چهارشنبه، 22 آذر 1396 - 13:42
- اندازه متن: + -  کد خبر: 12329صفحه نخست » یادداشت شنبه، 8 مهر 1396 - 14:10
جایگاه اقتصاد مقاومتی و اقتصاد سلامت در مدیریت شبکه های بهداشت و درمان
دکتر نائب فدایی

علم اقتصاد، علم تخصیص بهینه منابع است که امروزه از مرزهای سنتی خود، پا را فراتر گذاشته و به قلمرو سایر رشته ها وبخش ها وارد شده است.جایگاه اقتصاد مقاومتی و اقتصاد سلامت در مدیریت شبکه های بهداشت و درمان

در حال حاضر در جغرافیای دانش، علم اقتصاد به امپراطوری بزرگ و در حال گسترش بدل شده است که قلمرو خود را تا گستره مسایل و موضوعات متعدد ومتنوعی بسط داده است که بخش سلامت نیز از این قاعده مثتثنی نیست.

امروزه موفقیت در راهبری و هدایت برنامه ها و طرح های بهداشتی و درمانی در گرو برنامه ریزی اقتصادی مناسب می باشد. تغییرات اپیدمیولوژیک، دموگرافیک، سبک زندگی، پیشرفت تکنولوژی و اختراع سیستم های نوین پزشکی، از یک سو منجر به افزایش هزینه های سلامت گردیده و از سوئی دیگر متولیان وکارگزاران سلامت را در مورد افزایش سهم سلامت از بودجه کل کشور به تکاپو انداخته است.

منابع محدود وخواسته ها وانتظارات نامحدود در نظام سلامت، سیاستگذاران، برنامه ریزان و مجریان را با چالش ها و مسائل متعددی مواجه نموده است که این موضوع، در سالهای اخیر گشوده شدن دریچه ای بنام اقتصاد سلامت در بهداشت ودرمان را به دنبال داشته است.

ماهیت اقتصاد سلامت این است که گزینه ها وشقوق مختلف اجرای برنامه ها وپروژه ها را بر مبنای"  هزینه – منفعت " و" هزینه – اثر بخشی " ارائه می کند و با بررسی هزینه ها و نتایج ، مناسب ترین و بهینه ترین راهکار را پیشنهاد می دهد. حال با توجه به دستورات و تاکیدات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در توجه به اقتصاد مقاومتی و اقدام و عمل در جهت به حداقل رساندن تهدیدات، با گذشت 6 ماه از سال 1396 عملکرد مدیران عملیاتی در این زمینه چگونه بوده است؟ شبکه های بهداشت ودرمان، مراکز بهداشت و بیمارستانها در این خصوص چه دستاوردهایی داشته اند؟ و آیا تنها راه علاج و بهبود وضعیت سلامت مردم اجرای طرح تحول نظام سلامت با تخصیص منابع نامحدود وهزینه های بدون ارزیابی وتحلیل اقتصادی است؟

برای پاسخ به سئوالات پیشگفت، ارزیابی و تحلیل عملکرد اقتصادی و مالی واحدها و مدیران، گواه عینی و شاهد مناسبی است و بررسی منابع مصرف شده حاکی از آن است که مدیران نظام شبکه در شهرستان ها باید به این مهم توجه ویژه ای داشته باشند.

واضح و مبرهن است که خدمات مورد نیاز آحاد جامعه باید تامین گردد و شاخصهای سلامت ارتقاء یابند اما واقعیت این است که منابع دولت، کفایت لازم را برای توسعه کامل خدمات ندارد و می بایست با عملی نمودن شعار "اقتصاد مقاومتی، اقدام وعمل" منابع موجود را به اولویت های اصلی و حیاتی جامعه اختصاص داد.

وظیفه خطیر و مهم مدیران شبکه های بهداشت و درمان، مراکز بهداشت و بیمارستان ها در زمینه نحوه هزینه کرد و مصرف منابع این است که در خصوص نیازسنجی واقعی، تامین و نگاهداشت منابع انسانی، مالی و فیزیکی دارای برنامه ریزی و نظارت مستمر باشند.

شبکه های بهداشت ودرمان در برنامه ریزی و تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی، اقتصاد سلامت و توجه به ابعاد عملی آن سهم عمده ای دارند. از جمله مصداق های آن می توان به استفاده بهینه از نیروی انسانی، خرید تجهیزات، داروها وملزومات با کیفیت و مبتنی بر واقعیت، صرفه جویی در مصرف حامل های انرژی، ساماندهی ناوگان حمل ونقل، نظارت برهزینه و درآمدهای واحدهای تابعه واجرای موفق پروژه های عمرانی اشاره داشت.

در پایان تاکید می گردد که در راستای تحقق منویات مقام معظم رهبری وسیاست های کلی نظام سلامت، تغییر در نگرش، افزایش دانش و مهارت مدیران در زمینه مسائل اقتصادی حوزه سلامت لازم و ضروری است و امید است به منظور مدیریت بهینه و فراهم نمودن بستر مناسب خدمت، مدیران محترم در سطح شهرستان ها در نیمه دوم سال جاری با تکیه بر شیوه های علمی تخصیص منابع، ارتقاء بهره وری، برقراری عدالت و ارزیابی اقتصادی به دستیابی به هدف هایی که همان تامین، حفظ و ارتقاءسلامت آحاد جامعه است،کمک شایانی نمایند.

دکتر نایب فدایی
معاون اجرایی مرکز بهداشت استان خوزستان و
عضو هیئت علمی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اهواز

دکتر شاطر زاده: حوزه علوم حرکتی و سلامت که وارد مقوله ای جدید به نام پزشکی باز ساختی شده است
  استقبال از سردار سرتیپ خادم سیدالشهدا در فرودگاه اهواز
  برگزاری جلسه پرداخت مطالبات معوقه بیمارستان های خصوصی از طریق بیمه ها
  برگزاری اولین جلسه خانه مشارکت مردمی در حوزه سلامت استان خوزستان در دانشگاه علوم پزشکی اهواز
  نمایشگاه دستاوردهای سازمان غذا و دارو در مقابله با قاچاق و تقلب در کالاهای سلامت محور
  دکتر ایرج نظری: باید فعالیت‌های پژوهشی در راستای نیازهای جامعه انجام دهیم
  حجت‌الاسلام والمسلمین آیت عادلی‌نژاد: اگر پژوهش در جامعه حاکم شود، بسیاری از مشکلات حل خواهند شد.
  آئین تجلیل از پژوهشگران برتر دانشگاه علوم پزشکی اهواز در سال 1395
  برگزاری دومین کنگره ملی علوم حرکت بالینی در دانشگاه علوم پزشکی اهواز
  سلمانزاده: سلامت مقوله ای فرابخشی است و همه اجزا و سازمان های جامعه باید دست به دست هم دهند تا ما جامعه ای سالم داشته باشیم.

خبر فوری: وزیر بهداشت: انسجام و وحدت ملی، بهترین پاسخ به اظهارات نابخردانه ترامپ است