جمعه، 29 دی 1396 - 18:01
- اندازه متن: + -  کد خبر: 12939صفحه نخست » اخباریکشنبه، 12 آذر 1396 - 13:41
فوق تخصص کلیه کودکان مطرح کرد:
ارتباط بیماری شب ادراری و آسیب‌های روحی و روانی از کودکی تا بزرگسالی

ارتباط بیماری شب ادراری و آسیب‌های روحی و روانی از کودکی تا بزرگسالیدکتر احسان ولوی فوق تخصص کلیه کودکان و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در گفتگو با روابط عمومی بیمارستان ابوذر درباره اهمیت شب ادراری و قابلیت درمان آن و تفکر عموم نسبت به درمان آن گفت: کم اهمیت دانستن شب ادراری از نظر روحی و روانی منجر به تحمل شرایط بد توسط این بیماران و ایجاد اختلال بر کیفیت ارتباطات آنان با اعضای خانواده و اقوام و دوستان در مدرسه می شود. بنابراین در همه ابعاد اختلال بسیار وسیع می باشد و می تواند از فعالیت های درسی تا فعالیت های اجتماعی بیمار تحت تأثیر شب ادراری قرار گیرد.

وی گفت: اگر شب ادراری ادامه پیدا کند، نوجوانان از گروه های سنی خود خارج می شوند و از شرکت در مهمانیها و اردوهای مدارس امتناع می کنند، ممکن است مورد تمسخر اطرافیان قرار گیرند و در نهایت باعث آسیب های روانی و اجتماعی و کاهش توانایی و اعتماد به نفس آنان می شود. این مشکل در افراد مختلف به میزان متفاوت وجود دارد.

فوق تخصص کلیه کودکان ادامه داد: گرچه خانواده ها برای کاهش تأثیرات روانی این مشکل تلاش می کنند ولی در بهبود ریشه ای آن به اندازه کافی تلاش نمی کنند. چرا که یا از درمان می ترسند یا مخالف دارو درمانی می باشند. خانواده ها نقش حمایتی خود را ایفا می کنند اما نقش حمایتی از هدف اصلی که همان درمان شب ادراری است انحراف پیدا کرده است. یعنی به جای درمان به موقع شب ادراری به حل مشکلات بوجود آمده به دنبال شب ادراری می پردازند.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی درخصوص اینکه چرا خانواده ها شب ادراری را به موقع درمان نمی کنندبیان داشت: به موقع درمان نشدن بیماران به دلائل زیر مربوط می باشد:

-دلیل اول این است که شب ادراری یک بیماری ارثی خانوادگی است بنابراین به دلیل وجود سابقه این بیماری در خانواده و اقوام، و این تفکر که بالاخره این بیماری خودبخود مرتفع می شود، انتظار می کشند و نهایتاً در صورت عدم بهبودی به پزشک مراجعه می کنند. و این در حالی است که اصلا نیازی به انتظار کشیدن نیست و بالعکس می بایست زودتر جهت درمان اقدام کنند.

دکتر ولوی بیان داشت: شب ادراری قطعا خود به خود بهبود می یابد و معمولاً روند بهبودی شب ادراری به نحوۀ زیر است:

- تا سن 5 سالگی، 15% از بچه ها شب ادراری دارند

- تا سن 10 سالگی 5% از بچه ها شب ادراری دارند

- تا سن 15 سالگی 1% از بچه ها شب ادراری دارند

- و بعد از سن 15 سالگی تا بزرگسالی که عدد آن مشخص نیست به تدریج درصد آن کاهش می یابد.

این فوق تخصص کلیه کودکان همچنین گفت: مشکل شب ادراری تکامل عصبی بین مغز و مجرای ادرار است که برای درمان آن دارو مؤثر نیست بلکه آموزش و تمرین لازم است. و هر زمان که  متوجه شدیم تکامل از زمان مناسب خارج شده است باید آموزش و درمان را شروع کرد.

دکتر ولوی اظهار داشت: شروع درمان شب ادراری از سن 5 سالگی به بعد می باشد و شروع آموزش توالت از سن دو سالگی می باشد.

وی در بیان دومین علت عدم درمان شب ادراری توسط خانواده ها بیان داشت: دومین علت عدم درمان به این خاطر است که در گذشته داروهای شب ادراری دارای سه مشکل اساسی از جمله عدم تأثیر مناسب، عوارض زیاد و عدم قابلیت کنترل آزمایشگاهی بودند و باعث ایجاد وحشت در مصرف دارو می شد اما در حال حاضر با درمان دارویی جدید هر سه مشکل مرتفع شده است.

عضو هیأت علمی دانشگاه جندی شاپور اهواز در ادامه گفت: برای درمان داروئی شب ادراری از داروهایی استفاده می شود که می توانند انقباض مثانه را کم کنند و بعلاوه تولید ادرار را کاهش دهند. این داروها بوسیله آزمایشات دوره ای کنترل می شوند. ولی همراه با دارو درمانی، آموزش باید صورت گیرد. آموزش یک برنامه طولانی مدت از 2 ماه تا 2 سال است تا اینکه مغز بتواند کنترل مجرای ادرار را بدست بیاورد. در مدت به نتیجه رسیدن آموزش، دارو به شرط کنترل آزمایشگاهی نیز باید مصرف شود تا اینکه هم روحیه بیمار و خانواده بهتر شود و هم زمان مناسب در اختیار خانواده قرار گیرد تا آموزش به نتیجه برسد. و در آخر براساس نتیجۀ درمان و آزمایشات دوره ای به تدریج دارو کاهش یافته تا بطور کامل قطع شود. در این مورد خانواده ها هرگز نباید به تشخیص خود دارو را قطع کنند.

وی ادامه داد: آموزش هایی که خانواده ها لازم است انجام دهند شامل موارد زیر است: اول اینکه به بیمار روحیه بدهند و او را ترقیب به ادامه درمان و آموزش نمایند. دوم: اینکه فرد قبل از خواب مثانه خود را تخلیه کند. سوم: از دو ساعت قبل از خواب، مایعات و مواد غذایی مصرف نکند. چهارم: در وعدۀ شام از مصرف غذاهای سنگین و اسموزی(غذاهای نمک دار و شیرینی جات) پرهیز کند. پنجم اینکه شب ها زود به تختخواب رود. ششم جای خواب بیمار سرد نباشد.

دکتر ولوی در این رابطه گفت: یکی از نکته های مهم شب ادراری، نظم در خوردن و خوابیدن است. خانواده هایی که نمی توانند نظم در این موارد را کنترل کنند قطعا قادر نخواهند بود شب ادراری فرزند خود را نیز درمان کنند.

فوق تخصص کلیه کودکان در خصوص وظیفه خانواده در درمان شب ادراری اظهار داشت: وظیفه خانواده آموزش بیدار شدن فرزند می باشد که می بایست وقتی مثانه بچه کاملا پر شد او را بیدار کند.اما این سئوال پیش میاد که چطور متوجه شویم مثانه پر شده است؟

باید خانواده علاوه بر استفاده از دارو و رژیم غذایی در 4 تا 5 روز اولیه درمان نظارت کند که چه زمان بچه جای خود را خیس می کند و سپس در موارد بعدی یک ساعت زودتر او را بیدار کند. در اینجا این نکته بسیار حایز اهمیت است که بچه را حتما فقط یک ساعت زودتر از خیس کردن بیدار کنند.

و اینکه به چه وسیله بچه را بیدار کنیم؟

بیدار کردن باید به وسیله ساعت زنگدار باشد. و زنگ آن تا بیدار شدن کودک خاموش نشود.

برای یادگیری بیدار شدن کودک معمولاً مراحل پله پله پیش می رود به این صورت که اوایل سخت بیدار می شود و نیاز به کمک خانواده دارد، بعدها آسانتر بیدار می شود سپس با صدای زنگ بیدار می شود و در آخر قبل از صدای زنگ بیدار می شود.

فوق تخصص کلیه کودکان ادامه داد: اینکه کودک تا صبح خشک باقی بماند به معنای تکامل کامل ارتباط سیستم عصبی مغز و مجرای ادرار نیست بلکه بهبودی شب ادراری به زمانی اطلاق می شود که کودک بتواند بعد از مصرف مقادیر زیاد مایعات در اثر فشار مثانه مثل بزرگسالان از خواب بیدار شده و تخلیه را انجام دهد.

در آخر دکتر ولوی به خانواده ها توصیه و تأکید نمود که: برای پیشگیری از آسیب های روحی و روانی کودک، می بایست خانواده ها، درمان شب ادراری را بطور ریشه ای و جدی انجام دهند به نحوی که تا پیش از رسیدن کودک به سن مدرسه، بهبودی این بیماری بدست آمده باشد.

خبر فوری: معاون درمان وزارت بهداشت در اندیمشک: اورژانس بیمارستانها مهمترین حلقه از زنجیره ارائه خدمات به مردم