شنبه، 29 مهر 1396 - 13:05
- اندازه متن: + -  کد خبر: 12439صفحه نخست » اخبار بیمارستان هاچهارشنبه، 5 مهر 1396 - 14:11

تاکنون 325 بیمار ناشنوا در خوزستان تحت عمل کاشت حلزون از نعمت شنوائی برخوردار شدنددکتر نادر صاکی موسس مرکز کاشت حلزون شنوایی خوزستان و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در خصوص تشریح عمل کاشت حلزون شنوائی افزود: حلزون شنوایی بعنوان وسیله الکترونیکی که از دو بخش درونی و بیرونی تشکیل شده است، انرژی مکانیکی صوت را به نشانه های الکتریکی تبدیل می کند. اجزای درونی پروتز کاشت حلزون، هنگام جراحی با تکنیک های جراحی ویژه زیر پوست سر و داخل حلزون گوش قرار داده می شود و اجزای بیرونی این دستگاه شامل میکروفون و پردازشگر گفتار می باشد.

وی با توجه به افزایش سطح آگاهی های عمومی گفت: سالانه ۲۰۰۰- ۲۵۰۰ کودک مبتلا به کم شنوایی یا ناشنوایی مادرزادی، در کشور متولد می شوند که از این تعداد، حداقل 1000 مورد با انجام عمل کاشت حلزون از نعمت شنوایی برخوردار می شوند.

این فوق تخصص جراحی گوش در خصوص امکان درمان ناشنوایی از طریق انجام عمل کاشت حلزون شنوایی و روند روبه رشد تعداد بیماران با سن بیشتر از محدوده طلایی کاشت حلزون (قبل از ۴ سالگی)، بهترین زمان کاشت حلزون در افرادی که بطور مادرزاد ناشنوا متولد می شوند را ۲ سالگی یا قبل از آن قلمداد نمود و گفت: زمانی که کودک به سن ۵ سالگی برسد، نمی تواند از کاشت حلزون بهره کافی ببرد، زیرا مراکز درک شنوایی مغز و ساقه آن بعد از این سن نمی توانند در فردی که تجربه شنیدن قبلی نداشته است، درک کافی شنوایی و گفتار خوب ایجاد نماید. بنابراین ناشنوایی مادرزادی در کودکان باید در اسرع وقت تشخیص داده شود تا بتوان در خصوص درمان از طریق کاشت حلزون شنوائی اقدام کرد، اما ابتلا به ناشنوایی در سن بزرگسالی، چنین محدودیتی ندارد و با انجام کاشت حلزون بدلیل داشتن تجربه قبلی شنوائی بهره کافی خواهد برد.

وی در ادامه افزود: اغلب افراد بر این باورند که کاشت حلزون می تواند جایگزین سمعک شود. در صورتیکه افرادی که می توانند از سمعک استفاده کنند نباید جهت کاشت حلزون اقدام کنند. چرا که پروتز کاشت حلزون شامل یک بخش بیرونی بزرگتر از سمعک است و این عمل نمی تواند فرد را از پروتز بیرونی رهایی بخشد.

این فوق تخصص گوش، حلق، بینی و حنجره ضمن اشاره به اینکه از ابتدای فعالیت مرکز کاشت حلزون تاکنون 325 بیمار ناشنوا تحت عمل قرار گرفته و از نعمت شنوائی برخوردار شدند، در توصیف چگونگی عملکرد پروتز حلزون شنوایی بیان داشت: پروتز حلزون جایگزین سلولهای مژکدار شنوایی آسیب دیده می شود و ضمن تبدیل صداهای محیط به سیگنال الکتریکی، این سیگنالها را به عصب شنوائی منتقل می سازد.

وی ضمن با تأکید بر ارزیابی های لازم قبل از عمل جراحی کاشت حلزون، تصریح کرد: پروتز حلزون شنوایی برای افراد زیر ٣ سال که استفاده از سمعک برای آنها بی فایده است، پس از ارزیابی، توسط جراح گوش و تیم پروتز کاشت حلزون شامل شنوایی شناس، گفتار درمان، روانشناس و دیگر اعضاء کادر درمان انجام می شود.

موسس مرکز کاشت حلزون خوزستان ارزیابی های گوش، بخش شنیداری، تصویربرداری گوش، ارزیابی روانپزشکی را از جمله ارزیابی های ضروری پیش از این عمل عنوان کرد و افزود: در ارزیابی گوش (اتولوژیک)، گوش میانی و داخلی جهت مشخص شدن عدم وجود عفونت فعال یا سایر ناهنجاریهایی که مانع از انجام عمل کاشت می شوند، مورد معاینه قرار می گیرد. در ارزیابی شنیداری نیز شنوایی شناس، تست شنوائی وسیعی جهت سنجش میزان شنوایی انجام می دهد.

صاکی ضمن اشاره به این مطلب که بعضی بیماران نیاز به ارزیابی روانپزشکی دارند، گفت: در ارزیابی رادیولوژیک، رادیوگرافی های خاص شامل توموگرافی کامپیوتری (CT) و (MRI) جهت ارزیابی استخوان گوش داخلی و عصب شنوایی بیمار انجام می گیرد.

وی ضمن اشاره به این مطلب که این عمل تحت بیهوشی عمومی در بیمارستانهای امام خمینی (ره) و آپادانا در اهواز انجام می شود، در خصوص مراقبت و آموزش های لازم، خاطرنشان کرد: یک ماه و نیم پس از عمل، نصب و تنظیم میکروفون و انتقال دهنده سیگنال در قسمت خارجی گوش انجام می شود و آموزش های لازم در مورد چگونگی مراقبت از پروتز توسط مدیر مرکز کاشت انجام می شود.

عضو هیئت علمی گروه گوش، حلق و بینی دانشگاه در خصوص فاکتورهای متعدد موثر در میزان سودمندی کاربران کاشت حلزون، مواردی چون مدت زمان ناشنوا بودن، انگیزه بیمار جهت یادگیری گفتار و همچنین تعداد فیبرهای عصبی باقیمانده را در روند بهبودی بیمار مهم ارزیابی کرد و اظهار داشت: در صورتی که کاشت حلزون شنوائی در سنین کودکی و هنگام آغاز تکلم انجام شود، نتیجه قابل توجهی حاصل می شود. چون افزایش سن بیمار و تأخیر در مراجعه جهت درمان، نتایج تونایی در گفتار را تحت تاثیر قرار می دهد.

وی در پایان ضمن تشکر از کلیه دست اندرکاران مرکز کاشت حلزون شنوائی در بیان یکی از خاطرات خود در زمینه پروتز کاشت حلزون اذعان نمود: اولین مورد کاشت حلزون در اهواز برای دختری 2 ساله بنام رقیه صورت گرفت که ضمن گفتگو با والدین این کودک، پدر وی دائما" تکرار می کرد که این حق فرزند من است که بشنود و بتواند حرف بزند. شما باید بتوانید کاری کنید که دختر من بشنود، پس پیشرفت علم که می گویند، کجاست؟ شما پزشکان باید بتوانید برای شنوایی دخترم کاری انجام دهید.

تکرار دائم جمله "شنیدن حق فرزند من است" و اشاره صحیح و دقیق پدر رقیه باعث شد تلاشهای مستمری جهت ابداع و دستیابی به تازه ترین پیشرفتهای علمی را بکار گیریم تا هموطنان بتوانند از پیشرفتهای علمی موجود بهره بیشتری ببرند.

خبر فوری: وزیر بهداشت: انسجام و وحدت ملی، بهترین پاسخ به اظهارات نابخردانه ترامپ است