سه شنبه، 26 تیر 1397 - 14:28
- اندازه متن: + -  کد خبر: 12710صفحه نخست » اخبار بیمارستان هاچهارشنبه، 10 آبان 1396 - 16:31
بیماری سلیاک را بیشتر بشناسید

بیماری سلیاک را بیشتر بشناسید به گزارش روابط عمومی مرکز آموزشی درمانی امام خمینی(ره) اهواز، دکتر پژمان علوی نژاد فوق تخصص گوارش و کبد، عضو هیئت علمی دانشگاه جندی شاپور اهواز، بیماری سلیاک را نوعی بیماری گوارشی معرفی کرد که در صورت عدم توجه به علائم و درمان آن، عوارض بسیار خطرناکی در دراز مدت خواهد داشت.

علوی نژاد با اشاره به این مطلب که سلیاک نوعی بیماری گوارشی است که برای افراد جامعه ناشناخته است،اذعان داشت: برخی از پزشکان اطلاعات کمی در این باره دارند. وی در اشاره به تاریخچه این بیماری افزود: ردپای این بیماری در سال های قبل از میلاد مسیح نیز در جوامع بشری دیده می شود. ولی به صورت مدون بعد از جنگ جهانی دوم یک پزشک آلمانی متوجه شد در سال هایی که کشور آلمان دچار قحطی بود و مردم غذای خاصی برای خوردن نداشتند، تعدادی از کودکان بیمار با وجود قحطی پیش آمده، به طور متناقض حالشان خوب شد، رشد کردند و انرژی گرفتند.

وی ادامه داد: این مسئله کنجکاوی پزشک آلمانی را برانگیخت و توانست این موضوع را کشف کند که این بچه ها به غلات از جمله گندم و جو نوعی حساسیت دارند که با وجود قحطی و کمبود این غذاها، حال این کودکان بهبود پیدا کرد.

فوق تخصص گوارش و کبد مرکز آموزشی درمانی امام خمینی(ره) اهواز درباره این بیماری و عوارض آن اظهار داشت: بیمار مبتلا به سلیاک به پروتئینی در آرد گندم، جو و غلات وابسته به این نوع مواد، حساسیت دارد. علائمی که فرد دچار حساسیت به این نوع مواد پیدا میکند شامل این موارد است؛ شخص پس از مصرف این غلات دچار نفخ می شود، بروز اسهال های متناوب یا یبوست، درد شکم و در نهایت التهاب روده، می تواند از عوارض و علائم بیماری سلیاک باشد. التهابی ناشی از ابتلا به این بیماری در روده موجب بروز زخم هایی در جداره روده ها میشود که ممکن است در دراز مدت منجر به ایجاد بدخیمی های گوارشی شود.

علوی نژاد ضمن اشاره به بدخیمی های دستگاه گوارش که از عوارض خطرناک این بیماری است، تصریح کرد: به دلیل ناآگاهی و بی توجهی به علائم بیماری ایجاد می شود. متاسفانه میزان آگاهی از این بیماری در سطح همکاران عمومی و متخصص پایین است. فوق تخصص گوارش و کبد مرکز آموزشی درمانی امام خمینی(ره) اهواز گفت: بیش از 90 درصد این بیماران توسط فوق تخصص های گوارش تشخیص داده می شود در صورتی که بیشترین مراجعه بیماران گوارشی به همکاران عمومی و متخصص داخلی صورت می گیرد.

وی در بخش دیگری به مطالعات صورت گرفته در این راستا در استان خوزستان اشاره کرد و گفت: متاسفانه اکثر بیماران بیشتر از 5 سال است که به علائم این بیماری دچار هستند ولی مشکل این افراد تشخیص داده نشده بود.

علوی نژاد در ادامه عنوان کرد: در صورت شناسایی حساسیت ها، رعایت رژیم غذایی مناسب، فرد می تواند به زندگی عادی خود در جامعه ادامه دهد و در غیر اینصورت، در دراز مدت دچار عوارض بسیار خطیری می شود که هم بر زندگی فردی و هم اجتماعی وی تاثیر گزار خواهد بود.

وی: بیماری سلیاک علاوه بر عوارض گوارشی، سلامتی فرد را با عوارض غیر گوارشی نیز تهدید می کند چرا که این بیماری می تواند هر عضوی از بدن را درگیر کند؛ بیمار به دنبال ابتلا به عوارض غیر گوارشی بیماری سلیاک، دچار کم خونی فقر آهن شود. همچنین ممکن است دچار پوکی استخوان شده و اختلالات تیروئید مقاوم به درمان پیدا کند. عوارضی چون ریزش مو، نازایی، اختلالات پوستی یا حتی کند ذهنی، افسردگی، سلب قدرت تفکر و تشنج های متعدد از دیگر موارد بیان شده در این خصوص است.

خبر فوری: دکتر سلمانزاده: تامین آب شرب، مهمترین مشکل حوزه سلامت استان