شنبه، 26 آبان 1397 - 09:42
- اندازه متن: + -  کد خبر: 14044صفحه نخست » اخبار معاونت هاشنبه، 2 تیر 1397 - 12:45
بیماریهای مشترک انسان و دام کدامند؟

بیماریهای مشترک انسان و دام کدامند؟به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت، مهندس همایون امیری مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیر مرکز بهداشت خوزستان گفت: بیماری های مشترک بین انسان و دام بیماری هایی هستند که عاملِ بیماری در درجه اول ،در حیوان ایجادِ بیماری کرده و  انسان به طور اتفاقی در معرض ابتلا به آن قرار می گیرد.

امیری افزود: بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی از میان 1709 عامل بیماری زا 832 عامل از حیوانات به انسان منتقل می شوند.

مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیر مرکز بهداشت خوزستان ادامه داد: بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوان مانند: سالک، کیست هیداتیک، تب مالت، هاری و تب خونریزی دهنده کریمه کنگو  و...یکی از مشکلات اصلی و عمده بهداشتی ایران هستند که سالهاست به صورت یک معضل، منابع انسانی و مالی کشور را به خود اختصاص داده و گاهی در استانهای مختلف به صورت بحران جدی و در قالب بیماریهای نوپدید و باز پدید خود را آشکار  می سازند.

وی گفت:  در ادامه نگاهی داریم به مهمترین بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان و راههای انتقال و پیگیری از ابتلا به این بیماریها.

سالک:

سالک بیماری پوستی ( طولانی مدت ، بدون دردو تب ) قابل انتقال بین انسان و تعدادی از حیوانات و جوندگان ( مثل موش صحرایی ) و سگ میباشدعامل بیماری ،انگل بسیار کوچک تک سلولی می باشد که در زخمهای پوستی ناشی از این بیماری وجود دارد.

راه های انتقال:

سالک از طریق نیش پشه خاکی به انسان و حیوانات منتقل می شود. هنگام خون خواری پشه از زخمهای سالک در انسان ،جوندگان یا سگ ،انگل به داخل بدن پشه خاکی وارد شده و با نیش پشه آلوده بیماری به انسان منتقل می شود.

راه های پیشگیری :

درمان کامل بیماران، پوشاندن زخم سالک با گاز استریل ، جلوگیری از گزش پشه خاکی با استفاده از لباس مناسب ، نصب توری در و پنجره ، خودداری از انباشتن هر گونه مواد زائد و کودهای حیوانی داخل یا خارج ازمنازل و جمع آوری و دفع صحیح زباله، مرمت و ترمیم حفره ها و شکاف دیوارها ، تخریب ، صاف و مسطح کردن  اماکن مخروبه، مبارزه با جوندگان از طریق صاف کردن  پستی و بلندیها و لانه کوبی و طعمه گذاری و  معدوم ساختن سگهای ولگرد.

کیست هیداتیک:

یک بیماری انگلی است که انسان و دام در اثر خوردن تخم نوعی انگل که در مدفوع سگ بیمار وجود دارد بدان مبتلا می شوند کیست هیداتیک کیسه های آبکی است که حاوی مرحله نوزادی انگل بوده و امکان ایجاد آن در اعضای مختلف بدن وجود دارد.

راه های انتقال:

ازطریق دست آلوده به مدفوع سگ، خوردن آب و مواد غذایی که بوسیله مدفوع حیوان بیمار آلوده شده است.

راه های پیشگیری :

کم کردن تماس انسان با سگها و درمان سگهای آلوده، رعایت موازین بهداشتی از جمله شستشوی کامل سبزیجا ، جلوگیری از تغذیه سگ از امعاء و احشاء دام و ذبح دام در کشتارگاههای بهداشتی.

تب مالت:

تب مالت عبارت‌ است‌ از یک‌ عفونت‌ باکتریایی‌ که‌ از گاوها، خوک‌ها، بزهای‌ آلوده‌ و عفونی‌ شده‌ به‌ انسان‌ انتقال‌ می‌یابد . این‌ عفونت‌ باکتریایی‌ اعضای‌ خون‌ساز بدن‌، از جمله‌ مغز استخوان‌، گره‌های‌ لنفاوی‌، کبد و طحال‌ را تحت تاثیر قرار می دهد .
در نوع‌ حاد، علایم‌ شامل: تب‌ متناوب‌، تعریق‌، خستگی‌ قابل‌ توجه‌ ،درد به‌ هنگام‌ لمس‌ ستون‌ فقرات‌،سردرد، بزرگ‌ شدن‌ گره‌های‌ لنفاوی‌ ودر نوع‌ مزمن‌علایم ‌نظیر : خستگی‌، درد عضلانی‌ ،کمردرد، یبوست‌،کاهش‌ وزن‌، افسردگی‌، ناتوانی‌ جنسی‌ و ندرتاً بروز آبسه‌ در تخمدان‌ها، کلیه‌ها، و مغز میباشد.

راه های انتقال:

تماس مستقیم با بافتهای حیوانی آلوده نظیر خون، ترشحات واژن و ترشحات جنین سقط شده ، مصرف شیر خام و فرآورده های لبنی آلوده خصوصا پنیر ،خامه و سرشیر و انتقال تنفسی از طریق استنشاق هوای آلوده آغل، اصطبل و آزمایشگاه.

راه های پیشگیری :

شناسایی و کشتار دامهای آلوده ، واکسیناسیون دامهای واجد شرایط، رعایت اصول بهداشتی در هنگام برخورد با دام و بافتهای حیوانی آلوده، خودداری از مصرف شیر خام و فرآورده های لبنی غیر پاستوریزه.

هاری:

بیماری ویروسی خطرناک و کشنده ای که دراثر گازگرفتگی یا خراش توسط حیوانات وحشی و اهلی و گاهی جوندگان ایجاد میشود.
عامل بیماری: ویروسی است عصب دوست

راه های انتقال:

گازگرفتگی توسط حیوان هار و از راه پوست ( خراشهای پوستی ) از طریق لیسیدن مخاط لب ،چشم و بینی انسان توسط حیوان هار، پیوند عضو از انسان مبتلا به هاری، وسایل آلوده به ویروسهاری .

راه های پیشگیری :

خودداری از نگهداری سگ و گربه در منزل و در صورت نگهداری قلاده زن و واکسیناسیون آنها علیه هاری – جلوگیری از تردد سگهای بلاصاحب در معابر عمومی – جلوگیری از نزدیک شدن کودکان به سگهای ولگرد – اتلاف سگهای ولگرد – جمع آوری و دفن بهداشتی زباله – ایمن سازی و واکسیناسیون افراد در معرض خطر ، توجه خاص به گاز گرفتگی حیوانات ( هر چند جزئی و بصورت خراش باشد ) وشستشوی زخم با آب و صابون به مدت 10 تا 15 دقیقه و مراجعه به واحدهای مبارزه با هاری مرکز بهداشت  ( مکان این واحدها را ازنزدیکترین محل بهداشتی درمانی شهرستان خود بپرسید و بدانید . )در هر ساعت شبانه روز جهت انجام واکسیناسیون .

تب خونریزی دهنده کریمه  کنگو: CCHF
بیماری ویروسی خطرناک واگیر دار و گاهی برای انسان کشنده است که با تب و خونریزی همراه است و چون برای اولین بار در کشور کنگو (واقع در آفریقا) و شبه جزیره کریمه (واقع در اوکراین) توصیف شده است. بنام تب خونریزی دهنده کریمه کنگو نامیده می شود. با وجودی که بیماری مخصوص حیوانات ( از جمله گاو – گوسفند – بز – خرگوش و پرندگان ) می باشد ولی موارد تک گیر وهمه گیریهای ناگهانی این بیماریها در انسانها نیز اتفاق می افتد.

راه های انتقال:

گزش کنه آلوده یا له کردن آن روی پوست – تماس پوست با لاشه، خون یا ترشحات حیوان آلوده – تماس با خون یا ترشحات بدن انسانهای بیمار.

راه های پیشگیری :

شناسائی و درمان کامل بیماران – جداسازی دام از محل زندگی انسانها – پرهیز از تماس دست و بدن با بافتهای آلوده انسان و حیوانات مبتلا – استفاده از وسایل حفاظتی در صورت دست زدن (استفاده از دستکش)و جلوگیری از گزش کنه – جلوگیری از نقل و انتقال حیوانات مبتلا و قاچاق دام – بهسازی محل نگهداری دام – جلوگیری از کشتار غیر مجاز دام – از بین بردن کنه ها از طریق سم پاشی و ایجاد حمام ضد کنه – عدم استفاده از وسایط نقلیه شخصی جهت جابجائی دام و متعلقات آن ( پوست – پشم و کله پاچه تمیز نشده ) خودداری از کشتار دام به عنوان نذر و قربانی در داخل مغازه و معابر عمومی.

خبر فوری: برگزاری جلسههماهنگی در راستای اجرای مصوبات برنامه عملیاتی