یکشنبه، 2 مهر 1396 - 22:13
- اندازه متن: + -  کد خبر: 11969صفحه نخست » اخبار فرهنگ سلامتپنجشنبه، 5 مرداد 1396 - 03:37
بیماری هپاتیت، هیچ منعی برای ازدواج و تشکیل خانواده ایجاد نمی کند

دکتر پژمان علوی نژاد،فوق تخصص بیماریهای گوارش و کبدو عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در خصوص بیماری هپاتیت بیان داشت: بطور کلی در علوم پزشکی بیماری هپاتیت، هیچ منعی برای ازدواج  و تشکیل خانواده ایجاد نمی کندهر گاه پسوند "ایت" به کلمه ای اضافه گردد به معنی التهاب در آن عضو است بعنوان مثال سینوزیت به معنای این است که سینوسها دارای التهاب هستند، از این رو لفظ هپاتیت به معنی وجود التهاب در کبد می باشد و به علت خاصی اشاره نمی کند. ویروسها در حقیقت یکی از عواملی هستند که می توانند منجر به درگیری و التهاب کبد ‌شوند و لازم به تذکر است که التهاب کبدی به هر دلیلی می تواند رخ دهد.

وی ادامه داد: اصولا ویروسهای هپاتیت با ورود به بدن در تمام بدن پخش می شوند ولی گرایش خاصی به بافت کبد دارند و در نهایت درون بافت کبد متمرکز می شوند. البته هپاتیت و التهاب کبد ممکن است به علتهای دیگری از جمله علل روماتیسمی و خود ایمنی بدن نیز ایجاد شود. یعنی سیستم ایمنی بدن در بافت کبد و بر علیه کبد بیمار فعال شود و یا اینکه هپاتیت ناشی از تجمع چربی در کبد باشد که از عواقب کبد چرب معروف می باشد. بنابراین باید تفکیک شود که هپاتیت به چه علتی ایجاد شده است. چرا که گاها" وقتی پزشک به فردی می گوید" شما دچار هپاتیت شده اید " ممکن است موجب ترس و اضطراب در فرد و اطرافیان وی شود، در صورتی که لزوما" این هپاتیت مسری نبوده و خطر انتقال به اطرافیان را ندارد.

این استادیار دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز اذعان داشت: در مورد بیماریهای ویروسی اصولا" 5 ویروس اصلی هستند که این گونه بیماریهای ویروسی را تشکیل می دهند و تمایل خاصی به بافت کبد و درگیر کردن آن دارند.بطور کلی دو تا از آن ویروسها تمایل به مزمن شدن دارند و دو تای دیگر تنها بیماریهای حاد ایجاد می کنند

وی در ادامه گفت: هپاتیت A و E بیماری حاد در فرد ایجاد می کنند و ویروس این نوع هپاتیت ها از راه مواد آشامیدنی و از راه دهان انتقال می یابد، هرچند که در آن برهه حاد بیماری شدیدی عارض فرد می شود ولی پس از سپری شدن دوره حاد، عوارض خاصی ایجاد نشده و ویروسها کاملا" از بدن پاک می شوند. ویروس هپاتیت B یکی از چندین نوع ویروس هپاتیت است که سبب التهاب مزمن گردیده و بر عملکرد کبد اثر می گذارد. هپاتیت B حاد کمتر از 6 ماه طول می کشد. در نوع حاد هپاتیت B، معمولاً سیستم ایمنی بدن فرد می تواند ویروس را نابود کند در نتیجه فرد بیمار در عرض چندین ماه کاملاً بهبود می یابد. اغلب بیماران بزرگسال مبتلا به هپاتیت B، هپاتیت B از نوع مزمن دارند.

وی ضمن بیان این مطلب که احتمال انتقال بیماری هپاتیت C از طریق رابطه جنسی  وجود دارد اما این احتمال بسیار کم است، در خصوص معرفی هپاتیت نوع C و D خاطر نشان ساخت: دونوع دیگر ویروسهای اصلی که بیماریهای مزمن در کبد ایجاد می کنند، عبارتند از هپاتیت نوع C و D هستند که هپانیت نوع C زمانی که وارد بدن فرد می شود بیماریهای مزمن ایجاد می کند و بیماریها حاد عموما تظاهر خاصی ندارد ولی در موارد دراز مدت می تواند منجر به از بین رفتن کبد و یا نارسایی کبدی و سرطان کبد شود. در واقع، اغلب بیماران مبتلا به هپاتیت C تا مدت ها بعد و زمانی که آسیب کبدی از طریق آزمایشات پزشکی روتین مشخص گردد از بیماری خود اطلاعی ندارند.

علوی نژاد عنوان کرد: نوع دیگر هپاتیت نوع B هست که ویروسی DNAدار است که درصورت ورود به بدن در هسته سلولهای کبد وارد می شود، به همین دلیل داروهای فعلی که در اختیار داریم قادر به ریشه کنی این بیماری نیست و با داروهای موجود تنها این بیماری را کنترل کرده و به سمت بیماری نهفته و خاموش می بریم تا آسیب کمتری در کبد ایجاد شود. البته احتمالا طی یک یا دو سال آینده داروهایی وارد بازار می شوند که قادر به ریشه کنی و درمان کامل این بیماری خواهند بود. خوشبختانه ما برای این بیماری واکسیناسیون فعال را در اختیار داریم که از سالها قبل بصورت همگانی در کشور ما در حال انجام است و اصولا ابتلا به این بیماری قابل پیشگیری است.

وی با اشاره به ذهنیتهای غلط در بین عموم افزود: متأسفانه ابتلا به هپاتیتC، بر اساس ذهنیت غلط موجود در بین مردم، بسیار خطرناک تلقی شده و باعث تخریب شرایط زندگی اجتماعی فرد می شود، چرا که اولین قضاوتی که در ذهن بسیاری شکل می‌گیرد، انجام رفتارهای پرخطر است. اما امروزه خوشبختانه با درمانهای جدیدی که در اختیار داریم تقریبا" در تمامی موارد هپاتیت C قابل درمان است و به هیچ عنوان نگرانی های گذشته وجود نخواهند داشت.

این عضو مرکز تحقیقات گوارش و کبد در مورد اینکه به هیچ عنوان هپاتیت مانعی برای ازدواج و تشکیل خانواده در فرد ایجاد نمی کند اظهار داشت: اگر فرد مبتلا به هپاتیت B باشد، همسر فرد قبل از ازدواج تحت واکسیناسیون قرار می گیرد و بعد از ایجاد آنتی بادی در بدن همسر دیگر منعی برای ازدواج، روابط جنسی و تشکیل خانواده وجود ندارد. از این رو اگر فرد مبتلا به هپاتیت C باشد این ویروس کاملا" قابل درمان است و فرد براحتی می تواند تحت درمان قرار گیرد چرا که انتقال این ویروس بسیار ناچیز و قابل امحاء است و هپاتیت های نوع A و E نیز که اصولا مزمن نمی شوند و پس از سپری شدن دوره حاد کاملا" درمان می شوند.از این رو به هیچ عنوان هپاتیت منعی برای ازدواج و تشکیل خانواده ایجاد نمی کند.

علوی نژاد با تأکید بر اهمیت انجام اقدامات درمانی و پیشگیری معمول در مادران باردار در رابطه با بیماریهای مزمن کبدی تصریح کرد: در صورتی که مادر باردار به هپاتیت B مبتلا باشد، این بیماری از مادر به فرزند قابل انتقال است که البته در حین بارداری با آزمایشات غربالگری شناسایی خواهند شد و واکسیناسیون بعداز تولد ریسک این انتقال به نوزاد را به حداقل ممکن می رساند. مهم این است که ازمایشهای غربالگری حین بارداری بصورت استاندارد و صحیح انجام گیرد و در صورت ابتلا وجود این ویروس مشخص شود.

خبر فوری: دکتر ایدنی: آمادگی همکاری دانشگاه علوم پزشکی اهواز با دانشگاه میسان عراق در حوزه سلامت