سه شنبه، 4 تیر 1398 - 06:23
- اندازه متن: + -  کد خبر: 13969صفحه نخست » اخبار معاونت هاشنبه، 12 خرداد 1397 - 13:43
آینده جمعیت در ایران و کاهش باروری

آینده جمعیت در ایران و کاهش باروری.ایران در فرصت طلایی جمعیتی است که طی آن بیش از 70% جمعیت در سنین فعالیت قرار دارند و طبق اظهارات یکی از بنیانگذاران رشته ی جمعیت شناسی، ایران تا 200 میلیون نفر ظرفیت تحمل جمعیت را دارد اما باید توجه داشت که آیا امکانات ما برای چنین جمعیتی متناسب است یا خیر ؟

در 30 یا 40 سال آینده رشد جمعیت منفی خواهد شد و در حالی که جمعیت سالخورده افزایش می یابد، نسبت جمعیت جوان کاهش خواهد یافت.

کشور ما ایران نیز مرحله انتقال ساختار سنی جمعیت را از جوانی به سالخوردگی تجربه می کند. این افزایش سرعت رشد جمعیت سالمند در مقایسه با رشد جمعیت کل کشور، لزوم برنامه ریزی آینده نگر برای افزایش رفاه و خدمات درمانی و بیمه ای مربوط به این گروه جمعیتی را مورد تاکید قرار می دهد. از طرفی تمایلات باروری و فرزندآوری، موضوع پیچیده فرهنگی- رفتاری- عقیدتی است که در بستر انتقال جمعیتی و توسعه اقتصادی و اجتماعی کاهش می یابد.

وقتی میزان باروری در منطقه ای کاهش می یابد به آسانی افزایش پیدا نمی کند. همان گونه که کاهش باروری دشوار است افزایش آن نیز دشوار است. برای این که خانواده ها تمایل به افزایش باروری پیدا کنند کار فرهنگی زیادی باید انجام شود. باید هوشمندانه عمل کرد و از افراط و تفریط پرهیز نمود. افزایش سن ازدواج دختران، مهاجرت، فقر، اشتغال زنان، طلاق، خودنمایی و بزرگنمایی خانواده ها، چشم و هم چشمی، داشتن فرزندهای محدود و درخواست های عاطفی آن ها و حمایت خانواده ها از فرزندان تا سن ازدواج از عوامل موثر در باروری است.

بنابراین جوان نگهداشتن جمعیت به شرط تحقق کیفیت جمعیت، ضامن رشد و توسعه اقتصادی است و باید کیفی سازی در نظام آموزشی، بهداشت، تغذیه، مسکن، اشتغال، آمادگی برای مقابله با بحران های اجتماعی فراهم شود و از سالخوردگی افراطی جلوگیری شود.

از آنجا که جمعیت 15 تا 64 سال تاثیر نسبتا بالایی بر تولید ناخالص داخلی می گذارد لازم است مورد توجه خاص دولت مردان و سیاست گذاران اقتصادی قرار گیرد تا سیاست های مناسبی برای اشتغال و تامین نیازهای اولیه نیروی کار در این گروه سنی اندیشیده شود.

منابع :

فصلنامه های جمعیت سازمان ثبت و احوال کشور شماره 79- 80 ، 1391.

خوشبین. سهیلا، رحیمی.اعظم دخت، نوابیان. ناهید، پیش بینی های جمعیتی ایران  2000 – 2050،تهران، انتشارات وزارت بهداشت، 1382 ،200-1.

خوشبین. سهیلا، رحیمی.اعظم دخت، نوابیان. ناهید، پیش بینی های جمعیتی آسیا مناطق در حال توسعه و جهان 2000-2050، تهران، انتشارات وزارت بهداشت،1382،1، 200-1 .

تهیه کنند: مژگان یوسفی، کارشناس سلامت خانواده، مرکز بهداشت استان خوزستان

خبر فوری: آزمون دکتری تخصصی Ph.D رشته های علوم پایه پزشکی بهداشت و تخصصی و داروسازی