی (به خصوص در پشت و پاها) گیجی، درد و سفتی گردن، درد چشم، ترس از نور (حساسیت به نور) می شود.

ممکن است حالت تهوع، استفراغِ بدون ارتباط با غذا خوردن، گلودرد و احتقان ملتحمه در اوایل بیماری وجود داشته باشد که گاهی با اسهال و درد شکم و کاهش اشتها همراه می شود.

 تب معمولاً بین 3 تا 16 روز طول می کشد. تورم و قرمزی صورت، گردن و قفسه سینه، پرخونی خفیف حلق و ضایعات نقطه ای در کام نرم و سخت شایع هستند.

مرحله خونریز ی دهنده مرحله کوتاهی است که به سرعت ایجاد می شود و معمولا در روز 3 تا 5 بیماری شروع می شود و 1 تا 10 روز(به طور متوسط 4 روز) طول می کشد. خونریزی در مخاط ها و پتشی (نقطه های قرمز زیرپوستی) در پوست به خصوص در قسمت بالای بدن و در طول خط زیربغلی و زیر پستان در خانم ها دیده می شود و در محل های تزریق و تحت فشار (محل بستن تورنیکه و غیره) هم ممکن است ایجاد شود.

خونریزی از بینی، لثه و خونریزی از رحم ایجاد شود و گاهی خلط خونی، خونریزی در ملتحمه و گوش ها نیز دیده می شودگاهی خونریزی به قدری شدید است که بیمار نیاز به تزریق خون دارد. ممکن است مرگ به دلیل از دست دادن خون، خونریزی مغزی، ادم ریوی و کمبود مایعات به دلیل اسهال ایجاد شود.

راههای پیشگیری از بیماری کدامند؟

پیشگیری از بیماری تنها با رعایت اصول بهداشتی در موقعیت ها، مشاغل و گروه های مختلف امکان پذیر است که مهمترین آنها عبارتند از :

  • با دست بدون حفاظ (دستکش و پنس)  اقدام به جدا کردن کنه و حتی له کردن آن نشود.
  • دامداران در هنگام تماس با دام از لباس پوشیده و مخصوص با رنگ روشن استفاده کنند و بعد از خروج از محل نگهداری دام، لباس های خود را تعویض نمایند. (استفاده از دورکننده حشرات بر روی پوست، Permethrin بر روی لباس و کفش توصیه می شود).
  • درصورت تماس دایمی با دام، روزانه پوست بدن از نظر چسبیدن کنه بررسی و کنه های احتمالی به وسیله پنس با دقت جدا شود. این کنه ها ممکن است خیلی کوچک باشند.
  • از خوابیدن و استراحت کردن در محیط نگهداری دام خودداری شود.
  • ذبح حیوانات در کشتارگاه انجام و از گوشت مورد تأیید سازمان دامپزشکی استفاده شود.
  • توصیه می شود به مدت 24 ساعت لاشه گوسفند پس از ذبح در یخچال نگهداری شده و سپس با پوشیدن دستکش آن را قطعه قطعه کرده و مورد مصرف قرار گیرد.
  • در موقع ذبح دام باید از وسایل ایمنی شامل کلاه، ماسک، روپوش، پیش بند پلاستیکی، چکمه و دستکش لاستیکی استفاده نمایند.
  • در صورت ذبح دام، روی خون و ترشحات ریخته شده محلول سفیدکننده خانگی رقیق شده به نسبت 1 به 100 ریخته (99 سی سی آب با 1سی سی محلول) و پس از 15 دقیقه با آب و صابون شسته شود. در صورتی که خون و ترشحات چسبیده باشند از محلول 1 به 10(9 سی سی آب با 1 سی سی محلول) استفاده شود.
  • بعد از تماس با گوشت و امعاء و احشای دامی، حتما دست ها به روش صحیح با آب و صابون شسته شود.
  • خرید از فروشندگانی که با گوشت تازه ذبح شده کباب درست می کنند، پرهیز شود.
  • معاینه دقیق پوست بیماران در هنگام بستری از نظر احتمال وجود کنه بسیار مهم است. زیرا کنه ها می توانند پس از جدا شدن از پوست و ماندن در محیط بیمارستان موجب انتقال بیمارستانی ویروس شوند.
  • هنگام اعیاد و ادای نذری، از کشتار غیرمجاز و غیربهداشتی دام در خارج از کشتارگاه خودداری و ذبح دام در مکان های تعیین شده و مورد تایید اداره دامپزشکی، انجام شود.

منابع:

  • دستورالعمل کشوری مراقبت ودرمان بیماری کریمه کنگو
  • مقاله بررسی رفتارهای پرخطر و عملکرد افراد شاغل در صنعت دام وگوشت در رابطه با بیماری تب خونریزی دهنده کریمه- کنگو در شهرستان نور، شمال ایران سید پیمان ضیاءپور 1و 2
   
  

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
پربیننده ترین مطالب
  دکتر شاطر زاده: حوزه علوم حرکتی و سلامت که وارد مقوله ای جدید به نام پزشکی باز ساختی شده است
  استقبال از سردار سرتیپ خادم سیدالشهدا در فرودگاه اهواز
  برگزاری جلسه پرداخت مطالبات معوقه بیمارستان های خصوصی از طریق بیمه ها
  برگزاری اولین جلسه خانه مشارکت مردمی در حوزه سلامت استان خوزستان در دانشگاه علوم پزشکی اهواز
  نمایشگاه دستاوردهای سازمان غذا و دارو در مقابله با قاچاق و تقلب در کالاهای سلامت محور
  دکتر ایرج نظری: باید فعالیت‌های پژوهشی در راستای نیازهای جامعه انجام دهیم
  حجت‌الاسلام والمسلمین آیت عادلی‌نژاد: اگر پژوهش در جامعه حاکم شود، بسیاری از مشکلات حل خواهند شد.
  آئین تجلیل از پژوهشگران برتر دانشگاه علوم پزشکی اهواز در سال 1395
  برگزاری دومین کنگره ملی علوم حرکت بالینی در دانشگاه علوم پزشکی اهواز
  سلمانزاده: سلامت مقوله ای فرابخشی است و همه اجزا و سازمان های جامعه باید دست به دست هم دهند تا ما جامعه ای سالم داشته باشیم.
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  تماس با ما ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
تمامی حقوق این سایت متعلق به روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز میباشد
استفاده از مطالب سایت فقط با ذکر منبع مجاز می باشد
پشتیبانی توسط: خبرافزار
  خبر فوری: وزیر بهداشت: انسجام و وحدت ملی، بهترین پاسخ به اظهارات نابخردانه ترامپ است