دوشنبه، 5 فروردین 1398 - 01:41
- اندازه متن: + -  کد خبر: 14032صفحه نخست » اخبار شبکه های بهداشتچهارشنبه، 30 خرداد 1397 - 12:36
عقرب زدگی را جدی بگیریم

عقرب زدگی را جدی بگیریم رستمی کارشناس مسئول واحد پیشگیری و مبارزه با بیماریها مرکز بهداشت لالی در گفتگو با روابط عمومی اظهار داشت: با توجه به روند افزایش دمای هوا و احتمال افزایش گزش‌ عقرب در فصل تابستان باید موارد ایمنی بیش از گذشته مدنظر مردم قرار گیرد. رستمی ادامه داد : عقرب ها بندپایانی هستند که در بیابان ها، روستاها ، باغات ، مزارع و حاشیه شهرها زندگی می کنند و کمتر وارد منازل می شوند . با گسترش زندگی شهرنشینی ، استفاده از زمین های بایر و بیابانی اطراف شهرها و روستاها جهت ساخت و ساز ، این موجودات ناخواسته وارد اماکن انسانی شده اند . در حال حاضر می توان آنها را در محل سکونت انسان مشاهده نمود بطوری که سالانه شاهد موارد بسیار متعدد عقرب زدگی می باشیم .

وی تصریح کرد: عقرب ها موجوداتی شکارچی ، گوشتخوار و شب فعال هستند . از حشرات کوچک ، کرم، بندپایان و ... تغذیه می کنند ، بیشترین فعالیت عقرب ها در فصلهای گرم سال ( بهار و تابستان ) می باشد ، بنابراین بیشترین موارد عقرب زده در این فصل ها اتفاق می افتد ، عقرب ها روزها در مکان های امن از قبیل : شکاف دیوارها ، زیر سنگ ها ، لابلای خاشاک و پوست درختان ، و ... و در مناطق روستایی زیر سنگ ها ، دیوارهای گلی قدیمی ، انبار نگهداری غلات ، باغات و مزارع و در منازل عمدتا" لابلای لباس ها و وسایل خواب ، زیر فرش و موکت و کلا" هر جایی که دور از دسترس باشد پنهان شده و با تاریک شدن هوا برای شکار خارج می شوند ، به همین دلیل عقرب زدگی در شب بیشتر از روز اتفاق می افتد .

رستمی افزود : در عقرب گادیم به دلیل وجود نیش بسیار کوچک ، هنگام نیش زدن درد زیادی ایجاد نمی شود و فرد گاها" اصلا" متوجه گزش و درد نمی گردد ، به همین دلیل به مراکز درمانی مراجعه نمی نماید ، در این نوع عقرب زدگی فرد عقرب زده ممکن است بیشتر از 48 ساعت پس از گزش به مراکز درمانی مراجعه نماید ، این تاخیر می تواند به دلیل تاثیر سم بر دستگاهها و اندام های متعدد بدن ، شدت علائم و عوارض ناشی از عقرب زدگی را چندین برابر نموده و حتی منجر به مرگ گردد .

در پایان این کارشناس مرکز بهداشت برای پیشگیری از عقرب زدگی مواردی به شرح ذیل عنوان کرد:

1)سوراخ ها ، درزها و شکاف های موجود در دیوار ساختمان را با سیمان ، گچ و کاهگل ببندید . 2)چوب ، سنگ ، علوفه و نخاله های ساختمانی را در منزل و اطراف خانه تلنبار نکنید . 3)محیط زندگی خود را از حشرات و به خصوص سوسری ها ( سوسک ) تمیز نگه دارید . 4)روی پنجره ها توری نصب کنید و فاصله بین در و کف زمین را بپوشانید . 5) قبل از ساختمان سازی برای جلوگیری از نفوذ رطوبت در خانه به خصوص در دیوارها ، سطح زمین را به مواد نفتی آغشته کنید . 6) برای بهسازی منازل و محیط روستا از مصالح ساختمانی مناسب استفاده نمایید . 7)دیوار منازلی که در مجاورت زمین های بدون استفاده قرار دارند باید تا ارتفاع یک متری با مصالح ساختمانی ، کاملا" صیقلی پوشانده شود . 8)از بازی بچه ها در مکان های مخروبه ، باغات و مزارع جلوگیری کنید . 9)هرگز اجازه ندهید بچه ها با پای برهنه خصوصا" در شب راه بروند . 10) توصیه می شود برای جلوگیری از بالا آمدن عقرب از پایه های تخت، پایه ها تختخواب را در ظروف محتوی آب یا نفت قرار دهید . 11) بین تختخواب و دیوار حداقل 30 سانتی متر فاصله وجود داشته باشد . 12)در مناطق عقرب خیز ، خصوصا" قبل از خواب ، رختخواب، زیر فرش ها و کناره های اتاق را وارسی کنید . 13) قبل از پوشیدن لباس ها ( جوراب ، چادر ، شلوار و ... ) و یا کفش ها ، آن ها را از نظر وجود عقرب احتمالی وارسی کنید . 14)هنگام جابجایی وسایل ( خصوصا" وسایلی که مدت ها در جایی تلنبار شده اند از دستکش استفاده کنید . 15)هنگام بازگشت از مراکز تفریحی ( دشت ، کوه ، پارک و ... ) به منزل وسایل را بازبینی کنید تا در صورت وجود عقرب احتمالی ، از انتقال آن به منزل جلوگیری شود . 16) از آویزان کردن لباس ها به تنه و شاخه درختان در مناطق عقرب خیز جدا" خودداری کنید . 17)محل های مشکوک و یا مخروبه را برای از بین بردن عقرب ها به مواد نفتی آغشته نمایید . توصیه می شود در منازل روستایی ، طیور و ماکیان ( مرغ و خروس ) را به دلیل تغذیه از عقرب، با حفظ بهداشت محیط نگهداری کنید .

خبر فوری: رئیس دانشگاه علوم پزشکی اهواز طی پیامی نوروز 98 را تبریک گفت.