شنبه، 29 مهر 1396 - 13:01
- اندازه متن: + -  کد خبر: 12388صفحه نخست » اخبارسه شنبه، 28 شهریور 1396 - 15:57
بیان راههای پیشگیری و درمان بیماری آلزایمر از زبان دکتر داود کاشی پزها

بیان راههای پیشگیری و درمان بیماری آلزایمر از زبان دکتر داود کاشی پزهادکتر داود کاشی پزها عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در خصوص توصیف بیماری آلزایمر گفت: آلزایمر بیماری پیش رونده ای است که باعث اختلال در عملکرد های مختلف مغز از جمله زبان، حافظه برنامه ریزی، استدلال و ... شده و شخصیت فرد را تغییر می دهد. بطور کلی در بیماری آلزایمر اختلال از حافظه کوتاه مدت آغاز می شود و به تدریج با در گیر شدن سایر قسمت های مغز بر صحبت کردن، خواندن، محاسبه، تصمیم گیری و هماهنگی حرکات بدن تأثیر می گذارد.

وی علاوه بر اینکه تباهی حافظه را بعنوان یکی از نشانه هایی قلمداد نمود که باعث می شود فرد به پزشک مراجعه کند، گفت: گاهی ممکن است فرد با نوعی اختلال کلی اکتسابی مواجه شود که پیش رونده و برگشت ناپذیر است. این نوع اختلال دمانس نامیده می شود.

کاشی پزها ضمن اشاره به این مطلب که بیماری آلزایمر شایعترین نوع دمانس(زوال عقل)، با شروع تدریجی و پیشرفتی مداوم همراه است که به تدریج حافظه و توانایی های ذهنی دیگر مانند تفکر، استدلال و قضاوت فرد را تحت تأثیر قرار می دهد و وی را در انجام وظایف روزانه زندگی با مشکل مواجه می سازد، اذعان داشت: تشخیص این بیماری توسط پزشک و با بررسی تاریخچه سلامت بیمار و انجام برخی معاینات جسمی ، روانی ،آزمایشهایی چون سی تی اسکن، ام آر آی مغز، نوار مغزی، آزمایش مایع نخاع و یا آزمون های روانی و تست حافظه انجام می پذیرد.

وی در خصوص علل و عوامل خطرساز در بروز بیماری آلزایمر بیان داشت: وجود برخی عوامل صد در صد دلیل بر ابتلا به آلزایمر نمی باشد، بلکه در شرایط خاصی به تنهایی یا در کنار یکدیگر می توانند زمینه ابتلا به بیماری آلزایمر را فراهم نمایند.سن بالا و سابقه خانوادگی و افسردگی، سکته مغزی، سابقه ضربه شدید به سر، بیماریهای عروق کرونر، کمبود فعالیتهای فکری، بدنی و ورزشی و برخی ویتامین ها، مصرف دخانیات و استرسهای روانی از عوامل خطر ساز بروز این بیماری بشمار می روند.

این متخصص بیمارهای مغز و اعصاب از آلزایمر بعنوان یک بیماری پیش رونده و تحلیل برنده نام برد و ضمن اشاره به این مطلب که هنگام ابتلا به بیماری آلزایمر مغز به تدریج طی سه مرحله اولیه، میانی و پیشرفته مسیر تباهی خود را طی خواهد کرد، اظهار داشت: بدنبال این مسیر علائم بالینی شدیدتر و اختلالات رفتاری و شناختی حادتری تظاهر خواهد کرد. وجود تفاوت های فردی، سابقه شخصیتی و حتی نوع جنسیت در بروز نوع علائم تا حدودی موثر می باشد.

وی طول دوره این بیماری را 3 تا 20سال متغیر دانست و گفت: گاهی آلزایمر بطور متوسط 5 تا 10 سال بطول می انجامد. بطوریکه در مرحله اولیه علائم بیماری به تدریج ظاهر می شوند و نمی توان زمان دقیق شروع این مرحله از بیماری را مشخص نمود اما از نشانه های این مرحله میتوان به اختلال در حافظه کوتاه مدت و تکلم، گم کردن زمان و وقت، بروز افسردگی و عصبانیت، کاهش علاقه نسبت به انجام فعالیتهای معمول اشاره کرد.

این متخصص اعصاب داخلی در توصیف مراحل میانی و پیشرفته بیماری آلزایمر افزود: در مرحله میانی علائم بیماری به حدی آشکار می شوند که بر زندگی اجتماعی، شغلی و انجام فعالیتهای روزمره بیمار اثر می گذارد و در واقع فرد ضمن فراموشکاری، برای بهداشت شخصی، استحمام و لباس پوشیدن به کمک دیگران وابسته و نیازمند می شود. همچنین سرگردانی، براحتی گم شدن، تغییرات رفتاری و خلقی مانند اضطراب، ترس و شکاکی از دیگر نشانه های موجود در این مرحله می باشد.

این عضو هیئت علمی گروه نورولوژی سخت غذا خوردن و درک بسیار سخت دیده ها و شنیده ها، بی اختیاری ادرار و مدفوع، عدم یافتن مسیرها حتی در محیطهای بسیار آشنا را از علائم مرحله پیشرفته در بیماری آلزایمر عنوان کرد و در بیان اثرات این بیماری تصریح کرد: معمولا" روند آسیب مغز در این بیماری از حافظه کوتاه مدت شروع می شود و سپس با درگیر شدن قسمتهای مختلف مغز، طیف وسیعی از علائم متفاوت ایجاد می شودکه می توان آنها را در سه گروه اختلالات شناختی، خلقی، روانی و رفتاری طبقه بندی نمود.

وی در بخش دیگری از فرآیند درمان به کنترل و جلوگیری از پیشرفت بیماری و همچنین کنترل علائم، اختلالات روانی و رفتاری ناشی از آن یاد کرد و ضمن بیان این مطلب که انجام برخی از فعالیتها مانند ورزش، پیاده روی، آواز خواندن، تحریک حواس پنجگانه از طریق محرکهای خوشایند و... می تواند در تعدیل هر چه بیشتر علائم بیماری کمک نماید، بر مراجعه به روانپزشک (متخصص اعصاب و روان ) و متخصص مغز و اعصاب جهت دریافت درمان دارویی تاکید کرد و گفت: میتوان در کنار درمان دارویی از درمان های تکمیلی و روشهای غیر دارویی همچون روان درمانی، گفتار درمانی، کار درمانی و رایحه درمانی و ... نیز استفاده نمود.

خبر فوری: وزیر بهداشت: انسجام و وحدت ملی، بهترین پاسخ به اظهارات نابخردانه ترامپ است