یکشنبه، 2 مهر 1396 - 09:36
- اندازه متن: + -  کد خبر: 11991صفحه نخست » اخبار فرهنگ سلامتدوشنبه، 9 مرداد 1396 - 12:04
گرمای هوا و ورزش در آب
حسین تیموری زمانه

گرمای هوا و ورزش در آبیکی از مهمترین و متداولترین مشکلات بهداشت شغلی در محیط های کاری، شرایط جوی نامناسب و به عبارتی کار در محیط های گرم است. محیط کاری گرم علاوه بر کاهش قابلیت انجام کار در انسان می تواند باعث بروز بیماری های متعددی شود. چرا که بدن انسان در محدوده بین 36 الی 38 درجه سانتیگراد از دمای داخلی، دارای بهترین کارایی است.

چنانچه میزان دریافت و تولید گرما بیش از مقداری باشد که بدن قادر به دفع آن است، دمای داخلی بدن افزایش می یابد و ممکن است منجر به اختلالات ناشی از گرما شود. اگر رطوبت هوا هم زیاد باشد اوضاع بدتر می شود؛ چرا که رطوبت بر روی پوست شما می نشیند و مانع تبخیر عرق بدن می شود.

بیماری های ناشی از مواجهه با گرما شامل طیف وسیعی از اختلالات، اعم از اختلالات خفیف و متوسط تا شوک های گرمایی است. در اختلالات خفیف و متوسط که شامل کرامپ عضلانی، خستگی مفرط ناشی از گرما(ضعف گرمایی) می باشند، فرآیند تنظیم حرارت بدن آسیب نمی بیند اما در شوک های گرمایی این فرآیند مختل شده و حیات فرد به مخاطره می افتد.

یکی دیگر از عوارض کار در محیط های گرم، افزایش حوادث شغلی به علت بهم خوردن تعادل عصبی و کاهش تمرکز می باشد. عواملی که در ایجاد بیماری های ناشی از گرما به عنوان عوامل مستعد کننده نقش دارند، شرایط جوی نامساعد مانند افزایش دما و همچنین عوامل فردی می باشد.

از عوامل فردی می توان به مواردی نظیر عدم سازش با گرما، خستگی، نداشتن شرایط جسمانی مناسب، چاقی، فعالیت شدید، بیماری های قلبی و عروقی، مصرف الکل، مصرف داروهای افزایش دهنده فعالیت سیستم پاراسمپاتیک، سن بالا و سابقه بیماری های ناشی از مواجهه با گرما اشاره کرد. این موارد علاوه بر اینکه هزینه های هنگفتی برای دولت در بر خواهد داشت، به شدت نیروهای انسانی کشورهای در حال توسعه ای همچون ایران را تهدید می کند و  می تواند مشکلات زیاد روحی روانی بواسطه مشکلات مربوط به سلامتی شود. بنابراین توجه ویژه ای به حوزه سلامت، حفظ آن و راهکارهایی برای ارتقا و بهبود این حوزه بسیار مهم است و با توجه به عوارض و اثرات سوء گرما، و مشکلات ناشی از آن  اقدامات پیشگیری و کنترلی در این خصوص از ضروریات بهداشت و سلامت شغلی است.

از آنجایی که در مناطق گرم و مرطوب فعالیت های ورزشی در محیط باز و بخصوص در فصل گرما، نمی تواند پیشنهاد مناسبی برای افراد باشد؛ ورزش در آب، می تواند دامنه‌ وسیعی از فواید درمانی و سلامتی را فراهم کند. به علاوه ورزش در آب، می تواند تمام فاکتورهای تناسب اندام را ( که در ورزش‌ های بیرون از آب وجود دارد) در بر ‌گرفته و به مرور زمان، سلامت عمومی افراد را ارتقاء دهد و همچنین بر طول عمر کاری نیروهای انسانی اضافه کند. از جهتی دیگر، تمام فعالیتهای روزانه‌ را تسهیل کرده و همزمان، از بدن نیز در برابر استرس‌های فیزیکی و روانی محافظت می کند.

شایان ذکر است از مزایای عمومی ورزش در آب، می‌توان به مواردی چون ارتقاء سلامت قلبی، بهبود ترکیب بدن، کاهش استرس، بهبود آمادگی اسکلتی و عضلانی اشاره داشت و نکته حائز اهمیت دیگر این است که انجام ورزش در آب  بصورت مستمر، به حفظ بافت عضلانی، که متابولیسم ناشی از پیری را کند خواهد کرد، کمک کند.

حسین تیموری زمانه
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز

خبر فوری: دکتر ایدنی: آمادگی همکاری دانشگاه علوم پزشکی اهواز با دانشگاه میسان عراق در حوزه سلامت