صفحه اول    درباره وب دا    معرفی رئیس، معاونین و مدیران دانشگاه    تماس با ما  
سه شنبه، 4 تیر 1398 - 05:54   
  سرخط اخبار:  
- اندازه متن: + -  کد خبر: 14490صفحه نخست » اخبار دانشکده هاچهارشنبه، 4 مهر 1397 - 19:23
تشریح 4 مهرماه روز جهانی بهداشت محیط از زبان دکتر تکدستان

تشریح 4 مهرماه روز جهانی بهداشت محیط از زبان دکتر تکدستانبه گزارش وب‌دا خوزستان، 26 سپتامبر مصادف با چهارم مهرماه هر سال توسط فدراسیون بین المللی بهداشت محیط (IFEH) به عنوان روز جهانی بهداشت محیط نامگذاری شده است؛ به همین مناسبت با دکتر افشین تکدستان رئیس مرکز تحقیقات فناوری‌های زیست محیطی و دانشیار گروه مهندسی بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز به گفتگو نشستیم که در زیر می‌خوانید.

تکدستان با اشاره به اینکه شعار سال 2018 عبارت از ایمنی و پایداری جهانی غذا است، گفت: قبل از توصیف ایمنی و پایداری جهانی غذا از نظر سازمان جهانی بهداشت و فدراسیون بین المللی بهداشت محیط به تعریف و فعالیت و حیطه بهداشت محیط می‌پردازم.

وی ادامه داد: بهداشت محیط عبارت است از کنترل همه عواملی که اثر سویی بر پایدار ماندن سلامت انسان می‌گذارند؛ این موضوع شامل بیماری‌های زیادی می‌شود که از طریق آب، هوا، خاک و مواد غذایی و بسیاری از عوامل محیطی دیگر، سلامت انسان را تهدید می‌کنند؛ برای رسیدن به این هدف، بهره‌گیری اصول مهندسی و دانش زیست ‌محیطی به منظور کنترل، اصلاح و بهبود عوامل فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیک محیط جهت حفظ و ارتقاء سلامتی و رفاه و آسایش انسان ضرورت می‌یابد.

دانشیار گروه مهندسی بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز افزود: مطابق با آیین نامه بهداشت محیط مصوب ۱۳۷۱/۴/۲۴ هیئت دولت جمهوری اسلامی ایران و همچنین آیین‌نامه اجرایی قانون اصلاح ماده ۱۳ قانون مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی مصوب ۱۳۹۲/۳/۱۸ تعریف بهداشت محیط عبارت است از کنترل عواملی از محیط زندگی که به گونه‌ای روی سلامت جسمی، روانی و اجتماعی انسان تأثیر می‌گذارند؛ در این تعریف به مجموعه‌ای از آب و هوا و خاک، غذا  و روابط بین آن‌ها و کلیه موجودات زنده محیط می‌گویند.

تکدستان خاطرنشان کرد: هدف روز جهانی بهداشت محیط در سال جاری با شعار ایمنی و پایدار بودن جهانی غذا، حمایت از تأمین غذای سالم، استفاده از منابع غذایی با ارزش و مواد مغذی و همچنین توسعه جوامع که به طور فزاینده‌ای به تولید مواد غذایی پایدار کمک می‌کنند، می‌باشد؛ روز جهانی بهداشت محیط  فرصتی است تا به مسئولین دولتی، کشاورزان، تولیدکنندگان، توزیع کنندگان، متخصصان بهداشت محیط  و سلامت و همچنین مصرف کنندگان در مورد اهمیت ایمنی و بهداشت مواد غذایی و هر چیزی که در احساس امنیت و اعتماد به غذای داخل بشقاب نقش دارد، هشدار داده شود.

رئیس مرکز تحقیقات فناوری‌های زیست محیطی دانشگاه تصریح کرد: امیدواریم به عنوان متولیان بهداشت و درمان بویژه بهداشت محیط کشور و در راستای شعار جهانی بهداشت محیط امسال "ایمنی و پایدار بودن جهانی غذا"، عزم ملی برای ارتقای خدمات بهداشت محیط کشور، افزایش مشارکت‌های اجتماعی، همکاری‌های بین‌بخشی، آموزش همگانی و همچنین خودمراقبتی و ارتقای بهداشت، ایمنی مواد غذایی و احترام به سبک زندگی ایرانی اسلامی گام‌های موثری برداریم که در نهایت به تقویت برنامه‌های ایمنی و بهداشت مواد غذایی بیش از پیش در میان کشور منجر شود.

وی با اشاره به اینکه ایمنی و پایدار بودن جهانی غذا به دسترسی همه افراد یک جامعه در تمام ادوار عمر به غذای کافی و سالم برای داشتن زندگی سالم و فعال گفته می‌شود، یادآور شد: مطالعات مختلف نشان می‌دهند که عوامل میکروبی و انگلی و عوامل شیمیایی مختلف از جمله سموم می‌توانند به هر کدام از مراحل فرآوری غذا از تولید در کشاورزی تا مصرف مواد غذایی وارد زنجیره غذایی شده و  به عنوان یک تهدید کننده سلامت مطرح شوند؛ بیماری‌های ناشی از غذا با منشا میکروارگانیسم‌ها بصورت تک‌گیر و همه‌گیر بسیار شایع بوده و در سال‌های اخیر با بهبود نظام مراقبت بیشتر نیز شناسایی می‌شوند.

تکدستان بیان داشت: از طرفی مواد غذایی حاوی باکتری‌های مضر و غیربهداشتی، ویروس‌ها، انگل و یا مواد شیمیایی باعث ایجاد بیش از 200 بیماری اعم از اسهال تا سرطان می شوند؛ بیماری‌های اسهالی منتقله از آب و غذا باعث مرگ سالانه میلیون‌ها نفر به ویژه کودکان است؛ ایمنی و بهداشت مواد غذایی و امنیت غذایی به طور جدایی ناپذیری به هم وابسته‌اند .بیماری‌های منتقله از غذا مانع توسعه اجتماعی و عامل فشار و تحمیل بر سیستم‌های بهداشتی و درمانی و همچنین آسیب به اقتصاد ملی، گردشگری و تجارت می‌شوند؛ مواد غذایی در دنیای کنونی با عبور از مرزهای ملی کشورها از محل تولید تا محل مصرف، مسافت‌های متفاوتی را طی می‌کند که همکاری خوب بین دولت‌ها به تولید کننده‌ها و مصرف کنندگان کمک می‌کند تا از ایمنی مواد غذایی اطمینان حاصل نمایند؛ بیماری‌های منتقله از غذا معمولا عفونی و یا سمی هستند؛ ورود باکتری‌ها، ویروس‌ها، انگل‌ها یا مواد شیمیایی به بدن از طریق آب آلوده و غذای آلوده سبب ابتلا به اسهال شدید یا عفونت‌های ناتوان کننده از جمله مننژیت، مسمومیت حاد و یا بلند مدت و بیماری‌هایی دیگر چون سرطان می‌گردد و این بیماری‌ها به ناتوانی طولانی مدت یا مرگ منجر می‌شود.

وی با اشاره به اینکه آموزش همگانی در همه ی فضاهای رسانه‌ای و آموزشی ضرورت دارد، گفت: پنج رفتار کلیدی برای مواد غذایی ایمن می‌گوید که از تمیزی و پاکیزگی محل تولید تا مصرف مواد غذایی مطمئن باشیم، مواد غذایی خام و پخته را جدا از هم نگهداری کنیم، مواد غذایی خام را کامل پخت کنیم، مواد غذایی را در دمای مناسب نگه داریم و از آب و مواد اولیه سالم در تهیه مواد غذایی استفاده کنیم.

دانشیار گروه مهندسی بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز به پنج رفتار مهم برای یک رژیم غذایی سالم اشاره کرد و افزود: به نوزادتان در شش ماه نخست زندگی فقط شیر مادر بدهید، مواد غذایی متنوعی را بخورید، سبزی‌ها و میوه‌ها را به اندازه کافی مصرف کنید، از چربی‌ها و روغن‌ها بطور محدود استفاده کنید و نمک و قند کمتری مصرف نمایید.

وی به اهمیت بهداشت و ایمنی مواد غذایی اشاره کرد و تصریح نمود: بررسی‌های علمی نشان می‌دهد که در دهه‌‌های اخیر با گسترش تکنولوژی و افزایش مصرف افزودنی‌ها، آفت کش‌ها، آنتی بیوتیک‌ها و هورمون‌ها در تولید مواد غذایی در کشورهای در حال پیشرفت، اثرات سوء و انکارناپذیری بر سلامت انسان‌ها بوجود آمده است؛ این آلودگی‌ها و بیماری‌ها شامل بروز انواع ناهنجاری‌های مادرزادی و سرطان‌ها به ویژه در کودکان می باشد؛ بر اساس آمار میزان وقوع مسمومیت‌های ناشی از آلودگی غذا در کشورهای در حال پیشرفت 13% بیشتر از کشورهای صنعتی است؛ مواد غذایی ناسالم منجر به مرگ 2 میلیون نفر در سال می شوند که بیشتر آنها را کودکان تشکیل می‌دهند.

تکدستان اضافه کرد: در جهانی که در آن غذای کافی برای تامین غذا را تولید می‌کنیم، یکی از 9 نفر هنوز گرسنه باقی می‌مانند و هر شب را با معده خالی می‌گذرانند که گرسنگی و سوء تغذیه یکی از موارد آن است؛ زایدات و پسماندهای  مواد غذایی به سرعت در حال افزایش جدی است؛ با توجه به گزارش‌های جهانی حیرت انگیز است که 1.3 میلیارد تن مواد غذایی سالانه پسماند می‌شوند و هدر می روند؛ حتی اگر فقط یک چهارم مواد غذایی که در حال حاضر بصورت پسماند یا زایدات هدر رفته و یا از بین رفته‌اند را با مدیریت مناسب ذخیره می‌کردیم، می‌توانست به اندازه کافی برای تغذیه 870 میلیون نفر مردم گرسنه در جهان کافی باشد.

وی یادآور شد: سازمان جهانی بهداشت در پیشگیری، شناسایی و واکنش به شیوع بیماری‌های منتقله از طریق غذا کمک می‌کند و در این راستا با صدور دستور العمل‌ها و قوانین غذایی، مجموعه ای از استانداردها، دستور العمل‌ها و قوانین بین المللی فرآیندهای اصلی مواد غذایی را ارائه می‌دهد.

رئیس مرکز تحقیقات فناوری‌های زیست محیطی دانشگاه افزود: همراه با سازمان جهانی بهداشت، سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد از طریق شبکه اطلاع رسانی جهانی در مورد بهداشت و ایمنی مواد غذایی به کشورها اطلاع رسانی می‌نماید؛ ایمنی مواد غذایی یک مسئولیت مشترک است؛ ایمنی و بهداشت مواد غذایی در تمام طول زنجیره مواد غذایی از کشاورزان، تولیدکنندگان تا فروشندگان و مصرف کنندگان مواد غذایی مهم است.

تکدستان در پایان به سازمان‌های متولی اشاره کرد و گفت: سازمان جهاد کشاورزی  )متولی محصولات کشاورزی(، سازمان دامپزشکی  )متولی فرآورده های دامی خام(، سازمان غذا و دارو از وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی )متولی مواد غذایی بسته بندی شده(، سازمان ملی استاندارد ایران و بازرسان مهندسین بهداشت محیط وزارت بهداشت (بازرسی اماکن تهیه و توزیع و پخش و مصرف مواد غذایی طبق آیین‌نامه اجرایی قانون اصلاح ماده ۱۳ قانون مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی مصوب سال 1392) به عنوان متولیان امر بهداشت محیط و مواد غذایی هستند.

   
  

نظر شما:
نام:
پست الکترونیکی:
نظر
 
  کد امنیتی:
 
پربیننده ترین مطالب
 
 
 
::  صفحه اصلی ::  تماس با ما ::  پیوندها ::  نسخه موبایل ::  RSS ::  نسخه تلکس
تمامی حقوق این سایت متعلق به روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز میباشد
استفاده از مطالب سایت فقط با ذکر منبع مجاز می باشد
پشتیبانی توسط: خبرافزار
  خبر فوری: آزمون دکتری تخصصی Ph.D رشته های علوم پایه پزشکی بهداشت و تخصصی و داروسازی