یکشنبه، 3 تیر 1397 - 20:55
- اندازه متن: + -  کد خبر: 13538صفحه نخست » اخبار بیمارستان هادوشنبه، 21 اسفند 1396 - 10:41
موانع احتمالی برقراری زودرس تماس پوست با پوست مادر و نوزاد

سمینار آموزشی تماس پوست با پوست مادر و نوزاد با تشریح موانع احتمالی برقراری زودرس تماس پوست با پوست و دستورالعمل کشوری آن در بیمارستان امام خمینی(ره) اهواز برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی مرکز آموزشی درمانی امام خمینی(ره) اهواز، مباحث آموزشی این سمینار در دو بخش موانع احتمالی و تشریح دستورالعمل کشوری توسط دکتر نهال ناصحی و دکتر میثم رضا بقراطی ارائه شد.

در بخش نخست که توسط دکتر ناصحی ارائه گردید، درباره موانع احتمالی برقراری زودرس تماس پوست با پوست عنوان شد: بسیاری از این موانع به عملکردهای رایج و نه به دلایل پزشکی مربوط می شوند بنابراین با تغییر در آنها می توان به این هدف دست یافت.

نیاز نوزاد به معاینه، ترس از هیپوترمی نوزاد، نیاز مادر به سوچور جراحی، شستشوی نوزاد، شلوغی اتاق زایمان، کمبود پرسنل، خواب الودگی نوزاد، خستگی مادر و عدم تمایل مادر به بغل کردن نوزاد از جمله موانع احتمالی برقراری زودرس تماس پوست با پوست مادر و نوزاد است.

همچنین مطرح شد: در زمانی که نوزاد به معاینه نیاز دارد، بیشتر معاینات را می توان در حالتی که نوزاد روی قفسه سینه مادر قرار گرفته انجام داد و توزین نوزاد نیز باید به تعویق افتد.  سایر اقدامات جهت ادمیت نوزاد مانند تزریق ویتامین K و قطره چشمی و نظایر آن باید بعد از برقراری تماس پوست با پوست انجام شود.

هنگامی که ترس از هیپوترمی نوزاد وجود دارد نیز برای پیشگیری از هیپوترمی نوزاد، می توان نوزاد را پس از تولد خشک کرده و با یک پارچه خشک یا پتو بپوشانند، به طوری که سر نوزاد نیز پوشیده باشد. تنظیم درجه حرارت در بدن نوزادانی که در تماس پوست با پوست مادر هستند، نسبت به زمانی که زیر وارمر قرار دارند، بهتر انجام می گیرد.

همچنین در مواقعی که مادر به سوچور جراحی و بخیه زدن نیاز دارد نیز نوزاد می تواند روی سینه مادر قرار گیرد، این اقدام درد، استرس و خونریزی مادر را کم کاهش می دهد.

هنگام شست و شوی نوزاد هم باید به این نکته توجه کرد که تاخیر در انجام اولین شست و شوی نوزاد سبب نفوذ ورنیکس به داخل پوست شده و پوست را نرم و محافظت می کند. همچنین از کاهش دمای بدن نوزاد پیشگیری می کند. نوزاد را می توان پس از تولد فقط خشک کرد.

در موقعی هم که اتاق زایمان شلوغ است، می توان مادر و نوزاد را در حالت تماس پوست به پوست به بخش منتقل کرد تا تماس در آنجا ادامه یابد و در صورتی که برای مراقبت از مادر و نوزاد، کارکنان بهداشتی در دسترس نباشند یکی از اعضای آموزش دیده خانواده می تواند در کنار مادر و نوزاد بماند.

همچنین در رابطه با نوزادانی که در نتیجه اقدامات پزشکی و دارویی مادر خواب آلود هستند، برقراری تماس پوست با پوست از اهمیت بیشتری برخوردار است چرا که این نوزادان برای برقراری ارتباط عاطفی و تغذیه نیاز به حمایت بیشتری دارند. هنگام خستگی مادر نیز کمتر مشاهده شده که مادر آنقدر خسته است که نتواند نوزادش را در بغل نگهدارد. برخی روش ها نظیر ندادن مایعات و غذا، تجویز سرم و دارو و سایر اقداماتی که ممکن است مدت درد را افزایش دهد، سبب خستگی مادر می شود که باید در این موراد تجدید نظر کرد. تماس با نوزاد به مادر کمک می کند که آرام شود.

در مواردی هم چنانچه مادر تمایل ندارد نوزادش را در بغل نگه دارد، ممکن است نشان دهنده افسردگی او باشد و در معرض خطر بیشتری برای ترک نوزاد یا کودک آزاری است لذا تشویق برای برقراری تماس خطر کودک آزاری را کاهش می دهد.

در دستورالعمل کشوری نیز مباحثی درباره شرایط کلی زایمان طبیعی شامل مواردی چون وظیفه تیم پزشکی در ساعت اول تولد (در زایمان طبیعی، در زایمان از طریق سزارین با بی حسی ناحیه ای و در زایمان از طریق سزارین با بیهوشی عمومی ) و همچنین وظیفه تیم پزشکی در بخش پس از زایمان مطرح شد.

سمینار آموزشی تماس پوست با پوست مادر و نوزاد به همت بریهی سوپروایزر دفتر پرستاری مرکز آموزشی درمانی امام خمینی(ره) برگزار شد.

خبر فوری: برگزاری اولین مجمع سلامت شهرستان بندرماهشهر